Εργαστήρι Κεραμικής "περί γης"

Το εργαστήρι κεραμικής «περί γης», είναι μια όμορφη ιδέα της Τίνας Πανταζέλου που έγινε πράξη το 2005. Η Τίνα δίδασκε πολλά χρόνια αλλά πριν από μια δεκαετία περίπου αποφάσισε ότι χρειαζόταν και μια βάση, ένα χώρο δικό της που θα λειτουργούσε ως «ζυμωτήριο» ανθρώπων, έργων και ιδεών. Έτσι ξεκίνησε έναν χώρο δημιουργικής απασχόλησης που εξελίχθηκε σε ένα στέκι για σχετικούς και άσχετους που θέλουν να ασχοληθούν με την κεραμική. Στα χρόνια της λειτουργίας του, έχει καταφέρει να γίνει τόπος δημιουργικής απόδρασης. Τα μαθήματα κεραμικής γίνονται με παρεΐστικη διάθεση μια φορά την εβδομάδα σε ομάδες αρχαρίων και προχωρημένων. Ο πηλός είναι ένα ζωντανό, φυσικό υλικό. Καθώς έχει άμεση σχέση με τη γη και η επεξεργασία του γίνεται με τα χέρια, βοηθάει στην εκτόνωση της έντασης και στην αποδέσμευση από το άγχος και το stress. Στο «περί γης» διεγείρεται η φαντασία και ενισχύεται ο αυθορμητισμός ενώ παράλληλα τονώνεται η αυτοπεποίθηση μέσα από τη χαρά της δημιουργίας. Αποκτώντας σχεδόν ερωτική σχέση με το υλικό, στόχος του εργαστηρίου είναι να βρει τον τρόπο αλλά και το δρόμο για να απελευθερωθεί ο καλλιτέχνης που όλοι κρύβουμε μέσα μας. Στο εργαστήρι «περί γης» υποστηρίζεται έντονα η προσωπική δημιουργία μακριά από τυποποιήσεις.

Πως διαμορφώνονται τα  μαθήματα; Η κεραμική έχει το δικό της αλφάβητο. Ξεκινάμε από τα βασικά: μαθαίνουμε βασικές μεθόδους κατασκευής και προχωρώντας καλύπτουμε όλους σχεδόν τους τρόπους κατασκευής και διακόσμησης.  Το πόσο θα εμβαθύνει κανείς εξαρτάται από τη διάθεση και το χρόνο που θα αφιερώσει. Άλλωστε όπως συχνά λέω ο πηλός έχει μνήμη, θυμάται πολύ καλά και ανταποδίδει ο,τι του δίνεις. Όσο μεγαλύτερη διάθεση έχει κάποιος για πειραματισμό, τόσο πιο απρόσμενο ταξίδι θα κάνει. Πιθανότατα θα ξαφνιαστεί με το υλικό που έκρυβε ο ίδιος μέσα του. Οι μαθητές του “περί γης” έχουν την ευκαιρία να ασχοληθούν με την κατασκευή παραδοσιακών κεραμικών, μοντέρνων χρηστικών ή διακοσμητικών αλλά και με επιτοίχια ή και γλυπτά, και να εξελιχθούν στον τομέα που επιθυμούν κατά την κλίση τους.

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που σας ενδιαφέρει να καλλιεργήσετε στους μαθητές; Με ενδιαφέρει ο μαθητής να είναι ο εαυτός του. Να νιώσει άνετα να βγάλει την προσωπικότητά του στον πηλό. Να αναγνωρίσει τον καλλιτέχνη που κρύβει μέσα του. Να “μιλήσει”. Αυτό δεν είναι το σημαντικό αυτή την τόσο δύσκολη εποχή; Νιώθουμε ότι πνιγόμαστε και χρειαζόμαστε έναν τρόπο έκφρασης. Ή μια διέξοδο που μπορεί να εξελιχθεί -γιατί όχι – και σε ένα νέο επάγγελμα.  Παίρνοντας από μας τα τεχνικά εφόδια που χρειάζεται, σε έναν χώρο που υποστηρίζει την προσωπική δημιουργία, ο μαθητής θα μπορέσει στη συνέχεια να σταθεί με αξιοπρέπεια και σεβασμό στο χώρο που θα επιλέξει να αναπτύξει τη δραστηριότητά του.

Εργαστήρι Κεραμικής "περί γης"

Τι δρόμοι ανοίγονται για κάποιον που έχει παρακολουθήσει μαθήματα κεραμικής; Στο χώρο της κεραμικής, η επαγγελματική ενασχόληση έχει κυρίως να κάνει με προσωπικές επιχειρήσεις. Επιπλέον, καλλιτεχνικά μπορεί κάποιος να προχωρήσει παίρνοντας μέρος σε εκθέσεις που διοργανώνονται στην Ελλάδα, και γιατί όχι και στο εξωτερικό με αξιόλογες δουλειές. Υπάρχουν όμως και αρκετοί άνθρωποι που επιθυμούν να κρατήσουν την κεραμική ως το ξεχωριστό δημιουργικό τους χόμπι που τους δίνει τη δυνατότητα να ισορροπούν στις δυσκολίες της εποχής. Εμείς ενθαρρύνουμε τους σπουδαστές μας να προχωρήσουν και να στήσουν το δικό τους εργαστήριο δίνοντάς τους όλες τις κατευθύνσεις, και στεκόμαστε στο πλευρό τους στα πρώτα βήματά τους στο χώρο, όποιον τομέα κι αν ακολουθήσουν.  

 Ποια επιχειρήματα θα χρησιμοποιούσατε για να πείσετε έναν νέο άνθρωπο να έρθει στο «περί γης»; Ο πηλός είναι φιλικός για όλους. Δεν ξέρω κανέναν άνθρωπο που να μην έπαιξε με χώμα και νερό μικρός. Είναι τόσο αρχέγονο υλικό που όσο “άσχετος” κι αν νιώθει κάποιος με την συγκεκριμένη τέχνη, μόλις ξεκινήσει θα νιώσει ότι “επιστρέφει σπίτι”. Ο πηλός  είναι ζωντανό υλικό, είναι δημιουργία αλλά και ψυχική ισορροπία. Στο “περί γης” είμαι ιδιαιτέρως περήφανη που εκτός από σοβαρή δουλειά έχουμε καταφέρει κάθε μάθημα να είναι και επαφή. Καμιά φορά οι συναντήσεις καταλήγουν σε αυτοσχέδια γιορτή. Λειτουργούμε ομαδικά στηρίζοντας και βοηθώντας ο ένας τον άλλο, βγάζουμε την αλήθεια μας, κάνουμε το εργαστήριο ένα ασφαλές περιβάλλον που μπορούμε να εκφραστούμε χωρίς περιορισμούς.

 Απευθύνεστε μόνο σε νέους ή και σε μεγαλύτερους σπουδαστές; Σε όλους σας. Άλλωστε, οι μόνες προϋποθέσεις που θέτουμε για την παρακολούθηση των μαθημάτων είναι το ομαδικό πνεύμα και η καλή διάθεση. Μαθήματα γίνονται σε ενήλικες ανεξαρτήτως ηλικίας, αλλά και σε παιδιά. Είμαστε δίπλα στο μετρό του Αγίου Δημητρίου, η πόρτα μας είναι πάντα ανοιχτή και ο χώρος μοιάζει συνήθως με ένα μικρό μελίσσι!

 Διεύθυνση: Ιωάννου Μεταξά 13, Άγιος Δημήτριος 17343 (σταθμός μετρό «Αγ.Δημήτριος»)

Τηλ.: 210.9764781, 6944.632698

Email : [email protected]

website: www.perigis.eu

Facebook: https://www.facebook.com/perigis