feta_xiras_13

Στο λιμάνι του Πειραιά, τα παντοπωλεία της οδού Αριστείδου κλείνουν το ένα μετά το άλλο. Μόνο στο νούμερο 25, βρήκα ζωή και κάποια πελατεία, στο παλιό τυροπωλείο της Χήρας που πουλά εδώ και 60 χρόνια την πιο ωραία φέτα της Αθήνας –μία βουτυράτη φέτα-φετίχ που αξίζει να την δοκιμάσεις ακόμη κι αν βρίσκεσαι στην άλλη μεριά της γης.

«Η ιστορία της ξεκινάει το 1936 τότε που η κ. Σωτηρία από τα Βίλια μένει χήρα και κληρονομεί το τυροκομείο του ανδρός της -ένα μαγαζί 10 τετραγωνικών με ένα δωμάτιο για σπίτι και ένα τυροπωλείο» μου λέει ο Θωμάς, εγγονός, τρίτη γενιά στο μαγαζί και ένας από τους τωρινούς ιδιοκτήτες. «Δύσκολες εποχές για μια γυναίκα μόνη, αλλά η γιαγιά ήταν εξαιρετική και με τον κόσμο και με το εμπόριο. Αποφασισμένη να συνεχίσει την παράδοση του παππού, στην αρχή πουλούσε φέτα, ανθότυρο, γραβιέρα και γιαούρτι δικής της παραγωγής που δεν άργησε να κάνει όνομα στις γύρω περιοχές. Όλοι άρχισαν να πηγαίνουν παραδοσιακά για τυρί «στης χήρας» και έτσι καθιερώθηκε και το όνομα του μαγαζιού. Με το πέρασμα των χρόνων η γιαγιά πέρασε την επιχείρηση στα χέρια του πατέρα μου, Λουκά και όλη η οικογένεια μπήκε δυναμικά στη δουλειά για να συνεχίσει την ιστορία της Σωτηρίας που είναι πλέον 96 χρόνων αλλά η έννοια της είναι ακόμα στο μαγαζί, θέλει να τα μαθαίνει όλα».

feta_xiras_04
feta_xiras_05

«Βασικό μέλημα ήταν να διατηρήσουμε το παντοπωλείο μας αγνό, με προϊόντα από μικρούς Έλληνες παραγωγούς που έχουν σχέσεις εμπιστοσύνης και φιλίας με την οικογένεια πάνω από 30 χρόνια. Γι’ αυτό κι εδώ θα βρεις το κάτι διαφορετικό από τις μεγάλες αλυσίδες. Πρώτη και καλύτερη η φέτα των αδελφών Καπετάνου από το Σχοινοχώρι Άργους που είναι και η σπεσιαλιτέ μας, την δίνουν μόνο σε εμάς στον Πειραιά, ανθότυρο, μυζήθρες και τυρί κεφαλοπαρμεζάνο του Πετράτου από την Αμφιλοχία, η πικάντικη γραβιέρα του Κοντοχρήστου -καλά τυριά, δυσεύρετα που δεν πολυκυκλοφορούν στην αγορά. Αντίστοιχη σημασία δίνουμε και στα αλλαντικά -από μικρούς συνεταιρισμούς κι αυτά- για να ξέρουμε τι τρώμε –λουκάνικα και σουτζούκια από την Δράμα, μορταδέλα με σκορδάκι, τσορίσο από τον Σαρήμπογια ψημένο σε ξύλο οξιάς ενώ στα ράφια μας διαθέτουμε λογιών λογιών παραδοσιακά προϊόντα από όλη την Ελλάδα -ζυμαρικά δαντέλες από την Μάνη, παστά, γίγαντες από τις Πρέσπες, ρεβίθια από Λάρισα, φακή από Κοζάνη, με ιδιαίτερη αγάπη στα προϊόντα του συνεταιρισμού Σαντορίνης Santo –σαντορινιά κρασιά, κάπαρη, καπαρόφυλλα- στα γαλακτοκομικά του συνεταιρισμού Ερίφι από την Μακρακόμη Καρπενησίου που είναι ειδήμονες στο φρέσκο γίδινο γάλα, και φυσικά στον χαλβά Κοσμίδη από την δική μας Δραπετσώνα. Αν πάλι θελήσεις βούτυρο έχουμε ένα φοβερό, γάλακτος Μυτιλήνης που το βάζουμε σε βαζάκι σε όση ποσότητα ζητήσεις, όπως και το μέλι μας από τα Κύθηρα -με το κεσεδάκι γεμίζεται κι αυτό όπως παλιά, για εξοικονόμηση οικονομίας στον πελάτη κι επειδή φυσικά έχει άλλη χάρη. Προϊόντα ελληνικά, όλα πεντανόστιμα που δεν τα ξέρει ο κόσμος και είναι κρίμα. Η Ελλάδα έχει σπουδαίους θησαυρούς που μένουν στο περιθώριο εξαιτίας των κλασικών μεγαλοπαραγωγών που έχουν κάνει μονοπώλιο, νοστιμιές που κρατούνται παραδοσιακές αλλά δυστυχώς δεν προωθούνται όπως θα έπρεπε».

feta_xiras_06
feta_xiras_12

Ύστερα από το τουρ στο μαγαζί, θέλω να τα δοκιμάσω όλα και φυσικά ξεκινάω με την ξακουστή τους φέτα. Η γεύση της ήταν απίστευτη, φρέσκια -κάτι ανάμεσα σε γιαούρτι και τυρί- με ζεστό ψωμί και ντομάτα δεν θέλεις τίποτα άλλο. Ο θάλαμος που ωριμάζουν τα τυριά και τα αλλαντικά τους, πεντακάθαρος, «καλοζωισμένα βαρέλια» και μυρωδιά χωριού το καλοκαίρι- σίγουρα ευθύνεται και η καθαριότητα αυτή για τη γεύση των προϊόντων.

«Τον τελευταίο χρόνο παλεύουμε καθημερινά» μου λέει φεύγοντας, ο Θωμάς «με νύχια και με δόντια όπως οι περισσότεροι παντοπώληδες που έχουν απομείνει στην Αθήνα. Έχουμε χαμηλώσει τις τιμές, κάνουμε πολλές διευκολύνσεις στους πελάτες μας και περιμένουμε την ανάκαμψη… Όνειρο μας, να ζήσει το παντοπωλείο της Σωτηρίας και τέταρτη γενιά για να συνεχίσει  να προσφέρει στον κόσμο «κάτι» από ελληνική παράδοση. Προς το παρόν όμως νιώθουμε πως μας παρασύρει η κατρακύλα. Τι θα γίνει, πόσο θα κρατήσουμε, δεν ξέρω το μόνο σίγουρο είναι, πως εμείς θα δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό και η ιστορία θα δείξει».

Της Χήρας, Αριστείδου 25, Πειραιάς, τηλ. 210 4170449

feta_xiras_14
feta_xiras_15