_MG_9930

Οι μεσογειακές χώρες μοιάζουμε σε ουκ ολίγα στοιχεία. Λίγο το κλίμα, λίγο το φαγητό, ο τρόπος διασκέδασης, η ιδιοσυγκρασία. Μεταξύ των κοινών είναι και η γλώσσα, όχι για τις λέξεις ή την καταγωγή της, μιας που οι υπόλοιπες γλώσσες είναι ρομανικές, αλλά για την προφορά, τον τρόπο εκφοράς, το πώς κουνάμε τα χέρια μας ως άμεσο μέσο έκφρασης. Και εν πάση περιπτώσει, μπορείς να συνεννοηθείς με τους Ισπανούς με τους πιο απρόβλεπτους τρόπους. Η Τερέσα Ινφάντε είναι από την Ισπανία και διδάσκει τη μητρική της γλώσσα στην Ελλάδα ήδη από το 1990, όπως λέει στην Popaganda. Το 2004 ξεκίνησε η ομάδα του el mundo, δίπλα από το μετρό Ακρόπολη, με μαθήματα για εκείνους που επιθυμούν να μάθουν ισπανικά ή πορτογαλικά από καθηγητές που δεν έχουν σπουδάσει απλώς τη γλώσσα, αλλά είναι η μητρική τους.

_MG_9884

Η αίθουσα των πορτογαλικών κοσμείται με αφίσες – ορόσημα της κουλτούρας.

_MG_9894

Πότε ξεκινούν οι εγγραφές στα μαθήματα και τι τμήματα και άλλες γλώσσες προσφέρονται; Οι δύο βασικές περίοδοι εγγραφών για τα Ισπανικά και τα Πορτογαλικά, που είναι και οι δύο κύριες γλώσσες που διδάσκονται στο el mundo, είναι τον Σεπτέμβριο για τα τμήματα που διαρκούν μία ολόκληρη ακαδημαϊκή χρονιά και τον Ιούνιο για τα θερινά. Από κει και πέρα εγγραφές γίνονται κατά τη διάρκεια όλης της χρονιάς. Μόλις δημιουργηθεί ένα γκρουπάκι ξεκινάει και νέο τμήμα. Εκτός από τα τμήματα εκμάθησης Ισπανικών και Πορτογαλικών, λειτουργούν και τα λεγόμενα ειδικά τμήματα: προφορικής εξάσκησης, μετάφρασης, λογοτεχνίας, πολιτισμού, προετοιμασίας για τα διπλώματα DELE και ΚΠγ. Από τη στιγμή που είμαστε ένα κέντρο που εξειδικεύεται στις γλώσσες της Ιβηρικής χερσονήσου, δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε τα Βάσκικα, τα Γαλικιανά και τα Καταλανικά. Για τις γλώσσες αυτές προσφέρονται μαθήματα σεμιναριακού τύπου των οποίων η δημιουργία εξάρταται από την ζήτηση που υπάρχει κάθε φορά.

Ποια γλώσσα είναι η περισσότερο δημοφιλής στους νέους μαθητές; Τα Ισπανικά έχουν περισσότερη ζήτηση, αν και τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερος κόσμος μαθαίνει Πορτογαλικά.

Δίνονται υποτροφίες ή άλλες διευκολύνσεις στους νέους φοιτητές; Είναι αδύνατο να κλείσουμε τα μάτια στα προβλήματα της κοινωνίας. Φυσικά και γίνονται διευκολύνσεις σε όλους τους μαθητές μας, ενώ ειδικές εκπτώσεις προσφέρονται σε νεόυς και ανέργους. Επίσης, κάθε Χριστούγεννα κληρώνουμε για τους μαθητές μας δύο εισιτήρια για την Ισπανία ή την Πορτογαλία.

_MG_9904
_MG_9921

Πέρα από τα μαθήματα, τι άλλο προσφέρετε σε εκείνους που θέλουν να έρθουν σε επαφή με τις κουλτούρες της ιβηρικής χερσονήσου; Το el mundo  είναι ένα κέντρο ξένων γλωσσών αλλά επίσης και ένας χώρος, όπου ο σπουδαστής έρχεται σε επαφή με την κουλτούρα και την πολιτιστική «πραγματικότητα» κάθε χώρας.
Έτσι, διοργανώνουμε κατά τη διάρκεια όλης της χρονιάς πολιτιστικές εκδηλώσεις, μαθήματα γαστρονομίας, παραδοσιακές γιορτές, όπως βραδιές tango, flamenco, capoeira, queimadas, προβολές ταινιών και πολλά άλλα. Για τα παιδιά, τα πρωινά του Σαββάτου, θα λειτουργήσουν διαφορετικά εργαστήρια (ζωγραφικής, χειροτεχνίας, κλπ.) στην Ισπανική γλώσσα.

Γενικότερα, τι ομοιότητες παρατηρείτε μεταξύ των χαρακτηριστικών της ελληνικής κουλτούρας και εκείνης των υπόλοιπων λαών της ιβηρικής; Υπάρχουν «κοινότητες» για όσους κατάγονται από αυτές τις χώρες; Όσον αφορά στην κουλτούρα και στον τρόπο που βλέπουμε τη ζωή δεν είμαστε πολύ διαφορετικοί. Μας αρέσει να ζούμε το παρόν, βγαίνουμε πολύ, ο δρόμος είναι το «δεύτερο σπίτι» μας και γενικά είμαστε λαοί ανοιχτοί, εκδηλωτικοί, κοινωνικοί, παθιασμένοι και πάρα πολύ περήφανοι. «Κοινότητες» γι’ αυτούς που προέρχονται από τις χώρες της Ιβηρικής χερσονήσου δεν υπάρχουν. Αυτό ίσως οφείλεται στο ότι η απόσταση, τόσο η γεωγραφική όσο και η πολιτισμική, δεν είναι μεγάλη. Αντίθετα, υπάρχουν κοινότητες για πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπως Βραζιλία, Αργεντινή, Κολομβία, Περού.

Τι παρατηρείτε από τις εγγραφές; Αυξάνονται εκείνοι που ενδιαφέρονται; Και, αν ναι, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχετε, το επιλέγουν για να έχουν μία εργασιακή διέξοδο; Τα τελευταία χρόνια η αλήθεια είναι πως έχουν αλλάξει τα κίνητρα που οδηγούν τον κόσμο να μάθει Ισπανικά ή Πορτογαλικά. Πριν οι λόγοι ήταν κυρίως πολιτισμικού χαρακτήρα, όμως τελευταία οι μαθητές επιλέγουν τις συγκεκριμένες γλώσσες σαν ένα εφόδιο για μία επιπλέον επαγγελματική διέξοδο τόσο σε Ισπανία και Πορτογαλία όσο και στην Λατινική Αμερική.

_MG_9908
_MG_9892

Αν κάποιος θέλει να αναζητήσει εργασία στην κάθε χώρα, πόσο διάστημα θα χρειαστεί μέχρι να μάθει τη γλώσσα σε ικανοποιητικό επίπεδο; Αυτό εξαρτάται από τη σχέση που έχει ο κάθε μαθητής με την εκμάθηση μιας  ξένης γλώσσας. Σε γενικές γραμμές όμως μέσα σε δύο ακαδημαϊκά έτη, δηλαδή 16 μήνες, μπορεί κανείς να φτάσει στο επίπεδο του Β2. Για όσους επιθυμούν ταχύρυθμα τμήματα προσφέρονται τόσο εντατικά όσο και υπερεντατικά μαθήματα. Σε αυτή την περίπτωση σε 8 μόνο μήνες μαθαίνουν την γλώσσα σε ικανοποιητικό επίπεδο (Β2).

_MG_9973

Εσείς προσωπικά, ποια επιχειρήματα θα χρησιμοποιούσατε για να πείσετε έναν νέο άνθρωπο να έρθει στο φροντιστήριο el mundo; Πρώτα απ’ όλα, κάτι που είναι πολύ σημαντικό, θα μάθει μία γλώσσα, τα Ισπανικά ή τα Πορτογαλικά, που θα του ανοίξει νέες πόρτες και θα του δώσει την ευκαιρία να έρθει σε μια πιο άμεση επαφή και επικοινωνία με όλη την Λατινική Αμερική, με ό,τι αυτή αντιπροσωπεύει, όχι μόνο σε πολιτισμικό επίπεδο αλλά και σε επαγγελματικό. Όσον αφορά στο κέντρο μας, ο μαθητής δεν θα νιώσει ποτέ ένας ακόμα μέσα στο σύνολο του τμήματος, αντίθετα θα έχει την προσοχή που χρειάζεται σύμφωνα με τις προσωπικές του ανάγκες. Τα μαθήματα είναι ευχάριστα, οι μαθητές απολαμβάνουν την εκμάθηση της γλώσσας ενώ ταυτόχρονα διευρύνουν τους πολιτισμικούς τους ορίζοντες.

el mundo, Λεωφόρος Συγγρού 9 (μετρό Ακρόπολη), 210 9246901, www.elmundo.gr, mail: [email protected]