Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaPOPTRIVIA

Είναι σωστό να κοιμάσαι στο ίδιο κρεβάτι με το σκύλο ή τη γάτα σου;

Δεν υπάρχει πιο ανακουφιστικό πράγμα από το να κοιμάσαι παρέα με το χνουδωτό σκύλο ή τη γάτα σου κι ας γεμίζουν τρίχες τα παπλώματα. Έχεις αναρωτηθεί όμως αν επηρεάζει με θετικό ή αρνητικό τρόπο τον ύπνο σου αλλά και τη συμπεριφορά του ζώου;
Κείμενο: Άννα Χαλικιά
Φωτογραφίες: Ανδρέας Χατζηπαρίσης

Εάν έχεις ζωάκι, το ξέρεις καλά. Δεν υπάρχει πιο ανακουφιστικό πράγμα απ’ το να κοιμάσαι παρέα με το χνουδωτό σκύλο ή τη γάτα σου κι ας γεμίζουν τρίχες τα παπλώματα. Αυτή η αγάπη είναι παντοτινή και -συνήθως- οι ύπνοι που κάνεις είναι οι πιο ήρεμοι! Όμως έχεις αναρωτηθεί ποτέ εάν είναι ασφαλές για την υγεία σου ή των παιδιών σου; Ή αν επηρεάζει με θετικό ή αρνητικό τρόπο τον ύπνο σου αλλά και την συμπεριφορά του ζώου; Διάβασε παρακάτω για τις απαντήσεις.

Απ’ τη στιγμή που είστε όλοι υγιείς, κοιμηθείτε άφοβα

Για την ακρίβεια, σύμφωνα με διάφορες ιατρικές μελέτες, το να μοιράζεσαι το υπνοδωμάτιό σου με κάποιο ζωάκι και εφόσον δεν βρίσκεται κάτω απ’ τα σκεπάσματα, μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα του ύπνου σου.Άλλωστε ζούμε σε μια εποχή όπου οι περισσότεροι λείπουμε ολημερίς απ’ το σπίτι και τα κατοικίδιά μας στερούνται την παρέα μας. Ο ύπνος είναι ένας τρόπος να περάσουμε κάμποση ώρα πλάι στο ζωάκι μας και είναι μια ευχάριστη ρουτίνα που επηρεάζει θετικά την ξεκούρασή μας.

Παλιότερα οι κτηνίατροι συμβούλευαν τους ανθρώπους να μην κοιμούνται κοντά στα ζωάκια τους για 2 λόγους: ο ένας ήταν επειδή το ζώο μπορεί σταδιακά να συμπεριφερόταν άσχημα και ο άλλος επειδή ο άνθρωπος θα μπορούσε να αρρωστήσει. Όμως τέτοιες ανησυχίες θεωρούνται πλέον υπερβολικές, αφού απ’ τη στιγμή που κατοικίδιο και άνθρωπος είναι υγιείς, μπορούν να κοιμούνται παρέα.

Τι εννοούμε όταν λέμε υγιείς;

Ο μεγαλύτερος φόβος που έχουν οι σκυλο-γατο-γονείς είναι ότι αν κοιμούνται με το κατοικίδιό τους θα “κολλήσουν” κάποια ασθένεια. Αυτό θα ήταν εξαιρετικά σπάνιο. Εφόσον το ζωάκι δεν έχει τσιμπούρια, παράσιτα, μολυσματικές ασθένειες, είναι σωστά εμβολιασμένο και κάνει συστηματικά τσεκαπ σε κτηνίατρο, δεν πρόκειται να σε κολλήσει τίποτα.

Μπορεί να αλλάξει προς το χειρότερο η συμπεριφορά του ζώου;

Σε αντίθεση με ό,τι μπορεί να έχεις ακούσει, το να επιτρέπεις στο σκύλο ή τη γάτα να ανέβει στο κρεβάτι, δεν τους προκαλεί προβλήματα συμπεριφοράς. Σίγουρα κάποια ζωάκια είναι πιο επιθετικά και δεν θες να τα βάλεις στο κρεβάτι σου. Όμως η επιθετικότητά τους συνήθως πηγάζει απ’ το φόβο, δηλαδή δεν προκαλείται από το τι επιτρέπεις και τι όχι. Αυτό που πρέπει να σε απασχολεί έχει να κάνει με τις δικές σου προτιμήσεις και συνήθειες. Σε ενοχλούν εν τέλει οι τρίχες; Νιώθεις άνετα να κοιμάται ένα ζωντανό στα πόδια σου; Εάν μέσα στη μέση της νύχτας η γάτα σου αποφασίσει να φύγει απ’ το κρεβάτι, αυτό διαταράσσει τον ύπνο σου; Αν δεν σε ενοχλούν τα παραπάνω, τότε καλούς ύπνους!

Διάβασε τη συνέχεια του άρθρου στο madameginger.com
POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2023 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.