Γιώργος Μουζής κάθεται και ο Χρήστος Μαρτίνης όρθιος.

Γιώργος Μουζής κάθεται και ο Χρήστος Μαρτίνης όρθιος.

Η διαπίστωση πως έχουμε μεταφερθεί σχεδόν εξ ολοκλήρου στην ψηφιακή εποχή δεν σημαίνει πως ο καθένας μπορεί να κάνει τα πάντα απλώς και μόνο «πατώντας κουμπάκια». Γιατί όσα tutorials και αν δει κανείς, πάντα κάτι θα λείπει. Αυτό που θα λείπει, είναι η ειδίκευση. Και κάπου εκεί φτάνουμε στο SAE Institute, τον μεγαλύτερο εκπαιδευτικό φορέα στον χώρο των Creative Media, που ξεκίνησε την δράση του το 1976 στην Αυστραλία. Εικοσιδύο χρόνια αργότερα, το 1998, ανοίγει το ελληνικό του παράρτημα στο Μοσχάτο, η SAE Athens. Φέτος μάλιστα εγκαινιάζεται και η λειτουργία του πρώτου ελληνικού Κολλεγίου με εξειδίκευση στα δημιουργικά μέσα, SAE Creative Media College. Στις υπερσύγχρονες εγκατάστασεις του ινστιτούτου ο Χρήστος Μαρτίνης, Υπεύθυνος Σπουδών και ο Γιώργος Μουζής, συντονιστής Συλλόγου Αποφοίτων, μίλησαν στην Popaganda για την εξέλιξη της SAE και τις ευκαιρίες που προσφέρονται στους σπουδαστές τους όσον αφορά στην πολυπόθητη «απορρόφηση».

SAE 5

Ποια είναι η κύρια κατεύθυνση των σπουδών; Η SAE είναι ο μεγαλύτερος εκπαιδευτικός φορέας παγκοσμίως για Creative Media – Audio, Film, Animation, Games, Web. Εξειδικευόμαστε στον τομέα των δημιουργικών μέσων σε συνδυασμό με τις νέες τεχνολογίες, με απώτερο σκοπό την εκμάθηση παραγωγής οπτικοακουστικού περιεχομένου, ψηφιακών εφαρμογών και διαδικτυακών εργαλείων για κάθε επαγγελματική και καλλιτεχνική χρήση. Η δημιουργία και η επικοινωνία μέσω της τεχνολογίας, των τεχνών και του ψηφιακού κόσμου αποτελούν τα σημεία τομής όλων των προγραμμάτων σπουδών που παρέχουμε και γι’ αυτό άλλωστε όλες μας οι εκπαιδευτικές κατευθύνσεις μπορούν να συναντηθούν μεταξύ τους σε επαγγελματικό επίπεδο.

Ποια τμήματα προσφέρονται; Τα προγράμματα σπουδών που παρέχει η SAE Athens είναι τα εξής: Audio Engineering, Digital Film Making, 3D & Interactive Animation, Game Production και Web Design & Development. Επιπλέον παρέχουμε και εκπαιδευτικά προγράμματα σύντομης διάρκειας φοίτησης και σεμινάρια όπως τα Electronic Music Production, DJing, 2D Animation w/ After Effects, Apple Certifications (Logic, Final Cut) και άλλα πολλά.Το SAE Creative Media College αυτή τη στιγμή παρέχει το Audio Production BA/BSc σε συνεργασία με το Middlesex University του Λονδίνου, ενώ θα ακολουθήσουν μέσα στη χρονιά και τα αντίστοιχα Bachelor προγράμματα γα τις κατευθύνσεις Film, Animation, Games και Web.

Πώς επιλέγετε τα μαθήματα; Εξετάζετε τις εκάστοτε ανάγκες της αγοράς; Ένα κύριο χαρακτηριστικό το οποίο αποτελεί για εμάς μια δημιουργική πρόκληση, είναι ότι οφείλουμε να είμαστε διαρκώς εναρμονισμένοι με τις τεχνολογικές εξελίξεις και τις ανάγκες των Creative Media και Πολιτιστικών βιομηχανιών. Οπότε παράλληλα με τις διαχρονικές βάσεις του κάθε εκπαιδευτικού τομέα, φροντίζουμε να ανανεώνουμε το περιεχόμενο των προγραμμάτων σπουδών καθώς και τον εξοπλισμό μας, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα που προκύπτουν στην εκάστοτε αγορά εργασίας. Παράλληλα, έχουμε το πλεονέκτημα να είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με τα ακαδημαϊκά τμήματα των υπολοίπων SAE παραστημάτων ανά τον κόσμο, διαμορφώνοντας με αυτόν τον τρόπο τα εκπαιδευτικά μας προγράμματα σε συνάρτηση και με τις διεθνείς προδιαγραφές, όποτε αυτό κρίνεται απαραίτητο και χρήσιμο για τους σπουδαστές μας. Η SAE πραγματοποιεί τακτικά συνέδρια και συντονισμένες ανταλλαγές απόψεων και προτάσεων ανάμεσα στο ακαδημαϊκό προσωπικό, γεγονός που μας κρατά συνεχώς σε εγρήγορση και μας δίνει τη δυνατότητα να εξελίσσουμε τα προγράμματα σπουδών σε όλα τα επίπεδα. Αυτό είναι αναμφισβήτητα ένα ακόμα σημαντικό πλεονέκτημα του παγκόσμιου δικτύου της SAE.

SAE 4
SAE 2
SAE 3

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που σας ενδιαφέρει να καλλιεργήσετε στους σπουδαστές; Το βασικό χάρισμα που μας ενδιαφέρει να καλλιεργούμε στους σπουδαστές μας παράλληλα με τις παραγωγικές και τεχνικές γνώσεις, είναι η επαγγελματική συνείδηση. Μέσα από την επαγγελματική συνείδηση ο σπουδαστής κατανοεί πως να συνεργάζεται με άλλους επαγγελματίες, πώς να επιδιώκει αποτελέσματα μέσα από ποιοτική και επίμονη εργασία και πως να ανακαλύπτει νέους παραγωγικούς δρόμους, πρωτοπορώντας και δημιουργώντας σε όλα τα επίπεδα της ζωής του. Αυτό το πετυχαίνουμε μέσα από τη δομή των εκπαιδευτικών μας προγραμμάτων όπου η πρακτική άσκηση ξεκινάει από τις πρώτες κιόλας μέρες σε συνδυασμό με την ελεύθερη πρόσβαση που έχουν οι σπουδαστές στους σταθμούς εργασίας (studios, green screen, digital workstations κλπ)  και τον εξοπλισμό της SAE για δικά τους καλλιτεχνικά και επαγγελματικά project. Επιπλέον, ενισχύουμε το επαγγελματικό προφίλ των σπουδαστών με διαλέξεις από καταξιωμένους επαγγελματίες από την Ελλάδα και το διεθνή χώρο καθώς και με εκπαιδευτικές επισκέψεις και με πρακτική συμμετοχή σε επαγγελματικά project (Athens Street Theater Festival, Athens Biennale, Plisskën Festival, Schoolwave Festival, Μέγαρο Μουσικής, On Location Recordings & Live P.A. at Nakas Band Festival, Six Dogs concerts, Ross Daly’s Labyrinth, Synch Festival, Mad Video Music Awards, Athens Digital Week και άλλα πολλά). Τέλος, επιδιώκουμε τη δημιουργία διαδραστικών project μεταξύ των σπουδαστών από διαφορετικές κατευθύνσεις, ενώ τους ενθαρρύνουμε διαρκώς να συνεργάζονται μεταξύ τους, δημιουργώντας μικρές αλλά ολοκληρωμένες ομάδες παραγωγής, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να παράγουν και να διαχειριστούν π.χ. ένα νέο video game, ένα νέο ντοκιμαντέρ ή ένα web series, μια μουσική παραγωγή και ούτω κάθ’ εξής. Εκεί κρύβεται όλη η ουσία της επαγγελματικής συνείδησης. Να μπορείς να διαχειρίζεσαι τις γνώσεις σου, τον εξοπλισμό σου, τα χαρίσματά σου και το δίκτυό σου ώστε να δημιουργείς, να συνεργάζεσαι, να πρωτοπορείς και να παράγεις έργο κερδοφόρο και υψηλών προδιαγραφών μέσα σε επαγγελματικό πλαίσιο.  

SAE 6

Έχετε σχέσεις με την αγορά; Δηλαδή πόσο διευκολύνετε τους σπουδαστές σας ώστε να απορροφηθούν άμεσα από την αγορά εργασίας; Η επαφή της SAE με την αγορά είναι πολυεπίπεδη και αδιάκοπη τόσο στον ελλαδικό χώρο όσο και στον υπόλοιπο κόσμο, δημιουργώντας στους σπουδαστές προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης. Η επαφή μας με την αγορά βασίζεται σε δύο κύριους άξονες.
Πρώτα, στην αναγνώριση και την εμπιστοσύνη της αγοράς προς το εκπαιδευτικό έργο της SAE. Όλα αυτά τα χρόνια τροφοδοτούμε την αγορά με νέους και ταλαντούχους επαγγελματίες, οι οποίοι με τη σειρά τους καταρτίζουν την ίδια την αγορά. Η αγορά γνωρίζει πολύ καλά την ποιότητα και τη φιλοσοφία της SAE και για αυτό άλλωστε το λόγο, δεχόμαστε διαρκώς προτάσεις συνεργασίας σχετικά με απόφοιτούς μας.
Δεύτερον, στη δράση του Παγκόσμιου Συλλόγου Αποφοίτων της SAE (Alumni Association). Το SAE Alumni Association είναι ένας ζωντανός οργανισμός, ο οποίος εκτείνεται παράλληλα με το εκπαιδευτικό μας δίκτυο, και εργάζεται πάνω στην υποστήριξη των αποφοίτων μας όσον αφορά στην εύρεση εργασίας και στην επαγγελματική τους εξέλιξη. Διατηρούμε το SAE Job Portal όπου προβάλλονται θέσεις εργασίας από όλον τον κόσμο και διοργανώνουμε το ετήσιο SAE Alumni Convention όπου κορυφαίες εταιρείες και καταξιωμένοι επαγγελματίες δίνουν το παρόν και οι απόφοιτοί μας έχουν την ευκαιρία της επαγγελματικής δικτύωσης. Επιπλέον, κάθε απόφοιτος της SAE που επιθυμεί να δραστηριοποιηθεί σε κάποια άλλη χώρα, θα έχει πάντα την υποστήριξη του εκάστοτε συλλόγου αποφοίτων. Όπως καταλαβαίνετε μιλάμε για κάτι μαγικό και μοναδικό. Σε 54 πόλεις και 26 χώρες ανά τον κόσμο, ο κάθε απόφοιτός μας έχει ένα σύλλογο αποφοίτων να τον υποδεχθεί και να τον καθοδηγήσει.

Δίνονται υποτροφίες ή άλλες διευκολύνσεις στους νέους σπουδαστές; Η SAE κάθε χρόνο παρουσιάζει διάφορα προγράμματα υποτροφιών τόσο εγχώρια όσο και σε διεθνές επίπεδο. Τα προγράμματα συνήθως ξεκινάνε και ολοκληρώνονται την ανοιξιάτικη περίοδο, εκτός και αν μιλάμε για κάποιο διαγωνιστικό πρόγραμμα που αφορά σε όλο το δίκτυο της SAE παγκοσμίως. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι ο διαγωνισμός της SAE σε συνεργασία με το John Lennon Tour Bus, το οποίο αφορά σε νέους μουσικούς παραγωγούς, με έπαθλο υποτροφίες για το πρόγραμμα του Audio Engineering Diploma και με τη δυνατότητα να επιλέξει ο νικητής σε ποιο ευρωπαϊκό SAE campus θα φοιτήσει.

Μουζής Γιωργος Σχολη SAE

Εσείς προσωπικά, ποια επιχειρήματα θα χρησιμοποιούσατε για να πείσετε έναν νέο άνθρωπο να έρθει στη SAE; Στόχος μας δεν είναι να πείσουμε κάποιον να έρθει στην SAE. Στόχος μας είναι να παρέχουμε στον κάθε υποψήφιο σπουδαστή μία όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένη παρουσίαση του προγράμματος σπουδών, των πλεονεκτημάτων της SAE και των σύγχρονων δεδομένων της αγοράς εργασίας ώστε να είναι σε θέση να κάνει την καλύτερη δυνατή επιλογή ο ίδιος για τον εαυτό του όσον αφορά στην εκπαίδευσή του άρα κατ’ επέκταση και στην επαγγελματική του σταδιοδρομία. Τα κύρια πλεονεκτήματά μας που είναι σημαντικό να γνωρίζει ο κάθε υποψήφιος σπουδαστής είναι το αναμφισβήτητα το ισχυρό παγκόσμιο δίκτυο (54 πόλεις σε 26 χώρες) της SAE, το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο εκπαιδευτικό δίκτυο και υποστηρίζει έμπρακτα τους σπουδαστές και τους αποφοίτους, η εξειδίκευση της SAE στον τομέα των Creative Media, γεγονός που δημιουργεί ένα ξεχωριστό εκπαιδευτικό περιβάλλον, η συστηματική πρακτική άσκηση σε συνδυασμό με πρωτοποριακές τεχνικές διδασκαλίας και εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας και τέλος η αναγνώριση και η εμπιστοσύνη που απολαμβάνει η SAE από την αγορά εργασίας σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο.

SAE Institute, Κοραή 2, Μοσχάτο (πλησίον ΗΣΑΠ), 210 3217661 (καθημερινά 10:00-20:00), mail: [email protected], website: athens.sae.edu, Alumni Convention: sae-alumni-convention.org