Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
15.07.2026

Μπίζνες Κούσνερ στα Βαλκάνια: Ποιος θέλει να γκρεμίσει το «αλβανικό» όνειρο του γαμπρού του Τραμπ

Η εταιρεία Affinity Partners επιδιώκει να μετατρέψει έναν παράκτιο υγροβιότοπο όπου ζουν φλαμίνγκο, φώκιες και θαλάσσιες χελώνες, σε ένα τεράστιο τουριστικό θέρετρο, προκαλώντας την αντίδραση της τοπικής κοινωνίας.
Μπίζνες Κούσνερ στα Βαλκάνια: Ποιος θέλει να γκρεμίσει το «αλβανικό» όνειρο του γαμπρού του Τραμπ

Οι Αλβανοί εισαγγελείς κατά της διαφθοράς ερευνούν ένα έργο πολυτελούς θέρετρου που συνδέεται με τον γαμπρό του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, καθώς συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες πολιτών και περιβαλλοντικών οργανώσεων για την ανάπτυξή του.

Όπως σημειώνει το POLITICO, το έργο περιλαμβάνει το ακατοίκητο νησί Σάζαν της Αδριατικής και αρκετές εκατοντάδες εκτάρια του προστατευόμενου τοπίου Βιόσα-Νάρτα, έναν ευαίσθητο παράκτιο υγροβιότοπο όπου ζουν φλαμίνγκο, φώκιες και υπάρχουν θέσεις φωλεοποίησης θαλάσσιων χελωνών.

Η SPAK, η αλβανική ειδική εισαγγελία κατά της διαφθοράς, επιβεβαίωσε τη Δευτέρα ότι άνοιξε έρευνα για αμφιλεγόμενες αλλαγές στο καθεστώς προστασίας της περιοχής και την ιδιοκτησία γης το 2024, οι οποίες άνοιξαν τον δρόμο για τουριστική ανάπτυξη. Η εισαγγελία δεν απάντησε σε αίτημα για περαιτέρω σχολιασμό μέχρι τη δημοσίευση.

Ο Κούσνερ, επικεφαλής της εταιρείας ιδιωτικών κεφαλαίων Affinity Partners, διαθέτει ξεχωριστό χαρτοφυλάκιο ακινήτων που εκτιμάται σε δισεκατομμύρια δολάρια. Υπηρετεί επίσης ως ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ για την ειρήνη και συμμετέχει σε διπλωματικές διαπραγματεύσεις για τη Γάζα, το Ιράν και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Κριτικοί έχουν εγείρει ερωτήματα σχετικά με την αλληλοεπικάλυψη μεταξύ της επιχειρηματικής του αυτοκρατορίας και των πολιτικών του ρόλων.

Τον Αύγουστο του 2024, ο Κούσνερ αποκάλυψε σχέδια της Affinity Partners να μετατρέψει την τοποθεσία σε πολυτελές θέρετρο και στις αρχές του 2026 επισκέφθηκε την περιοχή με τη σύζυγό του, Ιβάνκα. Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο POLITICO, ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα επιβεβαίωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες μεταξύ της κυβέρνησης και του Κούσνερ για τη συμφωνία, η οποία προβλέπει 10.000 δωμάτια ξενοδοχείου.

Ο Κούσνερ και η Affinity Partners δεν απάντησαν άμεσα σε αίτημα σχολιασμού σχετικά με την έρευνα.

Μιλώντας τη Δευτέρα σε Αλβανούς βουλευτές, ο Ράμα αρνήθηκε ότι το έργο καταπατά μια προστατευόμενη περιοχή άγριας ζωής και δήλωσε ότι η τελική πρόταση δεν έχει ακόμη υποβληθεί και η περιβαλλοντική μελέτη δεν έχει ολοκληρωθεί.

Η SPAK ιδρύθηκε με την υποστήριξη της ΕΕ και των ΗΠΑ ως μέρος της ευρείας δικαστικής μεταρρύθμισης της χώρας το 2019. Λειτουργεί ανεξάρτητα από την εθνική δικαιοσύνη και έχει ερευνήσει, διώξει και καταδικάσει αρκετούς υψηλόβαθμους αξιωματούχους και από τις δύο πλευρές του πολιτικού φάσματος. Σύμφωνα με αρκετές ανεξάρτητες δημοσκοπήσεις, είναι σήμερα ο πιο αξιόπιστος θεσμός στη χώρα.

Βίαιες διαμαρτυρίες

Οι διαμαρτυρίες πολιτών και ΜΚΟ υπό την ηγεσία περιβαλλοντικών οργανώσεων ξεκίνησαν στα τέλη Μαΐου, όταν τοποθετήθηκαν μεγάλοι φράχτες με συρματόπλεγμα από τους εργολάβους στην προτεινόμενη τοποθεσία στο Ζβέρνεκ της νότιας Αλβανίας, εμποδίζοντας ντόπιους και τουρίστες να έχουν πρόσβαση στην παραλία.

Την Κυριακή το βράδυ, διαδηλωτές, συμπεριλαμβανομένων πολιτών και διαφόρων περιβαλλοντικών οργανώσεων, συγκεντρώθηκαν έξω από κυβερνητικά γραφεία και ζήτησαν τον τερματισμό του έργου, την προστασία της περιοχής από την ανάπτυξη και ακόμη και την παραίτηση του πρωθυπουργού.

Μια άλλη διαδήλωση είχε προγραμματιστεί στα Τίρανα για τη Δευτέρα το βράδυ, όπως και για τις 6 Ιουνίου στην προτεινόμενη τοποθεσία κοντά στη Βλόρα, καθώς αυξάνονται οι εκκλήσεις για δράση από την κοινωνία των πολιτών.

Μετά τις διαμαρτυρίες του Σαββάτου, είδαν το φως της δημοσιότητας πλάνα που δείχνουν ιδιωτικούς φρουρούς ασφαλείας να επιτίθενται και στη συνέχεια να σέρνουν έναν διαδηλωτή πάνω από έναν γκρεμό, απειλώντας ταυτόχρονα άλλους διαδηλωτές που προσπάθησαν να αφαιρέσουν φράχτες και να σταματήσουν τις κατασκευαστικές εργασίες.

Οι αλβανικές αρχές ανακάλεσαν τις άδειες δύο ιδιωτικών εταιρειών ασφαλείας μετά το περιστατικό και ένας φρουρός συνελήφθη και κρατήθηκε στη φυλακή. Περίπου 15 διαδηλωτές έχουν επίσης κατηγορηθεί, ενώ ο τοπικός αρχηγός της αστυνομίας απομακρύνθηκε από τα καθήκοντά του.

«Θέλω να κάνω την Αλβανία μια χώρα που είναι ένας προορισμός για ζήλια στην περιοχή, και αυτό το έργο είναι μέρος αυτής της προσπάθειας», δήλωσε ο Ράμα τη Δευτέρα.

Η Αλβανία έχει θέσει ως στόχο να ενταχθεί στην ΕΕ έως το 2030 και έχει ανοίξει όλα τα διαπραγματευτικά κεφάλαια της διαδικασίας ένταξης στην ΕΕ. Οι 27 αρχηγοί κρατών της ΕΕ θα συναντηθούν την Παρασκευή στο Μαυροβούνιο για να συζητήσουν τη διεύρυνση της ΕΕ με ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων, συμπεριλαμβανομένου του Ράμα.

Η επενδυτική εταιρεία του Κούσνερ εγκατέλειψε ένα μεγάλης κλίμακας έργο στη Σερβία το 2025 μετά από αντιπαραθέσεις σχετικά με το έργο και έρευνες από τις τοπικές αρχές κατά της διαφθοράς.

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2026 / All rights reserved
ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ 242199
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.