τενδτς

Η μουσική αν δεν είναι συναισθηματική δεν…είναι μουσική. Ξεκινώντας με αυτό το αυστηρό motto θα προσπαθήσω να μπω στα πολύχρωμα μυαλά των Θεσσαλονικιών Tendts που κυκλοφορούν τον πρώτο ολοκληρωμένο τους δίσκο στην Fair Weather Friends του δίδυμου Γιάννη Δρίζη και Σωτήρη Ποσπορέλη. Προσωπικά πέρασα τις τελευταίες δέκα μέρες του Αυγούστου ακούγοντας συνθέσεις του Steve Reich και του Terry Riley, τίγκα στα μεταλόφωνα και τα πλήκτρα με αυτό τον μοναδικό τρόπο που έχουν να κάνουν τα φυσικά όργανα να ακούγονται σαν συνθέσεις Lego μέσα στο Ableton. Κάπως έτσι είναι και η ηλεκτρονική μουσική του δαιμόνιου Four Tet, γλυκιά και άγρια μαζί. Πολλοί ήχοι μαζί synched (στο περίπου) να ξεπετάγονται μια ο ένας μια ο άλλος και έτσι να συνθέτουν το κολάζ των πιο ηλιόλουστων ημερών που θα ζήσεις ποτέ. 

Οι Tendts δείχνουν να ξέρουν πολύ καλά όλο αυτό το παιχνίδι του ήλιου, γι’ αυτό και όταν πρωτάκουσα το Cheap Poetry ένιωσα ότι βρήκα το soundtrack του καλοκαιριού για το 2015. Ξεθωριασμένες εικόνες, 70s τύπου (όπως το cover) με αναμνήσεις απο περασμένες δεκαετίες γεμάτες διακοπές με τους γονείς μας σε κάμπινγκ. Εδώ τα samples «επιπλέουν» όμορφα μαζί με τα προσεγμένα πλήκτρα και κρουστά που χρησιμοποιεί το δίδυμο από την Θεσσαλονίκη. Οι μπασογραμμές και οι arpeggio νότες λειτουργούν σύμφωνα με τον νέο αγγλικό Bass ήχο και αυτό είναι τουλάχιστον ελπιδοφόρο. Και εκεί που έχεις ακούσει τα πρώτα τέσσερα tracks του δίσκου και νιώθεις έτσι, έρχεται το πέμπτο και αυτόματα νυχτώνει στην ατμόσφαιρα. Δικαίως το ”Our Sun” προλογίζει το LP των Tendts αφού είναι ΑΥΤΟ το κομμάτι που θα σε κάνει να μην ξεχάσεις τι άκουσες τα τελευταια 30 λεπτά. Ακόμα βασανίζομαι αφού είμαι σχεδόν σίγουρος πως το βασικό synth στην αρχή είναι sample απο κομμάτι που έχω και δεν θυμάμαι. Μπορεί όμως και όχι.

Οι Tendts με το Cheap Poetry καταφέρνουν να δείξουν το δέσιμο, τις ιδέες και το σωστό τους στήσιμο ενώ η Fair Weather Friends records κάνει το δεύτερο της βήμα στα μαλακά αποδεικνύοντας πως η μουσική για τους eclectic selectors και ακροατές δεν γνωρίζει σύνορα και μουσικά genres. Το Cheap Poetry κυκλοφορεί αύριο μεθαύριο επίσημα σε δισκάδικα της Ελλάδας και του εξωτερικού αλλά και στο bandcamp του label, 250 κόπιες σε προσεγμένο βαρύ βινύλιο με download card και μεράκι. Μουσική για τα πρωινά πριν τους γάμους του Σεπτέμβρη. 
 
Περισσότερες πληροφορίες για τη δισκογραφική Fair Weather Friendsfwfrecords.com και fwfrecords.bandcamp.com