Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ

Η Μυρσίνη και ο Λουκάς κάνουν μπύρα (που την λένε Midnight Circus, γιατί δεν κοιμούνται ποτέ)

Ένα όμορφο ζευγάρι αποφάσισε να φτιάξει όμορφη μπύρα. Και τα κατάφερε.
Φωτογραφίες: Jiries Samaras

Τη Μυρσίνη και τον Λουκά τους γνώρισα φτιάχνοντάς τους τα ταξίδια τους στο νησί της Ικαρίας. Έκτοτε μοιραστήκαμε μπύρες και κουβέντες, μέχρι να έρθει η στιγμή να φτιάξουν τη δικιά τους μπύρα τη Midnight Circus.. Μπύρα φτιαγμένη με μεράκι και ..ελάχιστο ύπνο, όπως θα διαβάσετε ευθύς αμέσως !


Tι κάνετε στην κανονική σας ζωή; Εαν υπάρχει όντως κάτι τέτοιο, θα σας συστηνόμασταν ως εξής: ο Λουκάς είναι Μηχανικός Τηλεπικοινωνιών και κάνει μεταπτυχιακό στις θεωρίες των Κοινωνικών Πληροφοριακών Συστημάτων .Επίσης, δουλεύει κατά διαστήματα και ως ντι τζεί. Η Μυρσίνη κάνει διδακτορικό στην Διεθνή Πολιτική Επικοινωνία και εργάζεται ερευνητικά στο πλαίσιο του διδακτορικού. Και οι δύο μαζί έχουν έναν γιο 3 χρονών, που προέκυψε ως ιδέα παράλληλα με την μπύρα. Εντάξει, δεν κοιμόμαστε και πολύ…

Πώς προέκυψε η ιδέα για την μπύρα; Δια της ατόπου. Προφανώς ήμασταν φαν τις μπύρας, κάναμε συχνά μπυροεξορμήσεις και πολύ μπυροτουρισμό, όμως η αλήθεια είναι πως φτιάξαμε την πρώτη μας μπύρα όταν καταλάβαμε περίτρανα τον λόγο για τον οποίο, ενώ έχουμε ένα καταπληκτικό αμπελώνα στην Ικαρία,  δεν φτιάχνουμε κρασί. Και ο λόγος ήταν απλός: γιατί αυτό που θέλουμε να πίνουμε, γιατί αυτό για το οποίο θέλουμε να διαβάζουμε, γιατί αυτό για το οποίο θέλουμε να συζητάμε, είναι η μπύρα. Γιατί στην παρέα μας δεν λέγαμε «πάμε για ένα κρασάκι» αλλά «πάμε για μια μπύρα». Έτσι ο αμπελώνας δεν έβαλε ποτέ κρασί, αλλά έβγαλε μπύρα !

Ποια ήταν τα πρώτα βήματα και οι δυσκολίες; Η Midnight Circus άρχισε να κυκλοφορεί στην αγορά από τα τέλη του Απρίλη, οπότε ουσιαστικά τώρα βρισκόμαστε στα πρώτα βήματα και δεν μπορούμε ακόμα να μιλήσουμε απολογιστικά. Αν θα έπρεπε να εντοπίσουμε την μεγαλύτερη δυσκολία μέχρι στιγμής θα λέγαμε πως είναι ο περιορισμός του χρόνου. Δεν φτάνουν οι ώρες της μέρας για να τα κάνουμε όλα όπως θέλουμε, αφού έχουμε και την «κανονική» ζωή την οποία δεν θέλουμε να βάλουμε σε δεύτερη μοίρα. Δεν είμαστε από αυτούς που αφήσανε κάτι για να βάλουνε τη μπύρα στην ζωή τους, θέλαμε να τη  βάλουμε σε μια ζωή που ήδη τρέχει, και αυτό μερικές φορές απαιτεί ικανότητες ζογκλέρ. Για την ώρα δεν έχει πέσει κάτι κάτω, ίσα ίσα μας έχει δώσει κίνητρα για παραπάνω ενέργεια. Εντάξει, δεν κοιμόμαστε και πολύ…

Η Μυρσίνη, κάπου εδώ, θέλει να καταθέσει μια προσωπική της παρατήρηση που σχετίζεται με  τις περίεργες αντιδράσεις που λαμβάνει ως γυναίκα στον χώρο της μπύρας, συνοψίζοντας της σε μια λέξη: αμηχανία…Ας σοβαρευτούμε, οι γυναίκες δεν χρειάζεται μόνο να βγάζουν προκλητικές φωτογραφίες με λαχταριστά μπουκάλια μπύρας ή να βρίζουν σάν λιμενεργάτες χρησιμοποιώντας τις 50 διαφορετικές ορολογίες για την ιδανική τιμή του pH κατά την σακχαροποίηση για να ασχολούνται με την μπύρα. Πλίζ…

One-Eyed Jack και Queen of Hearts σε παράταξη

Ποια ήταν η έμπνευση σας για το όνομα και γιατί θεωρείτε την ζυθοποιία σας “gypsybrewing”; Gypsybrewing είναι ορολογία στον χώρο της craft μπύρας και gypsybrewers θεωρούνται όσοι δεν έχουν δικό τους εργοστάσιο ζυθοποίησης, αλλά φτιάχνουν τις μπύρες τους σε άλλα ζυθοποιία. Είναι κάπως περιπλανώμενοι. Αυτό κάνουμε και εμείς.

Όσο για το όνομα, η αλήθεια είναι πως η ονοματοδοσία του Project έγινε κάπως.. ανορθόδοξα! Πρώτα γεννήθηκε η Queen of Hearts (Ντάμα Κούπα) που ως τσιγγάνα βασίλισσα προσέλκυσε δίπλα της έναν μυστήριο τύπο σαν τον One-Eyed Jack (Μονόφθαλμο Τζακ). Δεν ήμασταν σίγουροι για το ποιοι είμαστε εμείς, αλλά ήμασταν σίγουροι για το ποιες είναι οι μπύρες μας. Έτσι λοιπόν ψάχνοντας «σπίτι» για δύο τέτοιες προσωπικότητες/φιγούρες που φτιάχνονται νομαδικά σε διάφορα και διαφορετικά ζυθοποιία ανά την Ελλάδα, το τσίρκο ήταν μονόδρομος. Το Midnightήταν ιδέα του Λουκά. Ίσως αντικατοπτρίζει τις ατελείωτες μεταμεσονύκτιες ώρες δουλειάς που χρειάστηκαν για να στηθεί το πρότζεκτ. Εντάξει, δεν κοιμόμαστε και πολύ…

 Συστήστε μας τις μπύρες σας! Σε ποια έχετε αδυναμία; Οι μπύρες μας για την ώρα είναι δυο. Η Queen of Hearts (Ντάμα Κούπα) είναι μια Red Ale με έντονη γεύση και άρωμα βύνης, ισορροπημένη πικράδα και νότες απο καραμέλα, μέλι και μπισκότο. Με χαμηλή ενανθράκωση, κοντά στο παραδοσιακό Βρετανικό στυλ. Μετά έχουμε τον One-Eyed Jack (Μονόφθαλμο Τζακ), μία σύγχρονη εκδοχή της Classic American Pilsner όπως ήταν πριν την ποτοαπαγόρευση. Μια lager δυνατή, με γεμάτο σώμα, γεύση βύνης και διακριτό άρωμα και γεύση λυκίσκου. Δροσιστική αλλά και τολμηρή.

Ο Λουκάς δηλώνει αδυναμία προς την κόκκινη βασίλισσα, Queen of Hearts. Ίσως επειδή ήταν η πρωτότοκη του, ίσως επειδή η δική της σύλληψη οδήγησε σε όλα τα υπόλοιπα, ίσως επειδή γευστικά προτιμάει τις βρετανικές μπύρες. Δεν είναι σίγουρος, ξέρει όμως ότι της έχει μια αδυναμία. Η Μυρσίνη πάλι θα προτιμήσει τον One-Eyed Jack. Δεν έχει τίποτα προηγούμενα με την βασίλισσα. Όχι. Απλά, επειδή στα πρώτα στάδια του πρότζεκτ δούλεψε πάρα πολύ την αρχική ιδέα της Queen of Hearts, νιώθει πως την χόρτασε. Ο Τζακ έχει ακόμα πολλά να της αποκαλύψει. Επίσης, παιδιά, lager. Τι να πω. Θέλω lager.

Τι μουσική θα άκουγαν ο Jack & η Queen; Ο Τζακ παίζει αυστηρά βινύλιο και δεν θέλει να πειράζουν τους δίσκους του. Στις παρέες δηλώνει κουλτουριάρης και έχει χτίσει ένα προφίλ Jazz–Fusion αλλά όταν είναι μόνος του παίζει λίγο πιο… περίεργα. Συλλέγει Soundtrack από ταινίες τρόμου της δεκαετίας 70 και έχει μία παράξενη εμμονή με το Ιταλικό Progressive Rock της ίδιας εποχής.

Η Queen είναι πολυσυλλεκτική. Της αρέσει η Μουσική! Από Funk, Electronica, Acid Jazz μέχρι Garage, Indie, Rock. Κρυφή αδυναμία της είναι η πρώιμη ηλεκτρονική μουσική (Kraftwerk, TangerineDream). Επίσης, της αρέσει πολύ να ανακατέβει τους κατά αλφαβητική σειρά ταξινομημένους δίσκους του Τζακ.

Η Queen of Hearts (Ντάμα Κούπα) είναι μια Red Ale με έντονη γεύση και άρωμα βύνης, ισορροπημένη πικράδα και νότες απο καραμέλα, μέλι και μπισκότο. Ο One-Eyed Jack (Μονόφθαλμος Τζακ),ειναι μία lager δυνατή, με γεμάτο σώμα, γεύση βύνης και διακριτό άρωμα και γεύση λυκίσκου.

Ποια ήταν η ανταπόκριση του κόσμου μέχρι τώρα και τι περιμένετε γενικά από ανταπόκριση; Όπως σας είπαμε είμαστε στην αρχή και η στρατηγική μας είναι: συγκρατημένος ρεαλισμός με  μεγάλες δόσεις ενθουσιασμού. Με αυτή την λογική κινούμαστε και με αυτόν τον φακό αντιλαμβανόμαστε και την πορεία του εγχειρήματος. Ο ενθουσιασμός μας οδηγεί ώστε να κάνουμε κινήσεις που απλά γουστάρουμε γιατί έτσι έχουμε οραματιστεί την πορεία μας, ενώ ο ρεαλισμός μας υπαγορεύει να κρατάμε μικρό καλάθι. Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν θα λέγαμε ότι η ανταπόκριση είναι πολύ ενθαρρυντική για την συνέχεια. Υπάρχει ένα ζήτημα που αφορά όλες τις μικρές ελληνικές ζυθοποιήσεις: από την μια είναι κάτι σχετικά καινούργιο με το οποίο ο πολύς κόσμος δεν έχει ακόμα εξοικειωθεί. Από την άλλη, ακριβώς επειδή είναι κάτι καινούργιο, ο κόσμος έχει περιέργεια να το γνωρίσει. Αυτό που ονομάζουμε «κόσμος της μπύρας» είναι ένα κοινό που διευρύνεται στην Ελλάδα και βρίσκεται σε διαδικασία αυτοπροσδιορισμού. Εμείς νιώθουμε μέρος όλου αυτού του πλαισίου που μας δημιουργεί μια ευχάριστη αγωνία και μια περιέργεια για την συνέχεια.

Πού μπορεί να βρει κάποιος τις μπύρες σας; Για αυτό σας παραπέμπουμε στον χάρτη μας που βρίσκεται στην σελίδα μας στο Facebook και στο site μας. Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Πρέβεζα, Κέρκυρα, Ικαρία, Τζια, Πάρος και πολλά άλλα!

Πώς φαντάζεστε το ιδανικό indie φεστιβάλ μπύρας; Νομαδικό και Περιπλανώμενο! Σε πεζόδρομους, πλατείες και γειτονιές με καλή παρέα και ζωντανή μουσική. Με λίγη φαντασία στο foodpairing. Προς θεού, όχι άλλο hotdog και burger!

Φτιάξτε το ιδανικό πλαίσιο που κάποιος θα απολαμβάνει τις μπύρες σας. Νιώθουμε πως αυτό είναι δική σας δουλειά αλλά αν πρέπει να μοιραστούμε την δική μας ιστορία θα λέγαμε πως σε καλές παρέες με κουβέντες που σε διψάνε για την μπύρα τη σωστή, τα υποχθόνια μπυράκια της Midnight Circus θα έκαναν στράκες! Χειμώνας, καλοκαίρι, παλτά ή σαγιονάρα, αυτά είναι δικά σας.

Στο κέντρο ο «φίλος και συνοδοιπόρος» των γονιών της Midnight Circus, Μήτσος Αράπογλου

Ποιοι άλλοι έχουν σημαντική συμβολή στην όλη διαδικασία; Μεγάλο χειροκρότημα στον καλλιτέχνη μας, Themis Hatz.Vasconcelos που πήρε τις ατάκτως ερριμμένες ιδέες μας και τις έβαλε στο χαρτί. Μεγάλο μπράβο στους φωτογράφους μας, Τζίριες Σαμαρά, που βλέπει εκεί που δεν βλέπουμε εμείς και καδράρει αυτά που εμείς βλέπουμε κουνημένα και Ελένη Μπασαγιάννη, που δημιούργησε τις promo συνθέσεις για τα Social μας.

Κλείσιμο ματιού στον φίλο και συνάδελφο πλέον, Πολ Εμμανουηλίδη της Αsylum Βrewing co και του Beer Deli που είναι κοντά μας από την αρχή όσο ήμασταν Homebrews και κατά την μετάβαση μας σε GypsyBrewers. Έχει ανοίξει δεκαπενταύγουστο γιατί χρειαζόμασταν υλικά… Έχει κάνει διάφορα και θα κάνει και άλλα!

Αποκαλυπτήρια του Λουκά…

Τέλος, μεγάλο ευχαριστώ και μεγάλη αγκαλιά στον φίλο και συνοδοιπόρο Μήτσο Αράπογλου, που όταν ήταν μικρός έπεσε στο καζάνι με τον μαγικό ζωμό και μας προσφέρει απλόχερα όλη αυτή την ενέργεια στα δύσκολα και στα εύκολα! Και πολλοί, πολλοί άλλοι αλλά κρατάμε τα υπόλοιπα ευχαριστώ για τα Όσκαρ…

…και της Μυρσίνης

POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2023 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.