«Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να με εμπιστευτείτε», είπε σε δήλωσή της η Χίλαρι Κλίντον. Είναι η πρώτη φορά που η πρώην Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ τοποθετείται δημόσια γύρω από την αντιπαράθεση που έχει προκύψει από τη χρήση του προσωπικού – και όχι υπηρεσιακού – της μέιλ κατά την περίοδο που εκτελούσε τα καθήκοντά της στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Στην εικοσάλεπτη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, η Κλίντον αποκάλυψε ότι είχε στείλει και λάβει περισσότερα από 62.320 μέιλ στον προσωπικό της λογαριασμό. Από αυτά, τα 30.490 τα θεώρησε υπηρεσιακά και τα έθεσε στη διάθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Τα υπόλοιπα 31.830 προφανώς τα διέγραψε. To κεντρικό σημείο αντιπαράθεσης μεταξύ Χίλαρι Κλίντον και δημοσιογράφων ήταν το πώς η πρώην Υπουργός Εξωτερικών ξεχώρισε τα προσωπικά από τα υπηρεσιακά μέιλ που έλαβε. Η απάντησή της ήταν απλή: Όπως έκρινε η ίδια.

Βρε παιδιά, την αλήθεια σας λέω...

Βρε παιδιά, την αλήθεια σας λέω…

Σύμφωνα με την Κλίντον, η τακτική που ακολούθησε με τα μέιλ δεν παραβιάζει κατ’ ανάγκη το γράμμα των ομοσπονδιακών κανονισμών. Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι μπορούν να χρησιμοποιούν τον προσωπικό τους λογαριασμό, κρίνοντας οι ίδιοι ποια μέιλ είναι υπηρεσιακά και πρέπει να δοθούν στις αρχές και ποια μέιλ είναι προσωπικά. Επεσήμανε ότι ακόμη και αν χρησιμοποιούσε δύο λογαριασμούς μέιλ ή μόνο έναν ομοσπονδιακό λογαριασμό, πάλι η ίδια θα επέλεγε τα μέιλ που θα διέθετε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Τα παραπάνω ίσως λύνουν το νομικό πρόβλημα της Κλίντον. Δεν λύνουν όμως το πολιτικό. Το κεντρικό ζήτημα που ανακύπτει από το σκάνδαλο συνίσταται στο τι μπορεί να περιείχαν τα 30.000 και πλέον μέιλ που διαγράφηκαν και δεν έφτασαν ποτέ στα δημόσια αρχεία των ΗΠΑ – συμφωνίες με πολυεθνικές εταιρίες και αρχηγούς κρατών, για παράδειγμα, οι οποίες σχετίζονται τόσο με τα καθήκοντά της ως Υπουργού, όσο και με την πιθανή υποψηφιότητά της για την προεδρεία των ΗΠΑ.

«Είμαι απολύτως σίγουρη ότι κάναμε ακριβώς αυτό που έπρεπε να κάνουμε», είπε η Κλίντον. «Νομίζω ότι έχω κάνει άνευ προηγουμένου βήματα για να παρέχω τα υπηρεσιακά μου μέιλ στις αρχές. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη ότι οτιδήποτε συνδέεται με οποιοδήποτε τρόπο με τα υπηρεσιακά μου καθήκοντα βρίσκεται τώρα στη διάθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ».

Η Κλίντον αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικές με την προεκλογική εκστρατεία για την προεδρεία των ΗΠΑ και το κατά πόσο το σκάνδαλο θα επηρεάσει την απόφασή της να θέσει υποψηφιότητα για το ανώτατο αμερικανικό αξίωμα. Περιορίστηκε στην εξής δήλωση: « Σε ό τι αφορά τα θέματα που θα προκύψουν στο μέλλον, εμπιστεύομαι τον αμερικανικό λαό να πάρει ο ίδιος τις αποφάσεις του για τα πολιτικά και δημόσια πράγματα». Το ζήτημα πλέον επικεντρώνεται  στο αν οι Αμερικανοί πολίτες θα εμπιστευτούν τα λόγια και τα έργα της Χίλαρι Κλίντον.

Αυτή ήταν η πρώτη σημαντική εμφάνιση της πρώην Υπουργού Εξωτερικών στον τύπο μετά από μήνες. Έδειχνε αρκετά ήρεμη, ωστόσο δεν έλειψαν οι στιγμές στις οποίες ο σαρκασμός και ο εκνευρισμός ήταν έκδηλοι. Ήταν περιφρονητική απέναντι σε κάποιες από τις ερωτήσεις που δέχθηκε, κυρίως σε αυτή που αφορούσε έναν Αμερικανό πρέσβη που παύθηκε από τα καθήκοντά του εξαιτίας του ότι χρησιμοποιούσε το προσωπικό του μέιλ για την αλληλογραφία της πρεσβείας. Προσπάθησε να παρουσιάσει τον εαυτό της σαν έναν απλό καθημερινό Αμερικανό, που «δεν θέλει να δημοσιοποιούνται να προσωπικά του μέιλ». Όπως σημείωσε ο Ντέιβιντ Κορν, τα σχόλια της Χίλαρι μπορούν να θέσουν το «σκηνικό» μίας κλασικής μιντιακής στρατηγικής Κλίντον: μαστίγωμα στους δημοσιογράφους, σενάρια θυματολογίας και επιμονή στο ότι το μαύρο είναι άσπρο.

Η Κλίντον προσπάθησε να είναι άνετη με τους δημοσιογράφους, αν και δεν έλειψαν οι ειρωνείες από τη συνέντευξη τύπου.

Η Κλίντον προσπάθησε να είναι άνετη με τους δημοσιογράφους, αν και δεν έλειψαν οι ειρωνείες από τη συνέντευξη τύπου.

Όσο και να θέλουν οι Αμερικανοί να εμπιστευθούν τη Χίλαρι Κλίντον, η ίδια φροντίζει με αυτά που λέει να τους οδηγεί σε αντίθετα συμπεράσματα. «Όταν ξεκίνησε η θητεία μου στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, επέλεξα να χρησιμοποιώ το προσωπικό μου μέιλ για λόγους ευκολίας, καθώς θεώρησα ότι θα ήταν πιο εύκολο να κουβαλάω μαζί μου μία συσκευή για τη δουλειά και τα προσωπικά μου μέιλ», είπε η Κλίντον. «Τώρα που το ξανασκέφτομαι, θα ήταν καλύτερο αν είχα εξαρχής χρησιμοποιήσει ένα δεύτερο λογαριασμό και ένα δεύτερο κινητό». Σε πλήρη αντίφαση με όλα τα παραπάνω, η Κλίντον είχε πει προ δύο εβδομάδων στη δημοσιογράφο Κάρα Σουίσερ ότι διέθετε δύο τηλέφωνα για μέρος τουλάχιστον της θητείας της στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Η Κλίντον αρνήθηκε την πρόταση ανεξάρτητος διαιτητής να εξετάσει τα μέιλ της και να κρίνει ποια από αυτά είναι προσωπικά και ποια υπηρεσιακά. Πρόκειται βέβαια για πρόταση χωρίς καμία σημασία, στην περίπτωση που η Κλίντον έχει διαγράψει τα μέιλ της.

Τα έχει όμως πράγματι διαγράψει; Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος, αφού οι απαντήσεις της πρώην Υπουργού Εξωτερικών είναι «θολές». Παρά τις δηλώσεις της περί διαγραφής τους, χθες είπε ότι «δεν έβρισκε κάποιο λόγο να τα κρατήσει».

Σε δύο ερωτήσεις η Κλίντον έδωσε δύο αφοπλιστικά ξεκάθαρες απαντήσεις. Αφενός είπε ότι ο προσωπικός της λογαριασμός δεν είχε καμία ιδιαίτερη ασφάλεια για να προστατευθεί από διαδικτυακές επιθέσεις, αφετέρου δεν είχε αποστείλει μέσω του προσωπικού της λογαριασμού καμία απόρρητη πληροφορία.

Οι δηλώσεις της Κλίντον παρήγαγαν περισσότερες ερωτήσεις παρά απαντήσεις. Θα πιστέψουν οι Αμερικανοί ότι χρησιμοποίησε τον προσωπικό της λογαριασμό για «ευκολία» και όχι για να κρατήσει απόρρητες πολιτικές της κινήσεις κατά τη διάρκεια της θητείας της στο Υπουργείο Εξωτερικών; Θα πιστέψουν ότι χειρίστηκε την αλληλογραφία της καλόπιστα και πολιτικά σωστά, όταν η ίδια έχει υποπέσει σε σοβαρές αντιφάσεις στις δηλώσεις της;

Πέρα όμως από τα επιμέρους ερωτήματα, το σκάνδαλο με τα μέιλ της Κλίντον θέτει ένα γενικότερο πολιτικό ζήτημα: το πώς η πολιτική τάξη παραβιάζει τους κανόνες που η ίδια θέτει, πιστεύοντας πως με δύο τρία χοντροκομμένα ψέματα θα μπορέσει να αποφύγει κάθε πολιτική ευθύνη.

Το βίντεο της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε η Χίλαρι Κλίντον:

https://youtu.be/NZbRU10JUqk