nein-title-final

Ο Eric Jarosinski ήταν εξαιρετικά επιφυλακτικός με τις διόδους επικοινωνίας των social media ώσπου ανακάλυψε ότι το όριο χαρακτήρων του Twitter αντί να περιορίζει, αναδεικνύει τις απόπειρες αφοριστικού λόγου και καυστικών, παρεμβατικών τσιτάτων. Κατόπιν μικρής σκέψης λοιπόν, ο 42χρονός  αναπληρωτής καθηγητής Γερμανικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια (Penn) στη Φιλαδέλφεια (δεν είναι τόσο διάσημο όσο το Harvard, το Yale, ή το Columbia, αλλά ανήκει επίσης στην ακαδημαϊκή Ivy League των ΗΠΑ), αποφάσισε να υιοθετήσει την περσόνα του “failed intellectual” (“αποτυχημένου διανοούμενου”) στο Twitter. Το twitter feed γνώρισε γρήγορη ανταπόκριση και εξελίχθηκε ουσιαστικά σε blog με την ονομασία NeinQuarterly και έμβλημα μια καρτούν εικόνα του γνωστού εκπροσώπου της Σχολής της Φρανκφούρτης, Τέοντορ Αντόρνο, με μονόκλ. Για τα  φαρμακερά συχνά tweets του, ο Jarosinski  επιστρατεύει το σαρδώνειο ύφος ενός σύγχρονου εστέτ κυνικού μηδενιστή αλλά πολλές φορές επιπλέει η μελαγχολία του πονόψυχου πλην ανήμπορου σοσιαλδημοκράτη, κοινώς «νεοφιλελέ» στην τρέχουσα ισοπεδωτική αργκό της Κρίσης.

Eric_Jarosinskii

Ο Eric Jarosinski

Εδώ και λίγο καιρό μάλιστα, «εξαργύρωσε» την ψηφιακή δημοτικότητα του, εξασφαλίζοντας μια στήλη στην πιο trendy και εκλεκτική εφημερίδα εθνικής εμβέλειας και υψηλής αναγνωσιμότητας  της Γερμανίας,  την εβδομαδιαία Die Zeit με έδρα το Αμβούργο και διευθυντή τον κοσμοπολίτη Τζιοβάνι ντε Λορέντζο, ενώ συνεργάζεται και με την εξίσου και περισσότερο έγκυρη  Frankfurter Allgemeine Zeitung. Ανάμεσα στις εξήντα χιλιάδες των «ακολούθων» του στο Twitter, ο πιο γνωστός είναι ίσως ο Τόμας Χέντρικ Ίλβες, ο «ευπατρίδης» Πρόεδρος της Εσθονίας  (εμφανίζεται δημόσια σχεδόν πάντα με παπιγιόν), ενδιαφέρουσα και μάλλον συμπαθής προσωπικότητα με παρελθόν μεταξύ άλλων στη διπλωματία (πρεσβευτής της χώρας του στις ΗΠΑ) και τη δημοσιογραφία (στο Radio Free Europe).

7_Toomas_Hendrik_Ilves

Τόμας Χέντρικ Ίλβες, ο “ευπατρίδης” Πρόεδρος της Εσθονίας

Γιος εκπαιδευτικών, ο Jarosinski (καθολικής/ πολωνικής καταγωγής για όποιον είναι περίεργος), μεγάλωσε σε ασήμαντη κωμόπολη του Γουισκόνσιν και επισκέφτηκε για πρώτη φορά τη Γερμανία ως φοιτητής. Προς έκπληξη του, ανακάλυψε οτι του άρεσε η γλώσσα και αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του εκεί. Μετά από μακρά θητεία στην κριτική ανάλυση του έργου των εκπροσώπων της Σχολής της Φρανκφούρτης αλλά και του Μαρξ, του Νίτσε και του Κάφκα, κέρδισε τη θέση του στο Penn, αλλά γρήγορα ένιωσε απομονωμένος από τους ακαδημαϊκούς περιορισμούς που τον εμπόδιζαν να εκφράσει την αδυναμία του στις πιο παιγνιώδεις και ελευθέριες πτυχές των Γερμανών στοχαστών. ‘Ωσπου απελευθερώθηκε από την περσόνα που υιοθέτησε στο Twitter και αφοσιώθηκε στην εξάσκηση ενός σύγχρονου, καίριου, και χιουμοριστικού αφοριστικού λόγου. Ιδού μερικοί από τους αφορισμούς του (υπό τη μορφή ‘tweets”) των τελευταίων μηνών

– Μάθετε γερμανικά πριν τα μαγαρίσουν οι χίπστερ. 

– Ουτοπική αναίρεση. Σημαίνει να λες όχι στο πουθενά. Και ναι στο κάπου. Κάπου αλλού. Στη μέση του πουθενά. 

– Τα καλά νέα είναι ότι είναι άνοιξη. Τα κακά είναι οτι δεν μπορούμε πλέον να χρεώσουμε την κατάθλιψη μας στο χειμώνα. 

– Στα γερμανικά, κάποιος υποφέρει από καταθλίψεις, πληθυντικός, όχι από κατάθλιψη. Βγάλτε τα συμπεράσματα σας. 

– Κάθε άνοιξη μου συμβαίνει το ίδιο πράγμα. Ερωτεύομαι ξανά το φθινόπωρο. 

– Το House of Cards  θα σου διδάξει όλα όσα πάντα ήθελες να μάθεις για την Αμερική. Ο Ντον Ντε Λίλο θα σου διδάξει τα υπόλοιπα. 

– Δε μπορείς να διδάξεις το Νίτσε. Ο Νίτσε διδάσκει εσένα. Ότι δεν μπορείς να διδάξεις το Νίτσε. 

– Δεν καπνίζουν όσο παλιά. Ούτε είναι τόσο ρομαντικοί πια. Τουλάχιστον όμως οι Ευρωπαίοι μπορούν ακόμα να εκτιμήσουν μια παγκόσμια πολιτική κρίση. 

– Το τέρας κάτω απο το κρεβάτι σου. Γνωστό μέχρι πρότινος ως “ο όρος στο συμβόλαιο”, “το σπαθί πάνω από το κεφάλι”, “η λέξη στην άκρη της γλώσσας”  

– Άλλη μια ωραία μέρα για να παρασυρθείς από τα γεγονότα.

– Πάμε για πόλεμο. Παρακαλώ κινητοποιήστε τις μεταφορές λόγου.

– Το τέρας κάτω από το κρεβάτι σου – γνωστό μέχρι πρότινος ως η χώρα που σου παρέχει το φυσικό αέριο. 

– Όταν κατακρίνεις τα νέα media, μην ξεχνάς να κατακρίνεις και τα παλιά.

– Πριν από το Twitter νομίζαμε ότι είμαστε ολομόναχοι. Τώρα δεν υπάρχει καμία αμφιβολία  

– Πού και πού ονειρεύομαι ένα καλύτερο κόσμο. Μετά θυμάμαι ότι δε θα ήμουν μέσα. 

– Πολέμησα την κοινωνία και τα media. Και νίκησαν τα κοινωνικά media. 

– Υπάρχουν μέρες που εύχεσαι να είχες ζωή χωρίς κατάθλιψη. Και μέρες που η κατάθλιψη εύχεται να είχε ζωή χωρίς εσένα 

– Ναι, αγαπητοί μεταπτυχιακοί φοιτητές, πρώτα το ποτό σε οδηγεί στις Ανθρωπιστικές σπουδές, και μετά οι Ανθρωπιστικές σπουδές σε οδηγούν στο ποτό.  

– Είδα τις καλύτερες φιλίες της γενιάς μου να καταστρέφονται κάνοντας φιλίες στο Facebook. 

– Ναι, οι Γερμανικές λέξεις είναι μεγάλες. Ήταν σχεδιασμένες να ελαχιστοποιήσουν τις αμήχανες σιωπές. Αλλά απέτυχαν.  

– Άλλη μια ωραία μέρα για την ποίηση. Για τους ποιητές, όχι και τόσο. 

– Ας είμαστε ειλικρινείς: τα μόνα πράγματα που φέρνουν κοντά τον κόσμο είναι ο τουρισμός κι ο πόλεμος. Σε όλα τα λάθος μέρη. Με όλους τους λάθος τρόπους. 

Για καθημερινή ενημέρωση/ανανέωση @NeinQuarterly