mail-mors-priftis
 

Παρασκευή απόγευμα. Σεπτέμβριος. Μια βροχή που δεν έρχεται και η δουλειά που δεν τρέχει όπως θα έπρεπε. Χτυπάει το τηλέφωνο της Popaganda και είναι ο Σπύρος Πρίφτης. «Έχετε ακούσει ποτέ για τον κουρέα από την Κέρκυρα που μιλάει από τον Όλι Ρεν». «Όχι», απαντάμε. Παράλληλα βλέπουμε στο διαδίκτυο ότι όντως έχει εκτυλιχτεί μια ιστορία όπου ο Όλι Ρεν ενδιαφέρθηκε για έναν κουρέα από την Κέρκυρα που δεν μπορεί να ανοίξει κατάστημα επειδή το επάγγελμα είναι κλειστό. Τώρα ο κ. Πρίφτης έστειλε μήνυμα στον Ματίας Μορς, που έχει μεταπηδήσει από την Τρόικα στην Task Force. Ο κ. Μορς του απάντησε λέγοντας του ότι μπορεί να κουρέψει κανονικά. Το ελληνικό κράτος πάντως δεν του το επιτρέπει. Παράνοια. Πάντως κλείνοντας το τηλέφωνο μας είπε ότι πάει… να κουρέψει. Ακολουθεί το mail του κουρέα από τη Κέρκυρα. 

http://youtu.be/oiBkjneXzF4

Ως γνωστόν αφού έχουν γραφτεί πολλά στα Ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ  για την περιπέτεια του Κερκυραίου κουρέα, που πάλευε από το 2012 να ανοίξει ένα απλό κουρείο στο χωρίο του Αχαράβη στην Κέρκυρα. Το Ελληνικό Κράτος βάσει του Νομού Φεκ Α 193/2005 Π Δ 133 ζητάει από τους κατόχους με τίτλο Σπουδών από Εργαστήρια Ελευθερών Σπουδών  κουρέων-κομμωτών, δύο χρονιά προϋπηρεσία για να μπορούν να πάρουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, για να ανοίξουν τα δικά τους καταστήματα. Το Ελληνικό Κράτος δεν αναγνωρίζει τις Σχολές και τα πτυχία από Εργαστήρια Ελευθερών Σπουδών, παρόλο που οι Σχόλες αυτές λειτουργούν νόμιμα εδώ και 30 χρονιά με άδεια από το Υπ. Παιδείας,και είναι αναγνωρισμένες σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Είναι τραγικό να βλέπεις την τόσο μεγάλη ανεργία στην χώρα μας, και τους νέους να μεταναστεύουν σε άλλες χώρες για να βρουν δουλειά, και εδώ στην Ελλάδα να έχουμε κλειστά επαγγέλματα! Το πιο εξοργιστικό είναι ότι έχω επαφές και συνομιλώ με Ευρωπαίους αξιωματούχους που άκουσαν για το πρόβλημα αυτό και προσπαθούν να βρουν μια λύση, χωρίς να έχει κάποιο κακό αντίκτυπο για την χώρα μου!(τι ζήτησα! να ανοίξω ένα μπαρμπέρικο!Αυτό που έχω μάθει σε σχολή! ) Και το Ελληνικό κράτος όχι μόνο με αγνοεί (Δεν κατάφερα ποτέ να συνομιλήσω ούτε με έναν απλό γραμματέα υπουργείου-με αγνοούσαν).

Μάλιστα κατάλαβα ότι εξυπηρετούσαν  και τα συμφέροντα από  διάφορες συντεχνίες, όπως π.χ. Σύλλογος Κουρέων Κομμωτών. Όπως θα δείτε στο email του Matthias Mors, με ενημερώνει ότι ψηφίστηκε στην Ελληνική Βουλή τον Αύγουστο, νέος νόμος, και υπάρχουν αλλαγές  για την άδεια και ίδρυση καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπως είναι τα κουρεία-κομμωτήρια. Παρόλα αυτά είμαι πολύ δύσπιστος και προσεκτικός το ότι αυτό το Ελληνικό κράτος με αυτό το παλιό δημοσιουπαλληλικό σύστημα,θα έχει καταφέρει οριστικά να δώσει λύση. Μη ξεχνάτε ότι από το 2011 έχουν ανακοινώσει ψεύτικα, ότι έχουν ανοίξει το συγκεκριμένο επάγγελμα δύο φορές! Για να δούμε! Θα είναι η τρίτη και φαρμακερή!  Εντωμεταξύ νέα δημοσιεύματα αναφέρουν  νέο σίριαλ, με αντικείμενο την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, ετοιμάζει η κυβέρνηση στο πλαίσιο των μνημονιακών της υποχρεώσεων. Η Τρόικα και το ΔΝΤ  πιέζουν για ευρύτερες αλλαγές, υποστηρίζοντας ότι τέσσερα χρόνια μετά το άνοιγμα του «κεφαλαίου» των κλειστών επαγγελμάτων, δεν υπάρχει πραγματική άρση των εμποδίων. Το υπουργείο Οικονομικών υπό την πίεση της τρόικας προχωρά στη σύσταση τετράμελούς επιτροπής η οποία θα αναλάβει να καταγράψει τα επαγγέλματα, ποια από αυτά απελευθερώθηκαν, και πια δεν άνοιξαν, και αν υπάρχουν ακόμα εμπόδια, και να υποβάλει προτάσεις για την άρση τους. Άλλες διαδικασίες πάλι, καθυστερήσεις στην καθυστέρηση, επιτροπές,γραφειοκρατία,  μας δουλεύουν, λες και δεν ξέρουν και καλά, ποια επαγγέλματα είναι κλειστά! Ας ρωτήσουν εμένα και ας να με βάλουν στην επιτροπή που ετοιμάζουν! Εγώ σίγουρα θα τα καταφέρω καλύτερα από αυτούς!