_MG_0069

Κανείς δεν ξέρει με πόσες λέξεις ισοδυναμεί μια εικόνα. Και ίσως δεν έχει και κάποια ιδιαίτερη σημασία. Αντικειμενικά ο καθένας μπορεί να τραβήξει μία φωτογραφία, να την επεξεργαστεί βάζοντας τα γνωστά φίλτρα και να νιώσει ένας εκκολαπτόμενος φωτογράφος. Η ειδοποιός διαφορά όμως του «ερασιτέχνη» με τον «επαγγελματία» δεν είναι μόνοι οι τεχνικές γνώσεις αλλά η οπτική, το «όραμά» τους αφού ένας ταλαντούχος φωτογράφος μπορεί να διακρίνει το «κάτι» μέσα στο απόλυτο τίποτα και να δώσει στο πιο άχαρο σκηνικό κυριολεκτικά διαφορετική όψη. Ο φωτογράφος και διευθυντής της σχολής φωτογραφικών σπουδών Όραμα, Γιάννης Ριζομάρκος μίλησε στην Popaganda για το πώς ένας νέος σπουδαστής μπορεί με εφόδια μία φωτογραφική μηχανή και όρεξη για γνώση να κατανοήσει την τέχνη της φωτογραφίας ανακαλύπτοντας παράλληλα το προσωπικό του ύφος.

_MG_5844

Πώς ξεκίνησε το Όραμα; Το πάθος μας για τη φωτογραφία, δημιούργησε την ανάγκη για ένα χώρο όπου θα μπορούσαμε να μοιραστούμε τη γνώση παρέχοντας τη δυνατότητα στον καθένα να μάθει και να λάβει νέα ερεθίσματα. Έτσι, η σχολή ιδρύθηκε το 2007, με το «όραμα» να προσφέρει στους μαθητές της την ευκαιρία να περιηγηθούν και να γνωρίσουν τον κόσμο της φωτογραφίας, μέσα από ένα ταξίδι διερεύνησης της προσωπικής αισθητικής και της δημιουργικής έκφρασης. Από το 2010 οργανώνουμε φωτογραφικά workshops με εισηγητές καταξιωμένους Έλληνες και ξένους επαγγελματίες, διευρύνοντας την έννοια της διδασκαλίας.

Ποια είναι η κύρια κατεύθυνση των προγραμμάτων σπουδών; Η κύρια κατεύθυνση παρέχεται μέσω του τριετούς βασικού προγράμματος σεμιναρίων της σχολής. Το πρόγραμμα διερευνά σε βάθος τις πτυχές της φωτογραφίας καθώς και τους τρόπους με τους οποίους λειτουργεί στην κοινωνία. Τα μαθήματα εστιάζουν στην κατανόηση του φωτογραφικού μέσου, δίνοντας έμφαση στη φωτογραφική σκέψη και πρακτική, ώστε οι σπουδαστές να εξελίξουν τη δημιουργικότητά τους και να ανακαλύψουν το προσωπικό τους ύφος. 

IMG_3987

 Τι άλλα προγράμματα παρέχει η σχολή; Αναφέρετε μας κάποια, όπως τα εξ αποστάσεως μαθήματα. Εκτός από το τριετές βασικό πρόγραμμα, έχουν σχεδιαστεί δύο ακόμα:
Το πρόγραμμα των workshops που απευθύνεται σε όσους θέλουν να αποκτήσουν βασικές φωτογραφικές γνώσεις, αλλά και σε πιο έμπειρους φωτογράφους που θέλουν να επεκτείνουν αυτές που ήδη διαθέτουν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ανάλογα με το φωτογραφικό επίπεδο, υπάρχει η δυνατότητα επιλογής ανάμεσα από πληθώρα εισαγωγικών αλλά και πιο εξειδικευμένων εργαστηρίων.
Και τέλος τα ειδικά προγράμματα της σχολής, όπως το εξ αποστάσεως και το κατ’ ιδίαν μάθηση, που απευθύνονται σε όσους δεν έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τα υπόλοιπα.

Ποιοι αποτελούν το εκπαιδευτικό δυναμικό της σχολής; Η σχολή έχει το κατάλληλο διδακτικό προσωπικό ώστε να παρέχει ολοκληρωμένα εκπαιδευτικά προγράμματα τόσο στο χώρο της δημιουργικής, όσο και στο χώρο της εφαρμοσμένης φωτογραφίας. Οι σπουδαστές μας έχουν την πλήρη υποστήριξη των εισηγητών της σχολής, οι οποίοι αποτελούν μια ομάδα επαγγελματιών του χώρου που με τις διαφορετικές τους προσεγγίσεις, μοιράζονται απόψεις και εμπειρίες μαζί τους. Το εκπαιδευτικό δυναμικό περιλαμβάνει φωτογράφους, κινηματογραφιστές, multimedia καλλιτέχνες και εικαστικούς οι οποίοι αντιπροσωπεύουν τις σύγχρονες τάσεις της καλλιτεχνικής και εφαρμοσμένης φωτογραφίας. Στο βασικό πρόγραμμα διδάσκουν η Μάρω Κουρή και η Μυρτώ Παπαδοπούλου μαζί με μένα. Τη διδακτική ομάδα συμπληρώνουν η Ειρήνη Μιχοπούλου, ο Κων/νος Τσιλιακός, ο David Gibson, ο Φώτης Τσάκος και ο Μάνος Μανωλιουδάκης.

IMG_4155

Στους σπουδαστές προσφέρεται ο απαραίτητος εξοπλισμός ή πρέπει να τον έχουν ήδη στην κατοχή τους; Για να παρακολουθήσει κάποιος τα μαθήματα της σχολής αρκεί να έχει φωτογραφική μηχανή και διάθεση για γνώση. Στα workshops με επαγγελματικό προσανατολισμό, η σχολή παρέχει όλο τον απαραίτητο τεχνικό εξοπλισμό και τα μοντέλα για τις λήψεις που θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια τους.

Mε ποια κριτήρια επιλέγετε τα μαθήματα; Προσπαθούμε πάντα να επιλέγουμε ενδιαφέροντα μαθήματα, που θα προσφέρουν σε όποιον τα παρακολουθήσει νέες εμπειρίες και δημιουργικές ώρες διαφυγής από την καθημερινότητα.
Σε γενικές γραμμές, τα μαθήματα είναι σχεδιασμένα για να βοηθήσουν τον αρχάριο αλλά και τον πιο έμπειρο φωτογράφο να αποκτήσουν τις θεμελιώδεις θεωρητικές και τεχνικές γνώσεις που απαιτούνται για να εκπληρώσουν τους στόχους τους. Η επιλογή γίνεται με βάση τις τάσεις της σύγχρονης φωτογραφίας και της διδασκαλίας της. Στα μαθήματα που απευθύνονται κυρίως σε επαγγελματίες, λαμβάνονται υπόψη οι ανάγκες της αγοράς, χωρίς όμως να αλλοιώνεται το ύφος και ο καλλιτεχνικός χαρακτήρας της σχολής.

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που σας ενδιαφέρει να καλλιεργήσετε στους σπουδαστές; Στόχος μας είναι οι σπουδαστές να καλλιεργήσουν το κριτήριο εκείνο που θα τους επιτρέψει να προσεγγίζουν τον κόσμο γύρω τους με μια πιο καλλιτεχνική ματιά. Να διευρύνουν τη οπτική τους, να εκφράσουν τα συναισθήματά τους και να ανακαλύψουν το προσωπικό τους ύφος. Η φωτογραφία λειτουργεί ως μέσο επικοινωνίας με τον εαυτό μας και το περιβάλλον μας.

Δίνονται υποτροφίες ή άλλες διευκολύνσεις στους νέους σπουδαστές; Η σχολή Φωτογραφικών Σπουδών Όραμα χορηγεί με καλλιτεχνικά και οικονομικά κριτήρια, από μία υποτροφία για το Α και Β έτος του βασικού προγράμματος που καλύπτει το 100% των ετήσιων διδάκτρων. Παράλληλα φροντίζουμε να κρατάμε σε χαμηλά επίπεδα το κόστος φοίτησης διατηρώντας την υψηλή ποιότητα, παρέχοντας τη δυνατότητα σε όλους να ξεκινήσουν ή να εμβαθύνουν τη σχέση τους με την τέχνη της φωτογραφίας.

Κατά τη γνώμη σας, η φωτογραφία από τι εξαρτάται; Αρκεί μόνο η τεχνική ή χρειάζεται και κάτι παραπάνω για να κατευθύνει ο μαθητής το ταλέντο του με τον σωστό τρόπο; Οι εμπειρίες, η κουλτούρα, το περιβάλλον, επηρεάζουν την αντίληψή μας και διαμορφώνουν τις εικόνες μας. Η τεχνική απαιτείται για τη δημιουργία ενός έργου, αλλά παράλληλα χρειάζεται η καλλιέργεια της μόρφωσης, η υπομονή, το πάθος και η καθοδήγηση, ώστε ο μαθητής μέσα από την εσωτερική αναζήτηση να ανακαλύψει τη μοναδική του σχέση με την τέχνη της φωτογραφίας.

Τι θα λέγατε σε κάποιον που θέλει να γνωρίσει τη φωτογραφία μέσα από το Όραμα; Το Όραμα αποτελεί σημείο συνάντησης ανθρώπων που τους ενώνει το ίδιο πάθος: Η αγάπη τους για τη φωτογραφία και η ανάγκη τους για δημιουργική φυγή από την πραγματικότητα. Μέσα από την πορεία των μαθημάτων, τα ατομικά και ομαδικά project, γνωριζόμαστε, γινόμαστε ομάδα, παρέα, μέσα και έξω από τα πλαίσια του Οράματος, δημιουργώντας δεσμούς με διάρκεια στο χρόνο. Αυτό για μας είναι μεγάλη ικανοποίηση. Σε ένα υποστηρικτικό περιβάλλον μάθησης οι  σπουδαστές μαθαίνουν να αμφισβητούν τις ιδέες τους, να δοκιμάζουν νέες προσεγγίσεις ξεπερνώντας τα όριά τους και παράλληλα ενθαρρύνονται να εξερευνούν έννοιες προσδιορίζοντας το προσωπικό τους ύφος. Παράλληλα τα workshops προσφέρουν την ευκαιρία σε όλους να ζήσουν μια συναρπαστική φωτογραφική εμπειρία με άξονα τη γνώση.

 Όραμα Φωτογραφικές Σπουδές, Κομοτηνής 10 Αμπελόκηποι, 210 7701709, mail: [email protected], www.oramastudies.gr, www.facebook.com/OramaPhotographyStudies