Ο Βασίλης Μαζωμένος στο μέσον δίνει εντολές.

Ο Βασίλης Μαζωμένος στο μέσον δίνει εντολές.

Η Horme Pictures δραστηριοποιείται στο χώρο της παραγωγής ταινιών κινηματογράφου, με ταυτόχρονη εκπαιδευτική δραστηριότητα, διοργανώνοντας πολύμηνα κινηματογραφικά μαθήματα. O  Βασίλης Μαζωμένος, Έλληνας σκηνοθέτης, σεναριογράφος, συγγραφέας και παραγωγός ταινιών είναι ο ιδρυτής της Horme Pictures. Εκείνος και οι συνεργάτες του πιστεύουν ότι ο κινηματογράφος δεν είναι μόνο θέμα τεχνικής, αλλά στηρίζεται στην γνώση, την εμπειρία και το πάθος. Η βασική μέθοδος που ακολουθούν οι καθηγητές, στην διδασκαλία τους είναι «ο Κινηματογράφος στην Πράξη». Ο σπουδαστής δηλαδή, μπαίνει, από τα πρώτα κιόλας μαθήματα, στη θέση του συντελεστή μιας ταινίας και με αυτό τον τρόπο του δίνεται άμεσα η δυνατότητα να ανακαλύψει την μαγεία του κινηματογραφικού συνεργείου και το πως κατασκευάζεται μια ταινία στον φυσικό χώρο του κινηματογραφιστή, το πλατό. Οι σπουδαστές με τον καιρό κατακτούν τη φιλμική γλώσσα, και στο τέλος των σπουδών είναι έτοιμοι να κατασκευάσουν την δική τους επαγγελματική, μικρού μήκους ταινία σε παραγωγή της Horme Pictures. Παράλληλα με τα κινηματογραφικά μαθήματα, προσφέρεται στους μαθητές σκηνοθεσίας, αλλά και σε ενδιαφερόμενους που δεν συμμετέχουν στο μάθημα αυτό, εξειδικευμένα μαθήματα από καταξιωμένους επαγγελματίες του χώρου, όπως Διεύθυνση Φωτογραφίας, Υποκριτική κινηματογράφου, Θεωρία και κριτική κινηματογράφου, μοντάζ, και ηχοληψία. Τα μαθήματα είναι διαρκή, ξεκινούν τον Οκτώβριο και ολοκληρώνονται σε  9 μήνες. Η Horme Pictures περιμένει τους πρωτοετείς σπουδαστές της για το ξεκίνημα μιας νέας δημιουργικής περιπέτειας.

10459086_552772914831814_206256225859622270_o

Πότε ξεκίνησε η λειτουργία της σχολής κινηματογράφου, Horme Pictures, πείτε μας την ιστορία της. Η Horme Pictures ξεκίνησε όταν πριν τρία χρόνια ολοκλήρωσα μια συνεργασία έξι χρόνων με μια άλλη σχολή, έχοντας βγάλει ασφαλή συμπεράσματα για την ποιότητα της κινηματογραφικής παιδείας και τις ανολοκλήρωτες πραγματικές ανάγκες των φοιτητών. Έχοντας ταυτόχρονα δει στην πράξη την ανεπάρκεια των προγραμμάτων σπουδών που κυκλοφορούν, όχι τόσο σε επίπεδο όγκου μαθημάτων αλλά ουσίας, αποφάσισα να δράσω. Στην αρχή ήταν ένα πολύ δύσκολο βήμα, που κινδύνευε ανά πάσα στιγμή να χαρακτηριστεί Δονκιχωτικό.

Ποια είναι η κύρια κατεύθυνση των σπουδών; Αυτό που μας καθορίζει σαν εκπαιδευτική διαδικασία είναι το πρακτικό σκέλος της εκπαίδευσης, μιας και σε εμάς οι φοιτητές βρίσκονται συνεχώς σε γυρίσματα είτε υπό τη μορφή ασκήσεων είτε κατασκευής των δικών τους ταινιών. Δεν είμαστε προσανατολισμένοι στη λογική των διπλωμάτων και του πτυχίου, αλλά στη μύηση στα μυστικά ενός μαγικού κόσμου.

Αναφέρετε μερικά από τα μαθήματα που διδάσκετε στη σχολή σας. Τα τρία βασικά μαθήματα είναι Σενάριο, Σκηνοθεσία, Υποκριτική. Οι υπόλοιπες ανάγκες καλύπτονται από επαγγελματίες με τη μορφή μηνιαίων κύκλων.

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που σας ενδιαφέρει να καλλιεργήσετε στους σπουδαστές σας; Το πάθος και η αφοσίωση στην τέχνη που υπηρετούμε. Για να πετύχεις κάτι στον κινηματογράφο δεν πρέπει να τον βλέπεις σαν χόμπι, αλλά σαν μια καθημερινή υπαρξιακή ανάγκη.

Με ποιο τρόπο διευκολύνετε τους σπουδαστές σας ώστε να απορροφηθούν άμεσα από την αγορά εργασίας; Για τα κυβικά μας διευκολύνουμε αρκετά τους σπουδαστές στη επαγγελματική αποκατάσταση τους, μιας και είμαστε οι ίδιοι ενεργοί κινηματογραφιστές, αλλά και δικτυωμένοι με ένα σημαντικό επιτελείο επαγγελματιών και εταιρειών. Άλλωστε οι φοιτητές μας συχνά συνεργάζονται με αυτούς τους επαγγελματίες στις ταινίες στους.

521675_406642929444814_862950871_n

Ποια επιχειρήματα θα χρησιμοποιούσατε ώστε να πείσετε έναν νέο άνθρωπο να έρθει στον Horme Pictures και να ασχοληθεί με την σκηνοθεσία; Θα πρότεινα στους νέους που ενδιαφέρονται να σπουδάσουν σκηνοθεσία να έρθουν σε μια φιλική παρέα, σε μια κινηματογραφική οικογένεια που δεν αντιμετωπίζονται στεγνά σαν ονόματα σε ένα μαθητολόγιο ή σαν μια οικονομική καρτέλα στο λογιστήριο της σχολής, αλλά σαν υποψήφιοι σκηνοθέτες που διψούν για πράξη. Action!

 Τα παιδιά παίρνουν μέρος σε διαγωνισμούς ή φεστιβάλ; Οι φοιτητές μας, αυτή τη στιγμή, συμμετέχουν με τις ταινίες που δημιούργησαν με τη βοήθεια μας, στα διαγωνιστικά προγράμματα πολλών διεθνών φεστιβάλ στην Ελλάδα (Δράμα, Νύχτες Πρεμιέρας) και στο εξωτερικό (Πορτογαλία, Η.Π.Α., Ελβετία, Αγγλία). Και έπεται συνέχεια.

 Στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης γίνονται σημαντικά πράγματα στον χώρο του κινηματογράφου; Βγαίνουν πολλές νέες ταινίες, μερικές αξιόλογες πρωτοεμφανιζόμενων σκηνοθετών. Λείπει νομίζω από αρκετές από αυτές τις ταινίες, η πνευματική ολοκλήρωση τους, αφού τα θέματα αντιμετωπίζονται χωρίς ιδιαίτερο βάθος. Παρ’ όλα αυτά αναγνωρίζει κανείς σε μερικές, αισθητική και τεχνική αρτιότητα, αλλά και πάθος.

Πληροφορίες : τηλ: 6978657691

[email protected]

http://www.hormepictures.com/

https://www.facebook.com/HormePictures

https://vimeo.com/user31008528