Η Αθηνά Αγγελοπούλου επιτίθεται και η αδερφή της Μίνα την αποφεύγει.

Η Αθηνά Αγγελοπούλου επιτίθεται και η αδερφή της Μίνα την αποφεύγει.

Όταν ακόμη η Βραζιλία ήταν αποικία της Πορτογαλίας μεταφέρθηκαν πολλοί σκλάβοι από την αποικία της Αγκόλας στην Βραζιλία για να βοηθήσουν στην παραγωγή ζαχαροκάλαμου. Η έντονη κουλτούρα των Αφρικανών σκλάβων δημιούργησε ένα είδος αυτοάμυνας και πάλης που θα ήταν «κρυμμένη» πίσω από τον χορό, έναν πολεμικό χορό που θα τους βοηθούσε για την απελευθέρωσή τους. Η Capoeira λοιπόν παρέμεινε ως βραζιλιάνικο έθιμο, ένα ιδιαίτερο είδος πολεμικής τέχνης, ιδιαίτερα δημοφιλής που πλέον διδάσκεται σε όλο τον κόσμο. Η Μίνα Αγγελοπούλου ξεκίνησε να ασχολείται με την capoeira περίπου δέκα χρόνια νωρίτερα και τον Σεπτέμβριο του 2011 αποφάσισε να δημιουργήσει μία ομάδα που θα διαδώσει την capoeira στην Ελλάδα. Μίλησε στην Popaganda για τα εφόδια κάθε «capoeirista» στο διάλειμμα ενός μαθήματος, στην σχολή του Minotavros TeamCapoeira Abada στο Νέο Κόσμο.

Capoeira school Athens / Σχολή Καποέιρα Αθήνα

Τι μαθήματα προσφέρετε; Στην αρχή κάναμε μόνο μαθήματα capoeira και στη συνέχεια προστέθηκαν μαθήματα πυγμαχίας, cross – training (η πιο εναλλακτική, αποτελεσματική και διαδεδομένη μορφή εκγύμνασης) και την τελευταία χρονιά Brazilian Jiu Jitsu. Φέτος ευελπιστούμε να ξεκινήσουμε και τμήμα yoga.

Πώς είναι ένα «κλασικό» μάθημα capoeira; Δεν υπάρχει «κλασικό» μάθημα στην capoeira. Κάθε μέρα η προπόνηση μπορεί να είναι διαφορετική. Το μόνο κοινό μεταξύ των προπονήσεων είναι ότι τελειώνουν με την καθιερωμένη roda , ένα μεγάλο κύκλο από capoeiristas μέσα στον οποίο δείχνουμε στην ουσία, την καθημερινή μας πρόοδο.

Γιατί επιλέξατε εσείς να μάθετε capoeira; Πώς διαφέρει από τον χορό και πώς από τις πολεμικές τέχνες; Η ενασχόληση μου με την capoeira ξεκίνησε πριν από 10 περίπου χρόνια στην προσπάθεια αναζήτησης της κατάλληλης πολεμικής τέχνης για μένα. Αυτό που με τράβηξε από την πρώτη στιγμή στην capoeira ήταν η ποικιλομορφία έκφρασης. Με την πρώτη επαφή αντιλαμβάνεσαι πώς περιπλέκονται η μουσική, η πολεμική τέχνη, ο χορός, η ακροβασία, το παιχνίδι.

Capoeira school Athens / Σχολή Καποέιρα Αθήνα
Capoeira school Athens / Σχολή Καποέιρα Αθήνα

Είναι εύκολος τρόπος εκγύμνασης ή χρειάζεται συγκεκριμένη δεξιοτεχνία για να το μάθει κάποιος; Η capoeira απευθύνεται σε όλο τον κόσμο, ανεξαρτήτου ηλικίας, φύλου, σωματικής διάπλασης.. Ο καθένας χρησιμοποιεί τις ιδιαίτερες ικανότητες που διαθέτει για να παίξει capoeira. Συνεπώς η δεξιοτεχνία στην capoeira αναπτύσσεται σταδιακά αρκεί να απολαμβάνει αυτό που κάνει.

Είναι διαδεδομένη στην Ελλάδα; Είναι ένα σχετικά καινούριο άθλημα στην Ελλάδα αλλά χρόνο με το χρόνο αποκτά μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα. 

Υπάρχουν κάποιες ειδικές προβλέψεις στις εγγραφές; Στη σχολή μας δεν υπάρχει κόστος εγγραφής και η μηνιαία συνδρομή είναι  προσιτή για όλους  αν αναλογιστεί κανείς ότι έχουμε καθημερινά μαθήματα. 

Εσείς προσωπικά, ποια επιχειρήματα θα χρησιμοποιούσατε για να πείσετε έναν νέο άνθρωπο να μάθει capoeira στο Minotavros team; Βελτίωση φυσικής κατάστασης, ψυχική ανάταση, απόδραση από την καθημερινότητα, εκτόνωση , γνωριμία με τη βραζιλιάνικη κουλτούρα, αυτοάμυνα, χορός, για όποιο λόγο και αν διαλέξει κανείς να ξεκινήσει capoeira θα μείνει ικανοποιημένος, διότι η capoeira τελικά είναι ελευθερία έκφρασης. Μία δοκιμή θα σας πείσει.

ABADÁ Capoeira, Minotavros Team, Ευστρατίου Πίσσα 73, Νέος Κόσμος, 693 713 2491,  facebook page: Abadacapoeira Minotavrosteam