Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ

Mikònu beers: Οι νέοι μικροζυθοποιοί των Κυκλάδων ενώνουν την Ξάνθη με το Βέλγιο σ’ ένα μπουκάλι ανοιχτόχρωμης ξανθιάς

Οι Janos Bako και Άγγελος Φερούς απέκτησαν πείρα σε ζυθοποιεία της Σκωτίας, της Αργεντινής και της Ισπανίας, έχουν δημιουργήσει έξι ετικέτες με υλικά από διάφορα μέρη του κόσμου και επέλεξαν ως έδρα τους τη Μύκονο «για την τρέλα της».

Από δεξιά προς τα αριστερά, ο Janos Bako και ο Άγγελος Φερούς

Σύμφωνα με στοιχεία της ελληνικής ένωσης ζυθοποιών, στην Ελλάδα η κατανάλωση μπύρας είναι πολύ μικρή σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η κατά κεφαλήν ετήσια κατανάλωση στην Ελλάδα είναι 36 λίτρα, στην Γερμανία 106, στην Τσεχία φτάνει τα 143 λίτρα.

«Για πολλά χρόνια η εγχώρια αγορά είχε κατακλυστεί από την μπύρα τύπου lager.  Ο τύπος αυτός της μπύρας έχει γίνει “βίωμα” για τους Έλληνες καταναλωτές με αποτέλεσμα πολλοί να νομίζουν ότι μπύρα είναι μόνο η lager». Φαίνεται όμως ότι η ανάπτυξη νέων μονάδων μικροζυθοποιίας έχει αρχίσει να επηρεάζει αυτή την άποψη, δημιουργικές μονάδες (κι ομάδες) όπως μία που έχει την έδρα της στις Κυκλάδες και απευθύνεται «στους νέους και σε όσους αισθάνονται νέοι, σε εκείνους που τολμούν και θέλουν να δοκιμάσουν κάτι αυθεντικό και διαφορετικό».

Η Μικροζυθοποιία Μυκόνου ιδρύθηκε το 2016 αλλά άρχισε να λειτουργεί τον Απρίλιο του 2017. Βρίσκεται στην Αργύραινα, κοντά στη Χώρα του νησιού κι είναι επισκέψιμη μερικές ώρες της ημέρας. Για έναν ολόκληρο χρόνο, οι άνθρωποι που βρίσκονται πίσω από αυτή ετοίμαζαν τον χώρο τους και δοκίμαζαν συνταγές. Το παράδοξο είναι ότι η αρχική ιδέα της δημιουργίας μικροζυθοποιίας στο νησί της Μυκόνου προέκυψε από έναν οινολόγο.

Ο Janos Bako έχει σπουδάσει τη μπύρα και τα αποστάγματα στη Βουδαπέστη, ο Άγγελος Φερούς σπούδασε Μηχανολόγος Μηχανικός στην Αγγλία και συνέχισε κάνοντας master στο Εδιμβούργο στη ζυθοποίηση και απόσταξη.  Οι δυο τους συναντήθηκαν δουλεύοντας στην BrewDog, την σημαντικότερη ζυθοποιεία της Σκωτίας.

«Ο Γιάννης Παρασκευόπουλος -που εδώ και πολλά χρόνια δραστηριοποιείται στη Σαντορίνη και τη Νεμαία ως οινολόγος-οινοποιός- είχε την ιδέα, πίστεψε σε μας, και έτσι κάπως ξεκινήσαμε. Εδώ και λίγο καιρό, στην ομάδα μας προστέθηκε και ο Aλιόσα Καμπάνης, ο οποίος είναι Μυκονιάτης αλλά και Σουηδός κατά το ήμισυ. Ο Aλιόσα έχει το μικρόβιο της ζυθοποίησης μέσα του. Στα εγκαίνιά μας ήρθε κρατώντας μπύρα που είχε φτιάξει μόνος του στο σπίτι! Τώρα δουλεύει πλάι μας και μας βοηθάει τόσο στη παραγωγή όσο και στις επαφές και στις παρουσιάσεις μας σε πελάτες και καταναλωτές.».

Ο Janos Bako και ο Άγγελος Φερούς έμαθαν στη Σκωτία πώς να τηρούν το πρωτόκολλο στην παραγωγή, πώς να πειραματίζονται με νέες συνταγές. Eπίσης, είχαν την ευκαιρία να δουλέψουν σε ζυθοποιεία στην Λατινική Αμερική και στην Ισπανία. «Οι συνθήκες εκεί ήταν πολύ διαφορετικές. Στην Αργεντινή δουλέψαμε με φωτιά, αφού το ηλεκτρικό ρεύμα είναι πολύ ακριβό. Αυτό μας βοήθησε και μας εκπαίδευσε στο να δίνουμε λύσεις σε οτιδήποτε παρουσιάζεται. Εκεί μάθαμε να μην πετάμε τίποτα, αφού μετά τη ζυθοποίηση το κριθάρι που χρησιμοποιούμε το δίνουμε είτε για ψωμί είτε σε κτηνοτρόφους του νησιού για τροφή στα ζώα».

Χρησιμοποιούν νερό που προέρχεται από γεώτρηση στο νησί και το οποίο φιλτράρεται και αποστειρώνεται τέσσερις φορές. Το 95% της βύνης που χρησιμοποιούν είναι από τη Θράκη, και μόνο το 5% είναι από το Βέλγιο αφού καραμελωμένες βύνες δεν παράγονται στην Ελλάδα. Το κριθάρι και το σιτάρι είναι επίσης ελληνικά ενώ χρησιμοποιούν φρέσκους λυκίσκους από την Αμερική, την Ιαπωνία και την Τσεχία.

Χαρακτηριστικά Mikònu beers

Mikònu Blonde Saison: Οι Saison ήταν οι καλοκαιρινές ales που φτιάχνονταν (σε μικρές ποσότητες) σε φάρμες στα γαλλοελβετικά σύνορα γύρω στο 1900 από Βέλγους αγρότες με σκοπό να δροσίσουν τους εργάτες τους στη διάρκεια των θερινών εργασιών. Με ένα μείγμα καραμελωμένων βυνών από το Beloeil του Βελγίου και την Ξάνθη, με παραδοσιακή Βέλγικη saison μαγιά δημιουργήσαμε την ανοιχτόχρωμη ξανθιά ναυαρχίδα του ζυθοποιείου. Το αρωματικό προφίλ είναι γεμάτο κίτρο, τριαντάφυλλο, μπαχαρικά και μπανάνα. Το χαμηλό αλκοόλ, μαζί με το ξηρό προφίλ της την καθιστούν ένα εξαίσιο συνοδευτικό φαγητού.

Mikònu Pale Ale: Δροσιστική, ελαφριά, ευκολόπιοτη ale με φρέσκα αρώματα εσπεριδοειδών και κορυφώσεις λυκίσκου στη μύτη. Χαμηλό αλκοόλ, καλός αφρός, ελαφρύ σώμα, απαλά γλυκόπικρη, καραμελένια γεύση και βοτανική επίγευση. Με βύνες εξ ολοκλήρου από την Θράκη, αυτή η ale είναι dry-hopped με τους δυσεύρετους λυκίσκους citra, Simcoe, mosaic από την κοιλάδα Yakima της Washington.


Mikònu Bohemian Pilsner: Χαμηλόβαθμη Pilsner, ζυμωμένη με παραδοσιακή υγρή Τσέχικη Pilsner μαγιά, η οποία περιέχει υψηλές δόσεις του καθαρόαιμου Τσέχικου λυκίσκου saaz. H δική μας  συνταγή βασίζεται πάνω στην κλασική εκτέλεση της Bohemian Pilsner, αλλά με την προσθήκη γενναίων δόσεων Αμερικάνικων λυκίσκων με την μέθοδο του dry hopping.  Πρόκειται για μια Pilsner ελαφρώς πικρότερη, μετρίως γλυκιά και φρουτώδη. H ζυθοποίηση της κρατάει 50 μέρες, δεν αραιώνεται με νερό πριν την εμφιάλωση, πρόκειται για ένα προϊόν του παραδοσιακό και αργού “lagering”.

Mikònu Barrel Aged beers 2017: Τον Μάρτιο του ’17 πειραματιστήκαμε με δύο αρκετά διαφορετικά βαρέλια από διαφορετικούς τύπους κρασιού.  Ζυμώσαμε μια μπύρα τύπου Belgian Ale στις δεξαμενές μας και έπειτα τη μεταγγίσαμε σε δύο είδη βαρελιών όπου ωρίμασε για 6 μήνες. Το ένα βαρέλι ήταν γαλλική οξιά που φιλοξενούσε παλαιότερα Chardonnay και το άλλο ήταν γαλλικής ακακίας και φιλοξενούσα Αγιωργίτικο. Τα αποτελέσματα ήταν πολύ ενδιαφέροντα. Η παλαιωμένη μπίρα από το βαρέλι Chardonnay ήταν αρκετά πιο πολύπλοκη και αρκετά διαφορετική στις τρεις διαστάσεις (μύτη, στόμα, επίγευση) ενώ η μπίρα από το βαρέλι Αγιωργίτικου, ήταν αρκετά πιο «σοβαρή» και ισορροπημένη.

Sorachi Ace Saison: Είναι η τελευταία μας προσθήκη. Ο λυκίσκος που περιέχει είναι ιαπωνικός, είναι μια μπύρα με γήινα αρώματα και εξωτικό, φλοράλ άρωμα.

Μόλις 14 μήνες μετά τη δημιουργία τους, η ζήτηση των ετικετών τους είναι μεγάλη. «Τα σημεία που διαθέτουν τις μπύρες μας αυξάνονται και είναι ιδιαίτερα τιμητικό για εμάς να λαμβάνουμε τηλεφωνήματα από το εξωτερικό και διάφορα μέρη της Ελλάδας. Παράλληλα, μεγάλες αλυσίδες Super Market στην Ελλάδα έχουν ήδη δείξει ενδιαφέρον για μελλοντική συνεργασία».

Πέρυσι ξεκίνησαν εξαγωγές σε ΗΠΑ και Ελβετία, φέτος σε Αυστραλία, Καναδά, Ουγγαρία και Σουηδία ενώ είναι έτοιμοι να εξάγουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το 2018 στο 5ο Beerbartender Awards κατέκτησαν διακρίσεις για τις μπύρες παλαίωσης (χρυσό), για τις Pale Ale και Saison (αργυρά).  Οι μπύρες τους βρίσκονται σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ρόδο, Κρήτη, Νάξο , Σύρο, Τήνο και φυσικά, στη Μύκονο.

Γιατί αυτή η ομάδα νέων και δραστήριων μικροζυθοποιών επέλεξε το νησί της Μυκόνου ως έδρα τους; «Όχι μόνο γιατί μας αρέσει η “τρέλα” του νησιού και η έντονη τάση των κατοίκων του να δέχονται νέα πράγματα, αλλά γιατί είναι ένα μέρος που επισκέπτονται πολλοί, από διάφορες χώρες του κόσμου. Επισκέπτες που έχουν τόσο τη κουλτούρα όσο και την συνήθεια να γεύονται διαφορετικού τύπου μπύρεςΕπειδή λοιπόν εμείς είμαστε “τρελοί” με τη μπύρα και θέλουμε να
πειραματιζόμαστε με διαφορετικές συνταγές και τρόπους ζυθοποίησης, επιλέξαμε τη Μύκονο ως το πιο πρόσφορο έδαφος για να εγκατασταθούμε και να πειραματιστούμε με τις ιδέες μας».

Περισσότερες πληροφορίες για τη Μικροζυθοποιία Μυκόνου θα βρείτε εδώ και στο facebook
POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.