Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΙΣΤΟΡΙΕΣ

10 στιγμιότυπα από διαφορετικά σημεία του πλανήτη, από μια άγνωστη σε μας καθημερινότητα

Mέσα από τον φακό των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Οι μέρες πάντα θα κυλούν. Τα παιδιά θα ψάχνουν μία μπάλα για να παίξουν, ακόμη κι αν οι λάσπες χώνονται στα πόδια τους. Θα διαβάζουν έξω από ξύλινες καλύβες λίγο πριν πέσει το σκοτάδι. Ένας πατέρας θα παίρνει από το χέρι το παιδί του για να το πάει στον γιατρό, έστω και αν ο γιατρός έχει στήσει μία σκηνή για ιατρείο στη μέση του πουθενά. Σε όποιο μέρος του πλανήτη και αν βρίσκονται οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, συναντούν ανθρώπους που πασχίζουν να ζήσουν μια άγνωστη σε μας καθημερινότητα.

Ακόμη κι αν αυτό σε ορισμένες περιπτώσεις φαντάζει εξαιρετικά περίπλοκο. Σε εμπόλεμες ζώνες, σε χώρες που χτυπήθηκαν από κυκλώνες, σε περιοχές που μαστίζονται από επιδημίες, ο φακός των Γιατρών Χωρίς Σύνορα απαθανατίζει την καθημερινή ζωή των ανθρώπων που δεν είχαν την τύχη να γεννηθούν σε ένα ασφαλές περιβάλλον. Ακόμη κι εκεί όμως ο ήλιος πάντα θα ανατέλλει κάθε πρωί. 

© Juan Carlos Tomasi

Μεξικό – Στο Γκερέρο, μία από τις πιο βίαιες περιοχές του Μεξικού, η ελπίδα δεν σταματά να ανθίζει. Εδώ μία γυναίκα στολίζει με μία γλάστρα την εκκλησία της γειτονιάς της. 

©Patrick Rohr

Μπαγκλαντές – Αγόρια παίζουν ποδόσφαιρο στον καταυλισμό Κουτουπαλόνγκ. Αρκετές σκηνές μετακινήθηκαν από εκείνο το σημείο υπό το φόβο των επερχόμενων μουσώνων.

©Paul Odongo/MSF

Κένυα – Η 8χρονη Τζεπνγκόκ Κιπτούι ταΐζει τις κότες της οικογένειάς της χρησιμοποιώντας μόνο το δεξί της χέρι. Όταν ήταν μόλις τριών ετών ένα φίδι τη δάγκωσε στο αριστερό της χέρι, ενώ κοιμόταν στο κρεβάτι της. Το δάγκωμα, το οποίο δεν μπόρεσε να αντιμετωπιστεί άμεσα, είχε ως αποτέλεσμα να παραμορφωθεί το αριστερό της χέρι. 

©Pablo Garrigos/MSF

Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό – Ένα 12χρονο κορίτσι διαβάζει τα μαθήματά του, λίγο πριν σουρουπώσει μπροστά από την καλύβα της οικογένειάς του στον καταυλισμό εσωτερικά εκτοπισμένων Καλέχε, στην περιοχή Μασίσι. 

©Susanne Doettling/MSF

Αιθιοπία  Κάτοικοι φροντίζουν τις καμήλες τους που τις χρησιμοποιούν για τη μεταφορά πόσιμου νερού για να καλύψουν τις  ανάγκες της οικογένειάς τους σε ένα γεμάτο «berkit» (λίμνη συλλογής βρόχινου νερού).

©Benedicte Kurzen/NOOR

Νιγηρία – Τα παιδιά εκτοπισμένων οικογενειών μαζεύονται στο παλιό εργοτάξιο – που κάποτε προοριζόταν να γίνει παλάτι – και τώρα έχει γίνει το σπίτι τους.

©Severine Sajous/MSF

Λίβανος – Η Αλαά μόλις γεννήθηκε στη μαιευτική κλινική των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ραφίκ Χαρίρι στον Λίβανο. Η μαία, Τζοσιάν και η νοσηλεύτρια, Ναγκάμ, βοήθησαν στον τοκετό. Μητέρα και μωρό χαίρουν άκρας υγείας.

©Juan Haro

Τσαντ – Ο Μαχάμεντ Μοχάμαντ φέρνει την κόρη του να εμβολιαστεί στο Κιέκε, το Εθνικό Πάρκο Ζακούμα, όπου οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα εμβολιάζουν κατά της ιλαράς ημι-νομαδικές οικογένειες. 

©Mohammad Ghannam/MSF

Μοζαμβίκη – Με τα αποθέματα τροφίμων να μειώνονται μετά τον κυκλώνα Αϊντάι, τα παιδιά αναγκάζονται να ψαρέψουν σε μολυσμένα με χολέρα νερά. 

©Arnaud Finistre

Μαλαισία – Η σιλουέτα νεαρού πρόσφυγα Ροχίνγκια που περπατά προς το τζαμί για την προσευχή της Παρασκευής, στην περιοχή Μπαγκάν Νταλάμ στο προάστια Πενάνγκ.

Ενημερωθείτε και υποστηρίξτε τη δράση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα εδώ.
POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.