r1-06207-0006

Τι γίνεται όταν αγαπάς την αρχέγονη παράδοση της Θράκης και έχεις μία λύρα, μία γκάιντα, ένα καβάλι κι ένα νταούλι; Πέντε νέοι, πάντως, όταν βρέθηκαν σε αυτή την κατάσταση πίσω στο 2007 αποφάσισαν  να ενώσουν το πάθος τους, με τα βιώματα και τις μνήμες των ανθρώπων της Θράκης και να μετουσιωθούν σε Εβρίτικη Ζυγιά. Και τι σημαίνει αυτό; Ένα μουσικό σχήμα βουτηγμένο στις ρίζες της παράδοσης με προσήλωση και σεβασμό σε αυτή, αλλά με συνεχή όρεξη για δημιουργία που δεν τους αφήνει στάσιμους, καθώς μπλέκουν με σύγχρονες ενορχηστρώσεις κι αυτοσχεδιασμούς με ακορντεόν και αναλογικό ηλεκτρονικό όργανο, φλερτάροντας με την ψυχεδέλεια. Κι αν όλα αυτά σας φαίνονται ενδιαφέροντα για ένα διαφορετικό «τριπάρισμα», δεν έχετε παρά να βρεθείτε στις 21 Ιανουαρίου στο six d.o.g.s. και να δείτε πώς είναι όταν ο Έβρος πλημμυρίζει το στενό της Αβραμιώτου.


Γιατί Εβρίτικη Ζυγιά; Είχαν πέσει κι άλλα ονόματα στο τραπέζι πριν από αυτό; 
Ζυγιά σημαίνει ζευγάρι και στον Ελλαδικό χώρο χρησιμοποιείται για να δηλώσει την αντιπροσωπευτική παραδοσιακή ορχήστρα του κάθε τόπου. Έτσι, το ζευγάρι των μουσικών οργάνων που είναι απόλυτα συνυφασμένο εδώ και χιλιάδες χρόνια με τη Θράκη, αποτελώντας αναπόσπαστο μέρος του κύκλου της ζωής των Θρακιωτών στη χαρά, στη λύπη, στο γάμο, στο θάνατο, στη δουλειά, στην ξενιτιά είναι η γκάιντα και η θρακική λύρα. Εβρίτικη, διότι ο τόπος καταγωγής τόσο των περισσότερων μελών μας όσο και της μουσικής μας είναι η περιοχή του Έβρου. Ως εκ τούτου, η υπόθεση του ονόματος ήταν κάπως «προδιαγεγραμμένη» και τίποτα άλλο δε μπορούσαμε να σκεφτούμε που να περιγράφει ακριβέστερα αυτό που είμαστε.

Περιγράψτε τη μουσική σας με πέντε λέξεις. Αρχέγονη, ξεσηκωτική, ψυχεδελική, χορευτική, μεθυστική.

Συμπληρώστε τις παρακάτω φράσεις: α) θα σταματούσα να παίζω μουσική μόνο εάν… β)αν ζούσε ο/η …… θα ήθελα πολύ να μοιραστώ τη σκη-νή μαζί του/της γ) το τελευταίο κομμάτι που πρόσθεσα στο mp3 μου ήταν…
α) Θα σταματούσα να παίζω μουσική μόνο εάν συνέτρεχε κάποιος σοβαρός λόγος υγείας.
β) Αν ζούσε ο Ηλίας Παρασκευόπουλος, παλιός γκαϊντατζής από την Παταγή Έβρου, θα ήθελα πολύ να μοιραστώ τη σκηνή μαζί του.
γ) Το τελευταίο κομμάτι που πρόσθεσα στο φλασάκι μου ήταν ένα παραδοσιακό τραγούδι της Ρόδου από το φίλο μας τον Γιάννη Κλαδάκη, “Σπαθιά να βρέξεις ουρανέ…”

r1-06205-0004

Τι μουσική ακούτε όταν δε σας ακούει/βλέπει κανείς; Μας αρέσει να ακούμε διάφορα είδη μουσικής και, γιατί όχι, να παίρνουμε ιδέες. Πέρα από την ελληνική παραδοσιακή μουσική άλλων τόπων, όπως της Μακεδονίας, της Ηπείρου, της Κεντρικής και Νότιας Ελλάδας, των νησιών, του Πόντου και της Μικράς Ασίας, που μας συγκινεί ιδιαίτερα, ακούμε αρκετά ανατολίτικη μουσική και ακόμα περισσότερο βαλκανική. Όμως, το τελευταίο διάστημα κάνουμε “κακές” παρέες, γι’ αυτό όλο και κάποιο δίσκο με αφροτζάζ μπάντες θα βρεις να παίζει στα αυτοκίνητά μας…

Όταν σας πιάνει έμπνευση στις πρόβες, πόσες ώρες μπορείτε να το πάτε σερί; Καλή ερώτηση… Στις πρόβες για τις ηχογραφήσεις του τελευταίου μας δίσκου συχνά αγγίζαμε τις 8-9 ώρες…. Όταν, βέβαια, υπήρχε και εβρίτικο τσίπουρο στο τραπέζι, άνετα τις ξεπερνούσαμε.

Έχετε τη δυνατότητα να μεταφερθείτε οπουδήποτε στο χώρο και το χρόνο και να παίξετε live τη μουσική σας. Που μεταφέρεστε; Το κοινό του εξωτερικού μας έχει δείξει αρκετές φορές με τον πιο όμορφο τρόπο ότι η μουσική μας τους ξεσηκώνει, τους διασκεδάζει και συγκεκριμένα στους ομογενείς τους λείπει, τους ενώνει και κυρίως τους ξυπνά μνήμες από τα παλιά. Δυνατές εικό-νες που δεν αφήνουν κανέναν ασυγκίνητο. Από την άλλη, το κοινό στην ευρύτερη περιοχή μας είναι μυημένο στον τρόπο γλεντιού, γνωρίζουν τα τραγούδια και τα όργανά μας και δε θέλουν πολύ για να κάνουν ένα γλέντι να “πάρει φωτιά”. Για να είμαστε τελείως ειλικρινείς, το live στο Φεστιβάλ Άρδα ήταν από τις πιο δυνατές μας εμπειρίες και μάλλον δε θα λέγαμε όχι αν μπορούσαμε να γυρίσουμε σε εκείνη την βραδιά έστω για 10 λεπτά. Εξίσου όμορφη εμπειρία ήταν και το ταξίδι μας στις ελληνόφωνες περιοχές της Κάτω Ιταλίας πριν από 3 χρόνια… Μπορούμε να μεταφερθούμε και εκεί για λίγο ξανά;

Εάν παίζατε παραδοσιακή μουσική κάποιου άλλου τόπου ποια θα ήταν αυτή; Κι αν παίζατε κάποιο άλλο είδος μουσικής ποιο θα θέλατε να ήταν; Έχουμε παίξει αρκετές φορές παραδοσιακή μουσική άλλου τόπου και μάλιστα το απολαμβάνουμε κάθε φορά που το κάνουμε, ασφαλώς με απόλυτο σεβασμό και προσοχή. Ο Αλέξης παίζει και μακεδονίτικη λύρα, όποτε έχει χρειαστεί αρκετές φορές, είτε σε παραστάσεις είτε σε γλέντια,να παίξουμε τραγούδια και μελωδίες από τη Δράμα, έχουμε παίξει Κυκλάδες καθώς ο Σπύρος παίζει και τσαμπούνα, ενώ συχνά συνοδεύουμε άλλους μουσικούς που συνεργάζονται με την Εβρίτικη Ζυγιά για να παιχτούν μουσικές από Μακεδονία, Ήπειρο, Θεσσαλία, Νότια Ελλάδα ή Μικρά Ασία.

Είστε στην κορυφή ενός βουνού για το υπόλοιπο της ζωής σας. Ποιούς πέντε δίσκους παίρνετε μαζί σας; Αν κάτι μας έχει επηρεάσει και έχει αποτελέσει οδηγό στην πορεία συγκρότησης της μουσικής ταυτότητας της Ζυγιάς, αυτό δεν είναι τόσο πολύ κάποιος συγκεκριμένος δίσκος όσο οι προσωπικές μας έρευνες και καταγραφές – ηχογραφήσεις των παρα-δοσιακών οργανοπαιχτών από διάφορες περιοχές της Θράκης. Οι αυτοσχεδιασμοί, οι ιδιαίτερες τεχνικές που καταγράψαμε στο παίξιμο της γκάιντας, και της φλογέρας, καθώς επίσης και ο τρόπος με τον οποίο οι παλιοί μουσικοί κατορθώ-νουν,μέσω του παιξίματος και των μελωδιών τους, να εκφράζουν συναισθήματα χαράς ή λύπης και να τα περνούν και στον ακροατή,είναι τα πιο καθοριστικά στοιχεία επιρροής στο ηχόχρωμα της Ζυγιάς, διαφοροποιητικό στοιχείο σε σχέση με άλλα μουσικά σχήματα, αλλά και πηγή έμπνευσης για τη σύνθεση νέων μελωδιών. Συνεπώς, τα αναγκαία και απαραίτητα εφόδια «για το βουνό» μάλλον είναι ο θησαυρός που περιγράψαμε για να μας οδηγεί και να μας επαναπροσδιορίζει όταν χρειάζεται…

r1-06209-0009

Ποιο είναι το τελευταίο πράγμα που κάνετε πριν παίξετε live; Λίγο ξενέρωτη θα σας φανεί η απάντησή μας εδώ. Γενικά, είμαστε αρκετά σχολαστικοί και παθιασμένοι με αυτό που κάνουμε και θέλουμε όλα να λειτουργούν στην εντέλεια, βάσει προγράμματος, χωρίς να αφήνουμε τίποτα στην τύχη. Όπως καταλαβαίνετε, πριν από κάθε live γίνεται εκτενής συζήτηση για το πρόγραμμα και τη ροή του, την επιλογή των τραγουδιών, ελέγχουμε τις σημειώσεις μας σχετικά με τις ενορχηστρώσεις, κούρδισμα και….φύγαμε!

Ποιά είναι τα επόμενα σχέδιά σας; Είναι γεγονός ότι σχέδια υπάρχουν πολλά στο μυαλό μας, εν τούτοις ο χρόνος πάντα είναι λιγοστός. Αυτό που μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε είναι πως αυτή την περίοδο δουλεύουμε ασταμάτητα το project που θα παρουσιαστεί στο Six d.o.g.s. και αναμένεται να προωθηθεί και σε άλλα μέρη. Παράλληλα, σχεδιάζουμε, και ελ-πίζουμε να πραγματοποιηθεί άμεσα, την έναρξη των ηχογραφήσεων για την τρίτη επίσημη δισκογραφική μας δουλειά, κάτι για το οποίο ανυπομονούμε!

Εβρίτικη Ζυγιά Live @ six d.o.g.s.Σάββατο 21 Ιανουαρίου στις 21.00, Είσοδος: 6 ευρώ