ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ

Gargaretta: Ένα μοντέρνο bistrot σερβίρει σφακιανή πίτα για brunch και μας ταξιδεύει στη Μεσόγειο

Στη σκιά της Ακρόπολης, υπάρχει ένα bistrot με ψαγμένη οινική λίστα και πολύ ωραία και προσιτά πιάτα, ένα χώρος που ξεφεύγει από τα τουριστικά κλισέ της περιοχής.

Η έμπνευση για το όνομα μιας από τις πιο ωραίες πρόσφατες all day αφίξεις της Αθήνας ήταν η ίδια η ιστορία της γειτονιάς στην οποία εγκαταστάθηκε. H Γαργαρέττα είναι μία από τις παλαιότερες συνοικίες της Αθήνας- της οποίας αν και το όνομα τείνει να χαθεί στο πέρασμα του χρόνου, εξακολουθεί να διατηρεί το ιδιαίτερο χρώμα και τον χαρακτήρα της. 

To όνομά της αποδίδεται στην εξ Ιταλίας ορμώμενη οικογένεια Gargaretta, η οποία καλλιεργούσε κτήματα στην περιοχή που βρίσκεται το bistrot, στο σημερινή Ακρόπολη, κατά την περίοδο του Μεσαίωνα. 

Το εύηχο επώνυμο της ιταλικής οικογένειας συνεχίζεται σήμερα από το Gargaretta, έναν χώρο εκλεπτυσμένο με σύγχρονο και προσιτό τρόπο, ένα bistrot με ψαγμένη οινική λίστα και πολύ ωραία πιάτα. 

Η σημερινή Gargaretta σε κερδίζει με την πρώτη ματιά, ήδη από την όψη της και το design της που δεν κρύβεται. Ο χώρος περιτριγυρίζεται από γυάλινες επιφάνειες οι οποίες εκμεταλλεύονται το φυσικό φως, συνδέοντας ταυτόχρονα τους επισκέπτες με τον ρυθμό της πόλης. Η αρχιτέκτονας Έλενα Σταυροπούλου δημιούργησε έναν μοναδικό χώρο, που χωρίζεται σε δύο επίπεδα μας δίνει τη δυνατότητα να εξερευνήσουμε τοπικά προϊόντα που προέρχονται από διάφορες γωνιές της Ελλάδας, αφού μάλιστα τα έχουμε δοκιμάσει μαγειρεμένα λιτά αλλά και με φαντασία. 

Η Gargaretta πήρε το όνομά της από την ιστορία της γειτονιάς στην οποία εγκαταστάθηκε και σε κερδίζει με την πρώτη ματιά…

…με το design της που δεν κρύβεται αφού το μαγαζί επικοινωνεί με τους ρυθμούς των δρόμων κάτω από την Ακρόπολη.

Το βράδυ ο φωτισμός γίνεται διακριτικός. Παρατηρήστε και την οροφή, έχει πλεχτεί (κυριολεκτικά) στο χέρι και εξυπηρετεί τόσο τους σκοπούς ηχομόνωσης του χώρου, όσο και τους σκοπούς της αισθητικής του. 

Μόλις λίγα μέτρα από το Μουσείο της Ακρόπολης και τη Μακρυγιάννη, στη σκιά του ιερού βράχου κι σε ένα από τα πιο γοητευτικά νέα bistrot της πόλης θα βρείτε ενδιαφέρουσες προτάσεις για όλη την ημέρα που ξεφεύγουν χιλιόμετρα από τα τουριστικά κλισέ που μπορεί να φοβάστε στην περιοχή. 

Απολαύστε ένα ελληνικό πρωινό/brunch (αναλόγως την ώρα που θα πάτε δηλαδή, σερβίρεται  μέχρι τη 1 μ.μ. τις καθημερινές, μέχρι τις 14:30 τα Σαββατοκύριακα και το μενού είναι ένα) με πολλές και ενδιαφέρουσες παραδοσιακές συνταγές με αυγά, έχει ακόμα και σφακιανή πίτα. Συνδυάστε το πιάτο σας με τον εξαιρετικό καφέ Gran Caffè Italiano με λαχταριστά cookies, financiers, cakes, bagels που μπορείτε να τα πάρετε και στο χέρι αν δεν σας επιτρέπουν οι χρόνοι σας να τα απολαύσετε εκεί. 

Μαζί με το ελληνικό πρωινό/ brunch σας μπορείτε πάντα να απολαύσετε και pancakes ρικότα με σπιτική πραλίνα και καραμελωμένα φουντούκια.

Η μέρα και το μενού -που έχουν επιμεληθεί οι Μανώλης Μαυριγιαννάκης και Μάριος Πιρπιρίδης με Head Chef τον Άρη Πουλόπουλο– συνεχίζεται και συνεχίζει με σαλάτες, εναλλακτικά tapas, κυρίως πιάτα φτιαγμένα με πρώτες ύλες απ’ τη Μεσόγειο, πλατό τυριών και αλλαντικών που συνδυάζονται σε απόλυτη αρμονία με τις ετικέτες της λίστας κρασιών. 

Ceviche από χτένια με κρέμα σελινόριζας και σάλτσα verde φτιαγμένη από πράσινες ντομάτες, τραγανιστά fish & chips από παστό μπακαλιάρο τυλιγμένο σε πατάτα μαζί με μαγιονέζα μαύρου σκόρδου ή λαχταριστές μπουκιές καβουρμά Θράκης μέσα σε τραγανό ψωμί παρέα με μαγιονέζα γλυκοπατάτας και αυγό είναι μόνο μερικά από τα πολλά νόστιμα που σερβίρει η κουζίνα της Gargaretta. Ενδιαφέρον γευστικό παιχνίδι αποτελούν τα tacos με ραγού χοιρινό που τα στολίζουμε μόνοι μας με αβοκάντο, σάλτσα verde και κόκκινες ελαφρώς πικάντικες πιπεριές με κόλιανδρο. 

Tραγανιστά fish & chips από παστό μπακαλιάρο τυλιγμένο σε πατάτα μαζί με μαγιονέζα μαύρου σκόρδου.

Μπουκιές καβουρμά Θράκης μέσα σε τραγανό ψωμί παρέα με μαγιονέζα γλυκοπατάτας και αυγό.

Δύο πιάτα τα οποία κινούνται ανάμεσα στο επιδόρπιο και στον ιδανικό συνδυασμό γλυκού-αλμυρού βασίζονται σε εξαιρετικά τυριά και θα σας μείνουν αξέχαστα. Αυτά είναι το Paris-Brest με ψητό brie, chutney βερίκοκο και καβουρδισμένα αμύγδαλα και το ψητό μαστέλο με μαρμελάδα λεμόνι-ginger. Όσο για το πιο γλυκό φινάλε, αν είστε λάτρεις του cheesecake, η Gargaretta μόλις έφτιαξε ένα αποδομημένο και απολαυστικά έντονο σε γεύση που προτείνουμε σίγουρα να δοκιμάσετε. 

‘Εχετε δοκιμάσει ποτέ made madeleine με παστράμι;

Ή spicy κοτόπουλο με άρωμα Ιταλίας;

Η λίστα κρασιών που επιμελήθηκε η Αμάντα Κοντίνου με προτάσεις από τoν ελληνικό αμπελώνα και ψαγμένες ετικέτες από την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ισπανία καθώς και πολλά από τα μεσογειακά υλικά που πρωταγωνιστούν στα tapas και στα πιάτα της Gargaretta – όπως τα τυριά, τα αλλαντικά, τα chutneys, οι μαρμελάδες, ο τραχανάς, τα παξιμάδια και τα κουλουράκια- διατίθενται προς πώληση από το παντοπωλείο, από τις μοντέρνες προθήκες δηλαδή που θα σας περιτριγυρίζουν όσο θα μοιράζεστε το γεύμα σας. 

Γιατί, ακριβώς επειδή έχει βάλει ψηλά τον πήχη στην κουζίνα της αλλά αποπνέει μια χαλαρότητα με τον χώρο της, η Gargaretta είναι ένα ιδανικό μέρος για να μοιραστείτε καθημερινά τα πιάτα, τις  φιλικές συναντήσεις και τις κουβέντες σας. Ένα τέτοιο γεύμα με κρασί και πιάτα στη μέση που θα σας χορτάσουν θα σας κοστίσει από 20 έως 25 ευρώ.


Gargaretta, Ροβέρτου Γκάλλι 1,  Ακρόπολη. Τηλ: 2109228713

 
POP TODAY
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2019 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.