Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
ΠΟΛΗ

Μια Έκθεση Μετεωριτών δίπλα στις γραμμές του Ηλεκτρικού

Η ιδιωτική συλλογή του Τάκη Θεοδοσίου περιλαμβάνει περισσότερους από 400 αυθεντικούς μετεωρίτες & ιμπακτικής φύσεως πετρώματα που έχουν δημιουργηθεί από πρόσκρουση μεγάλων αστεροειδών στη Γη.
Φωτογραφίες: Νατάσα Πανταζοπούλου / FOSPHOTOS

Το πάθος του Τάκη Θεοδοσίου για τους μετεωρίτες κρατάει 30 χρόνια, όσα χρόνια δηλαδή συλλέγει μετεωριτικό υλικό. Το 2016 εξελέγη στο Board of Directors της Διεθνούς Ένωσης Συλλεκτών Μετεωριών IMCA, ενώ πλέον η ιδιωτική συλλογή του εκτίθεται στην Έκθεση Μετεωριτών, στην περιοχή του Αγ. Ελευθερίου.

Τι μπορεί κανείς να δει στην Έκθεση; Περισσότερους από 400 αυθεντικούς μετεωρίτες & ιμπακτικής φύσεως πετρώματα που έχουν δημιουργηθεί από πρόσκρουση μεγάλων αστεροειδών στη Γη.

Ο κ. Τάκης Θεοδοσίου, ιδιοκτήτης της συλλογής μετεωριτών.

Η ομάδα μετεωριτών SNC.

Υπάρχουν μετεωρίτες από περισσότερες από 60 υποκατηγορίες ταξινόμησης , όπως μετεωριτικό υλικό από την Κύρια Ζώνη των Αστεροειδών μεταξύ Άρη και Δία, μετεωρίτες από τον πλανητοειδή 4 Vesta, μετεωρίτες με προέλευση τη Σελήνη και τον πλανήτη Άρη – όπως ο περίφημος Tissint που έπεσε στο Μαρόκο το 2011 και έχουν βρεθεί μέσα του απολιθώματα βιολογικής προέλευσης σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο ετήσιο συνέδριο της Meteoritical Society το 2017.

Υλικό από τις δίδυμες λίμνες Ζερέλια στον Αλμυρό.

Επίσης, υπάρχουν μετεωρίτες που έχουν κομητική προέλευση ή ό,τι πιο κοντά σε κομητικό υλικό – όπως ο Allende από το Μεξικό και ο περίφημος μετεωρίτης του Murchison, που έπεσε στην Αυστραλία τον Σεπτέμβρη του 1969 και εμπεριέχει σύνθετη οργανική ύλη και έχουν αναγνωριστεί μέχρι και σήμερα πάνω από 75 διαφορετικά αμινοξέα στη σύνθεσή του.  Επίσης, μετεωρίτες από όλες τις κύριες κατηγορίες ταξινόμησης όπως Χονδρίτες, Αχονδρίτες, Σιδηρομετεωρίτες, Παλλασσίτες, Μεσοσιδερίτες κ.λπ. σε μεγέθη από μερικά γραμμάρια έως και αρκετά κιλά ο καθένας (μεγαλύτερος 6,0 κιλά) με επεξηγηματικό υλικό για τον επισκέπτη.

«Πολύ εύκολα. Μπορεί κανείς να ανοίξει το ίντερνετ και να ψάξει. Το θέμα είναι ότι στο ίντερνετ μπορούμε να πούμε ότι το έδαφος έχει πολλές λακκούβες γιατί μπορεί να αγοράσει κάτι που πιθανόν να μην είναι μετεωρίτης, και να το αγοράσει και ακριβά».

Ρωτάω τον κ. Θεοδοσίου πόσο εύκολο είναι να γίνει κανείς συλλέκτης μετεωριτών. «Πολύ εύκολα. Μπορεί κανείς να ανοίξει το ίντερνετ και να ψάξει. Το θέμα είναι ότι στο ίντερνετ μπορούμε να πούμε ότι το έδαφος έχει πολλές λακκούβες γιατί μπορεί να αγοράσει κάτι που πιθανόν να μην είναι μετεωρίτης, και να το αγοράσει και ακριβά. Η IMCA έχει αναλάβει κάποιον ρόλο αστυνόμευσης αλλά δεν είναι εύκολα τα πράγματα καθώς υπάρχουν αντικείμενα με ψεύτικα υλικά και προέρχονται συνήθως από την Κίνα».

Συνεχώς έχουμε πτώση μετεωριτών στη Γη, το μικρότερο μέγεθος είναι τα λεγόμενα «πεφταστέρια»,  που έχουν μέγεθος κόκκου σκόνης αλλά φτάνουν σε πολύ υψηλές ταχύτητες ξεκινούν από 15 χλμ το δευτερόλεπτο και μπορεί να φτάσουν τα 82 χλμ το δευτερόλεπτο.

Φαγητό σε σωληνάριο για τους αστροναύτες.

Το συντριπτικά μεγάλο ποσοστό των μετεωριτών πέφτει στη θάλασσα καθώς το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη καλύπτεται από νερό.

Η ομάδα του κ. Θεοδοσίου δραστηριοποιείται κυρίως στην Αφρική αλλά όχι μόνο. Οι λόγοι είναι ότι οι μετεωρίτες είναι πολύ πιο εύκολο να εντοπιστούν σε ένα ομοιόμορφο τοπίο όπως είναι η έρημος παρά σε ένα πλούσιο περιβάλλον όπως είναι το ελληνικό.

Παρ’ όλα αυτά ο κ. Θεοδοσίου τα τελευταία χρόνια έχει επικεντρώσει τις έρευνες του στις δίδυμες λίμνες Ζερέλια στον Αλμυρό, όπου έχει βάλει ως στόχο να χαρακτηριστούν επίσημα κρατήρες από πτώση μετεωριτών.

Πέρα από την έκθεση της συλλογής το μουσείο διοργανώνει συχνά καλλιτεχνικές βραδιές και κάθε Παρασκευή διαλέξεις και προβολές. Επιπλέον, στην Ερέτρια Ευβοίας, σε ιδιόκτητο χώρο πραγματοποιούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα ομαδικές εξορμήσεις με μέλη του σωματείου LOGOS -SLOVO Α-Ω για αστρονομικές παρατηρήσεις.

“Aeroliths CollectionTheodossiou”, Ιακωβίδου 27, Άγιος Ελευθέριος, Πατήσια
POP TODAY
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2020 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.