3maieftirio

Τα τελευταία τρία χρόνια το Μαιευτήριο είναι ο μοναδικός χώρος της Θεσσαλονίκης που φιλοξενεί αποκλειστικά stand up comedy παραστάσεις. Στο Μαιευτήριο έχουν εμφανιστεί, μεταξύ άλλων, η Κατερίνα Βρανά, ο Μιχάλης Μαθιουδάκης, ο Βύρωνας Θεοδωρόπουλος, ο Γιώργος Χατζηπαύλου. Ο Τζουζέπε Βιέρι είναι ένα από τα παιδιά της ομάδας που διαχειρίζονται το Μαιευτήριο και που ανεβαίνει κάποιες φορές στη σκηνή του: «Αγαπάω αυτό το είδος κωμωδίας από έφηβος. Δεν πίστευα βέβαια τότε ότι θα ασχοληθώ με το stand up comedy. Συνέβη όμως. Ανεβαίνω στη σκηνή τα τελευταία τρία χρόνια. Μου αρέσει να γνωρίζω τους κωμικούς της πόλης, να ανταλλάσσουμε απόψεις, να παιδεύουμε τα κείμενά μας. Μαζί με το Βασίλη Κατέρη και το Στέλιο Ανατολίτη στήσαμε τις παραστάσεις στο Μαιευτήριο. Η αγάπη μας για το stand up, δημιούργησε και την ατμόσφαιρα σε αυτόν τον πολύ ιδιαίτερο χώρο».

Στιγμιότυπο από βραδιά openkwmic, όπου στα ανοικτά μικρόφωνα νέοι και παλιοί κωμικοί δοκιμάζουν τα νέα τους κείμενα.

Στιγμιότυπο από βραδιά openkwmic, όπου στα ανοικτά μικρόφωνα νέοι και παλιοί κωμικοί δοκιμάζουν τα νέα τους κείμενα.

Στο Μαιευτήριο βέβαια οι απροσδόκητες, αστείες καταστάσεις συμβαίνουν πριν ακόμη ξεκινήσει η παράσταση. Ο Γιάννης Γάμπας, stand up comedian που εμφανίζεται στο Μαιευτήριο και είναι επίσης η φωνή στο τηλέφωνο που σας απαντάει για τις κρατήσεις διηγείται μια ιστορία χαμένη στη μετάφραση:  «Το πιο παράξενο που έχει τύχει δεν ήταν την ώρα που έπαιζα. Είχε πάρει ένας τύπος τηλέφωνο να κάνει κράτηση για παράσταση του Μαθιουδάκη. Οπότε την κάνω κανονικά και του λέω Σάββατο στις εννιά το βράδυ να είναι στο Μαιευτήριο. Έρχεται το Σάββατο, παίρνει τηλέφωνο και μου λέει  “Ρε φίλε Βαλαωρίτου πόσο είναι το μαγαζί, γιατί δεν το βρίσκω”. Του απαντάω να έρθει για πιο εύκολα από την είσοδο της Εγνατίας και τότε τον ακούω να με ρωτάει “ Αδερφέ που είσαι;” Τον ρωτάω το ίδιο κι εγώ για να λάβω την απάντηση “Στην Αθήνα”. Ε, του είπα ότι είμαι 500 χιλιόμετρα πιο πάνω και λογικά δεν προλαβαίνει να έρθει. Αλλά του έκλεισα επιτόπου να πάει στον Βύρωνα Θεοδωρόπουλο που έπαιζε Αθήνα γιατί ήθελε πολύ να δει stand up comedy εκείνο το βράδυ»

Ο Στέλιος Ανατολίτης σε ανοιχτό μάθημα improv comedy.

Ο Στέλιος Ανατολίτης σε ανοιχτό μάθημα improv comedy.

Από το Μαιευτήριο έχουν περάσει μερικοί από τους καλύτερους stand up comedians της ελληνικής σκηνής.

Από το Μαιευτήριο έχουν περάσει μερικοί από τους καλύτερους stand up comedians της ελληνικής σκηνής.

Στο Μαιευτήριο δίνεται το βήμα ώστε να αναδειχθούν τα νέα ταλέντα του stand up comedy. Μέσα από τα ανοικτά μικρόφωνα δηλαδή παραστάσεις όπου νέοι και παλιοί κωμικοί δοκιμάζουν τα νέα τους κείμενα, όπως  είναι το openkwmic. Φέτος είναι η τρίτη χρονιά του, πολλά νέα παιδιά ξεκίνησαν μέσα από αυτό και οι άνθρωποι του Μαιευτηρίου είναι χαρούμενοι που θα περιληφθεί και στο πρόγραμμα του 1ου Μπουκέτου Κωμωδίας που διοργανωθεί από 25 Νοεμβρίου έως 4 Δεκεμβρίου. Τι είναι όμως το 1ο Μπουκέτο Κωμωδίας; «Αποφασίσαμε ότι είναι καιρός μετά από τρία χρόνια να δείξουμε στο κοινό μας αλλά και στον κόσμο της Θεσσαλονίκης που δεν μας έχει επισκεφτεί ακόμα, όσες περισσότερες μορφές κωμωδίας έχει φιλοξενήσει το Μαιευτήριο. Έτσι, μέσα σε δέκα μέρες, κάποιος μπορεί να παρακολουθήσει παραστάσεις stand up comedy, όπως τη νέα σόλο παράσταση «Όλο λάθος» του Μιχάλη Μαθιουδάκη, το πέμπτο επεισόδιο της τρίτης σεζόν openkwmic, ανοικτά για το κοινό μαθήματα αυτοσχεδιαστικής κωμωδίας και shows improv comedy. Με μεγάλη χαρά φιλοξενούμε επίσης, την παράσταση Stand Up Science της ομάδας Science Reactors. Πρόκειται για μία παράσταση όπου επιστημονικά θέματα παρουσιάζονται μέσα από το φορμάτ του stand-up comedy. Τέλος, σε συνεργασία πάντα με το φεστιβάλ κωμωδίας Ξάνθης, φιλοξενούμε έναν καταπληκτικό Βρετανό κωμικό, τον Phil Lunn, που θα αυτοσχεδιάσει τραγούδια καμπαρέ με τη βοήθεια του κοινού, σε μια βραδιά που θα ανοίξει η μόνη αυτοσχεδιαστική ομάδα της Θεσσαλονίκης, η ομάδων των Felizol».

Και πότε μια βραδιά stand-up comedy κρίνεται επιτυχημένη; «Στο stand-up comedy βρίσκεσαι αντιμέτωπος με την κριτική του κοινού κάθε 10 δευτερόλεπτα. Μία βραδιά είναι επιτυχημένη όταν το κοινό έχει γίνει ένα σώμα και γελάει ασταμάτητα. Στο Μαιευτήριο έχουμε φροντίσει να υπάρχουν οι καλύτερες δυνατές συνθήκες για να συμβαίνει αυτό κάθε φορά».


5maieftirio
Μαιευτήριο, comedy club, Βαλαωρίτου 19-εντός στοάς-2ος όροφος, τηλέφωνο κρατήσεων: 6941490402