Τη Δευτέρα το βράδυ έγινε κάτι εντελώς παράλογο. Πορεία στο Σύνταγμα από δεκάδες νεαρά ελληνόπουλα, για την αποφυλάκιση του κατηγορούμενου για trafficking, βιασμό και οργανωμένο έγκλημα, μισογύνη influencer, Άντριου Τέιτ. Με συνθήματα, βγήκαν στους δρόμους να διαμαρτυρηθούν για σύλληψη ενός εγκληματία. Οι περισσότεροι έφηβοι, ή σχεδόν ανήλικοι. 

Ο TopG (όπως είναι το παρατσούκλι του) συνελήφθη πρόσφατα στη Ρουμανία για trafficking, βιασμό και οργανωμένο έγκλημα. Ο διεθνής τύπος τον κατακεραυνώνει και έχουν γραφτεί άπειρα άρθρα που αποκαλύπτουν τις εγκληματικές δραστηριότητές του, αυτό όμως δεν εμπόδισε δεκάδες νέους να κάνουν διαδήλωση με σύνθημα «απελευθερώστε τον TopG» στην πλατεία Συντάγματος και στη συνέχεια να κατέβουν και την Ερμού.

Δεν είναι μόνο τοπικό το πρόβλημα όμως. Πριν λίγες μέρες ο Guardian δημοσίευσε άρθρο στο οποίο αναλύει πώς η τρομακτική ιδεολογία του Tate έχει κερδίσει οπαδούς στη Μ. Βρετανία, οι οποίοι δεν είναι άλλοι από ευάλωτα νέα αγόρια. 

Σε βίντεο της δικής μας πορείας φαίνονται πολλοί, νταήδες νεαροί, με στάση σώματος “θα σας πλακώσω όλους ρε” να περπατάνε με υπερηφάνεια. Σε ένα σχολείο στην κομητεία West Midlands, ένα 15χρονο αγόρι επαινούσε τον Τέιτ. Όταν μια κοπέλα που εργάζεται εκεί το ρώτησε αν κατανοούσε τις απόψεις του για τις γυναίκες, εκείνο απάντησε: «Λοιπόν, οι άντρες είναι καλύτεροι από τις γυναίκες, άρα έχει δίκιο». Οι φίλοι του έγνεψαν όλοι καταφατικά.

Η κοπέλα πρόσθεσε ότι ο μισογυνισμός στο σχολείο είναι διάχυτος, ακόμη και μεταξύ μαθητών ηλικίας 12 ετών, και είναι πεπεισμένη ότι τα βίντεο του Tate τον τροφοδοτούν. Η περιγραφή της όμως είναι ακόμα χειρότερη: «Άκουσα έναν μαθητή στην παιδική χαρά να συστήνει την κοπέλα του στους φίλους του και μόλις εκείνη απομακρύνθηκε και δεν τους άκουγε, εκείνοι τον ρώτησαν αν μπορούσαν να “πάνε” μαζί της. Δεν νομίζω ότι γνωρίζουν πλήρως ποιος είναι ο Τέιτ και τι αντιπροσωπεύει. Ανησυχώ για τις φίλες αυτών των αγοριών».

Ο 36χρονος Βρετανοαμερικανός βρίσκεται υπό κράτηση στη Ρουμανία αφού συνελήφθη με τον αδελφό του, Τριστάν, στις 29 Δεκεμβρίου στο πλαίσιο έρευνας για εμπορία ανθρώπων, βιασμό και οργανωμένο έγκλημα. Ωστόσο, ενώ τα φώτα της δημοσιότητας έχουν στραφεί στις δραστηριότητές του στην Ανατολική Ευρώπη, τα σχολεία στο Ηνωμένο Βασίλειο φοβούνται ότι το ενισχυμένο προφίλ του Tate στα μέσα ενημέρωσης τις τελευταίες εβδομάδες θα μπορούσε να κάνει την επιρροή του πιο ισχυρή από ποτέ.

Πολλοί γονείς μπορεί να μη γνωρίζουν ποιος είναι ο Τέιτ, είναι όμως ήδη μια εξαιρετικά οικεία φιγούρα σε πάρα πολλούς μαθητές. Αρκετά σχολεία εκεί εκπαιδεύουν τους δασκάλους για το πώς να μιλήσουν στους μαθητές για αυτόν. Μερικοί διοργανώνουν ειδικές συνελεύσεις ή χρησιμοποιούν ειδικά διαμορφωμένα μαθήματα κοινωνικής αγωγής για να ενθαρρύνουν τους μαθητές να αμφισβητήσουν όσα ο ίδιος πλασάρει.

Οι δάσκαλοι λένε ότι τα αγόρια συχνά παρασύρονται αρχικά στον «λαμπερό» υπέρ-macho κόσμο του επειδή προωθεί τα γρήγορα αυτοκίνητα ή το τέλεια γραμμωμένο σώμα του. Αλλά στα βίντεό του αναφέρει επίσης ότι οι γυναίκες είναι ιδιοκτησία ενός άνδρα, ότι δεν μπορούν να κάνουν δουλειές τόσο καλά όσο οι άνδρες και ότι ανήκουν στο σπίτι. Πιστεύει ότι τα θύματα βιασμού πρέπει να «φέρουν την ευθύνη» για τις επιθέσεις εις βάρος τους και καυχιέται ότι οι άντρες αναζητούν 18χρονα κορίτσια επειδή είναι «φρέσκα».

Ο ιδιοκτήτης μιας εταιρείας που εκπαιδεύει το σχολικό προσωπικό για το πώς πρέπει να μιλάει σε αγόρια για αυτά τα θέματα και να τα ενημερώνει για τον διαδικτυακό μισογυνισμό, αναφέρει στο άρθρο ότι οι αλγόριθμοι καθιστούν δυνατό σε κάποιον σαν τον Τέιτ να είναι εξαιρετικά γνωστός σε αγόρια 14 έως 18 ετών. Σε ένα μάθημα σχετικά με τη σεξουαλική συναίνεση, ένα αγόρι ανέφερε τον Τέιτ, λέγοντας ότι αν μια γυναίκα βγει μόνη της το βράδυ και δεχτεί επίθεση, είναι δικό της λάθος.

Έχει παρατηρηθεί μάλιστα ότι οι έφηβοι χρησιμοποιούν τον Τέιτ και ως μέσο «μικρο-επιθετικότητας» προς τις γυναίκες δασκάλες. Για παράδειγμα, η φράση “Make Me A Sandwich“, που μερικές φορές γράφεται εσκεμμένα ως “Make Me A Sammich”, χρησιμοποιείται συχνά από άνδρες χρήστες του διαδικτύου για να κοροϊδεύουν, να μειώνουν ή να ενοχλούν γυναίκες χρήστες, αναφερόμενοι στο σεξιστικό τροπάριο που θέλει τις γυναίκες να ανήκουν στην κουζίνα. Μια δασκάλα ανέφερε ότι ένα αγόρι στο 10ο έτος που είναι στην τάξη της, γράφει πάντα “MMAS” (Make Me A Sandwich) στο κάτω μέρος της εργασίας του. Η ίδια δεν ήξερε τι σήμαινε μέχρι να το δει, αλλά όταν έμαθε, κατάλαβε ότι ο μαθητής της προσπαθούσε να την ταπεινώσει.

Πλέον στη Μ. Βρετανία, συζητιέται έντονα ότι ο Τέιτ κάνει grooming σε νεαρούς άνδρες με παρόμοιο τρόπο που οι τρομοκρατικές ομάδες ή συμμορίες προσεγγίζουν τα νέα μέλη τους. Η εικόνα που προβάλλει, του δήθεν επιτυχημένου, κάνει τα αγόρια που έχουν απελπισμένα ανάγκη για σύνδεση, να έρχονται κοντά του. Μάλιστα ένας δάσκαλος που διδάσκει σε δημοτικό σχολείο στο βόρειο Λονδίνο πιστεύει ότι τα πιο ευάλωτα και κοινωνικά δύστροπα αγόρια έλκονται από την εικόνα του που τους δίνεται η αίσθηση ότι ανήκουν σε κάτι, πράγμα πολύ επικίνδυνο. Η βοηθός γυμνασιάρχη σε ένα άλλο σχολείο αναφέρει ότι τα αγόρια έλκονται από αυτόν γιατί τους λέει ότι είναι επιτυχημένος και πλούσιος. Πουλάει έναν τρόπο ζωής. Όταν σχολιάζεται η απέχθεια που έχει προς τις γυναίκες, κάποιοι τον δικαιολογούν λέγοντας ότι όλο αυτό είναι ένας τρόπος δημιουργίας μιας επιτυχημένης ζωής.

Ο τρόπος που προσεγγίζουν εκεί την κατάσταση είναι ένα παράδειγμα που θα έπρεπε να ακολουθήσουν και άλλες χώρες, όχι απαραίτητα για τον ίδιο τον Τέιτ, σίγουρα όμως για οποιαδήποτε αντίστοιχη μισογυνική συμπεριφορά μπορεί να συναντήσει κάποιος, όχι μόνο διαδικτυακά αλλά και στο περιβάλλον του. Το ζητούμενο δεν είναι να κατηγορηθούν οι νέοι για όλο αυτό. Το ζητούμενο είναι να μάθουν να αμφισβητούν τις συμπεριφορές αυτές, να μπορούν να αντιληφθούν ότι τα χρήματα του τα έβγαλε από τους ίδιους που τον ακούν σαν να είναι ο Μεσσίας και ότι το μίσος είναι η τακτική του για βγάλει κι άλλα. Δεν πρεσβεύει απαραίτητα όλα όσα πραγματικά πιστεύει μέσα του.  

Ο Τέιτ έχει καταφέρει να παίξει με τις πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, εκμεταλλευόμενος τους αλγόριθμούς τους και ακόμα και αν μείνει στη φυλακή, θα βρεθεί κάποιος άλλος να κάνει το ίδιο κάποια στιγμή. Γι΄αυτό και πρέπει να γίνουν κατανοητά στα νέα αγόρια κάποια πράγματα, ώστε η απειλή να μην υπάρχει ούτε μελλοντικά.  

Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Ο Hunter Moore που είχε χαρακτηριστεί από το περιοδικό Rolling Stone ως “Ο πιο μισητός άνθρωπος στο ίντερνετ” (στο Netflix υπάρχει ομώνυμο ντοκιμαντέρ για τη δράση του), το 2010 είχε ιδρύσει το revenge porn site “Is anyone Up?”, όπου ο καθένας μπορούσε ανώνυμα να ποστάρει υλικό που έχει τραβηχτεί χωρίς τη συναίνεση όσων συμμετέχουν σε αυτό. Ενώ οι πράξεις του ήταν ακραία προσβλητικές, κακοποιητικές, βίαιες και εγκληματικές, κατάφερε μέσα από το διαδίκτυο να φτιάξει τον δικό του στρατό ακολούθων, που στο όνομά του έφταναν ακόμα και να δολοφονούν ζώα και να τα τραβούν βίντεο. Όλα αυτά μέχρι να τον κλείσουν στη φυλακή. Αποφυλακίστηκε το 2017 αλλά μάλλον έχει πάρει το μάθημά του. 

Δεν ξέρω ποια θα είναι η έκβαση με τον Τέιτ, αυτό που ξέρω σίγουρα όμως είναι ότι όσοι σήμερα δηλώνουν οπαδοί του, ανοίγουν έναν δρόμο στη ζωή τους που θα είναι πολύ δύσκολος και σκοτεινός.