EPA/DAVID CHANG

Το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια επιλέγεις να προσθέτεις αβοκάντο σε ολοένα και περισσότερα γεύματά σου, δεν οφείλεται στην κλιματική αλλαγή, ούτε στην αυτορρύθμιση της αγοράς, αλλά μάλλον στην αγαστή συνεργασία μεξικάνικων καρτέλ και μονοπωλιακών πολυεθνικών εταιρειών.

Συγκεκριμένα, έρχονται στο φως της δημοσιότητας δεδομένα, τα οποία αναδεικνύουν μια ζοφερή κατάσταση, για τους ανθρώπους που ζουν και εργάζονται στην πολιτεία Μιτσοακάν, στο Μεξικό, τον τόπο δηλαδή που παράγει το 45% των αβοκάντο παγκοσμίως. 

Η καλλιέργεια αβοκάντο, στα εύφορα ηφαιστειογενή εδάφη της ευρύτερης περιοχής, δεν αποτελεί κάποια μόδα βεβαίως, καθώς το φρούτο – όρχις (όπως το είχαν ονομάσει οι Ισπανοί αποικιοκράτες), συνιστά έδεσμα, για τους λαούς που έζησαν και ζουν στην Μιτσοακάν, τα τελευταία 9000 χρόνια. Ωστόσο, τις τελευταίες δεκαετίες, έχει ενταντικοποιηθεί η μαζική παραγωγή του, ως επακόλουθο της Βορειοαμερικάνικης Συμφωνίας Ελευθέρων Συναλλαγών (NAFTA), που συγκροτήθηκε το 1994 και θεωρητικά απoκατέστησε τις δυσλειτουργικές εμπορικές και διπλωματικές σχέσεις ΗΠΑ – Μεξικού.

Κύριος αγοραστής και καταναλωτής είναι αδιαμφισβήτητα οι Ηνωμένες Πολιτείες (ενδεικτικά η ζήτηση μόνο στις ΗΠΑ, αυξήθηκε το τελευταίο έτος κατά 15%), ο Καναδάς και συνολικά η Δύση, μολονότι η Λατινική Αμερική και η Κίνα εκφράζουν κλιμακούμενο ενδιαφέρον. Στην Κίνα μάλιστα, το αβοκάντο ήταν οριακά άγνωστο πριν μια δεκαετία.

Οι διαφημιστικές καμπάνιες όμως έπιασαν τόπο, με συνέπεια η ετήσια εισαγωγή του τροπικού φρούτου στην χώρα, να εκτοξευθεί, από τους 2 τόνους το 2010, στους 32100 για το 2017· η αυξανόμενη ζήτησή του στην ασιατική χώρα, πιθανώς να επιφέρει σημαντικές αλλαγές σε παγκόσμιο εμπόριο και αγορά φρούτων, καθώς έχουν ήδη εκκινήσει οι διαδικασίες καλλιέργειας και μαζικής παραγωγής αβοκάντο στην Σαγκάη, ενώ ο εμπορικός πόλεμος Τραμπ κατά πάντων, ενδέχεται να ωθήσει το Μεξικό προς αναζήτηση έτερων αγοραστών.

Στις επιπτώσεις της ραγδαίας αύξησης της ζήτησης, συγκαταλέγονται, αφενός η αποψίλωση δασικών εκτάσεων πεύκου – κατ’ επέκταση και η φυσική εξόντωση της πανίδας που ζει στα δάση – και αφετέρου η υπερεκμετάλλευση του ντόπιου πληθυσμού, ο οποίος καθημερινά έρχεται αντιμέτωπος με το οργανωμένο έγκλημα, που, ασκώντας βία και τρομοκρατία σε βάρος του, καπηλεύεται τον παραγόμενο πλούτο. Πολύ περισσότερο, οι επικρατούσες  συνθήκες στις αγροτικές περιοχές που συγκομίζεται το αβοκάντο, εξώθησαν τους ανθρώπους να συγκροτήσουν ένοπλα λαϊκά σώματα, για να αμυνθούν στις εγκληματικές συμμορίες, των οποίων η δράση έχει συρρικνώσει την ποιότητα και το προσδόκιμο της ζωής τους. 

Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικά υγιεινό φρούτο και η γεύση του σίγουρα ικανοποιεί τις γαστρονομικές απαιτήσεις εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως. Συνεπώς η ευρεία διάθεσή του, στα σούπερ μάρκετ της κάθε γειτονιάς, είναι θεμιτή. Το διακύβευμα είναι πλέον να αποκτήσει εκείνη την γεύση, που δεν σου αφήνει την επίγευση Μπανανίας πρώιμου 20ου αιώνα.

Πηγή