BIG 10-8-2014 iphone-main-pic_03

Ένα smartphone λέγεται έτσι διότι είναι «έξυπνο». ΟΚ, δεν θα πιάσει κάποιος και την κουβέντα μαζί του (αν και με τη Siri π.χ. έχουμε δει ουκ ολίγα ξεκαρδιστικά βίντεο) αλλά τουλάχιστον η συσκευή την οποία έχει χρυσοπληρώσει, μπορεί να κάνει πολλά περισσότερα από ένα «συμβατικό» κινητό τηλέφωνο ή ακόμα και ένα smartphone χαμηλότερων δυνατοτήτων. Στην περίπτωση του iPhone τα πράγματα είναι εντυπωσιακά αφού οι «κρυμμένες» ή έστω οι όχι και τόσο προβεβλημένες λειτουργίες του δεν είναι και λίγες. Καθ’ όλα εντυπωσιακές και σε πολλές περιπτώσεις ιδιαίτερα χρήσιμες, μπορούν να λύσουν τα χέρια του τυχερού κατόχου του σε πολλές περιπτώσεις, φτάνει εκείνος να γνωρίζει την ύπαρξή τους. Αυτές είναι οι 15 πιο σούπερ-ντούπερ-ουάου:

Όλα κεφαλαία

Πόσες φορές δεν μπλέξαμε τα δάχτυλά μας προσπαθώντας να γράψουμε μία λέξη ή ένα αρκτικόλεξο μόνο με κεφαλαία; Αυτό το να προσπαθείς να πληκτρολογήσεις ένα-ένα τα γράμματα κρατώντας παράλληλα πατημένο το Shift δεν βολεύει καθόλου. Γι’ αυτό και πατώντας δύο φορές το Shift ενεργοποιείται το Caps Lock και ησυχάζουμε μια για πάντα.

Αλφάδιασμα

Γνωρίζουμε ότι δεν απευθυνόμαστε στον Μπομπ τον μάστορα αλλά ποιος είπε ότι μόνο οι χτίστες χρειάζονται αλφάδι; Στην περίπτωση που θέλουμε π.χ. να ελέγξουμε αν ένα κάδρο έχει κρεμαστεί οριζοντίως, αντί να τρέχουμε σε υπόγεια και γειτόνους ψάχνοντας αλφάδι, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτό που έχει ήδη το iPhone: πάμε στην πυξίδα και το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να σύρουμε την οθόνη προς τα αριστερά για να αποκαλυφθεί το αλφάδι.

Αγορές εντός apps

Το iPhone μας αποτελεί απαγορευμένο αντικείμενο για ξαδέρφια και ανίψια υπό τον φόβο ότι παίζοντας ανέμελα τα αγαπημένα τους παιχνίδια, θα χρεώσουν κατά λάθος την πιστωτική μας αγοράζοντας κάτι μέσα απ’ τα apps; Το iPhone προσφέρει δυνατότητα κλειδώματος αυτού του είδους των αγορών. Από το General πάμε στα Restrictions και από εκεί ενεργοποιούμε το In-App Purchases.

BIG 10-8-2014 in-app-restrictions_01

Μαθαίνοντας στη Siri ανάγνωση

Για εκείνους τους τελειομανείς που εκνευρίζονται με την προφορά της Siri σε ορισμένες λέξεις, υπάρχει λύση: ο έξυπνος, ενσωματωμένος βοηθός του iPhone μπορεί να μάθει να προφέρει τις λέξεις που θα του υποδείξουμε με συγκεκριμένο τρόπο: φτάνει να πούμε καθαρά «That’s not how you pronounce X» (όπου «Χ» η περί ούσας ο λόγος λέξη) και κατόπιν να προφέρουμε τη λέξη που θέλουμε. Η Siri θα δοκιμάσει να την επαναλάβει και μάλιστα θα μας ρωτήσει αν μας αρέσει η προφορά της.

Passcode με γράμματα

Σε περίπτωση που το τετραψήφιο PIN δεν φαίνεται αρκετό για να προστατέψει οτιδήποτε πολύτιμο βρίσκεται μέσα στο iPhone μας, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα πιο σύνθετο. Από το General στα Settings, επιλέγουμε Passcode Lock και απενεργοποιούμε το Simple Passcode. Πλέον έχουμε τη δυνατότητα να αλλάξουμε το passcode μας χρησιμοποιώντας τους χαρακτήρες ενός πλήρους, QWERTY πληκτρολογίου.

BIG 10-8-2014 passcode_02

Burst mode

Πόσο εκνευριστικό είναι όταν πάντα θα υπάρχει κάτι που θα μας χαλάει μια φωτογραφία; Κλειστά μάτια, παγωμένα χαμόγελα, ένα ζουζούνι, ακόμα και κάποιος άσχετος που, άγνωστο πώς, βρέθηκε στο κάδρο. Το iPhone διαθέτει burst mode: φτάνει να κρατήσουμε πατημένο το στρογγυλό πλήκτρο που εμφανίζεται στην οθόνη έχοντας ανοιχτή την εφαρμογή της κάμερας και το κινητό μας θα αρχίσει να τραβά φωτογραφίες κατά ριπάς. Μετά, με την ησυχία μας επιλέγουμε εκείνη που μας αρέσει περισσότερο.

Ώρες μηνυμάτων

Η προβολή των μηνυμάτων –ή μάλλον των συνομιλιών με τις επαφές μας- στο iPhone είναι κατά κανόνα αρκετά λιτή. Έχει όμως και ένα κρυμμένο χαρακτηριστικό: την ώρα που εστάλη ή λήφθηκε ένα γραπτό μήνυμα (SMS ή iMessage). Αρκεί να σύρουμε την οθόνη προς τα αριστερά και θα αποκαλυφθεί η ακριβής ώρα που αποστολής και λήψης όλων των μηνυμάτων.

Γρήγορη φόρτιση

Έχοντας αφήσει το iPhone στην πρίζα (απ’ ευθείας στην πρίζα, όχι σε κάποια θύρα USB του υπολογιστή μας) δίχως να το σκαλίζουμε, η αλήθεια είναι ότι η μπαταρία του θα ξαναγεμίσει σχετικά γρήγορα. Παρ’ όλα αυτά μπορούμε να ξεμπερδέψουμε ακόμα πιο γρήγορα: σε περίπτωση που δεν «καιγόμαστε» για τυχόν κλήσεις, μπορούμε να ενεργοποιήσουμε το Airplane mode. Οι πόροι που θα καταναλώνει η συσκευή θα είναι οι ελάχιστοι δυνατοί και έτσι η πλήρης φόρτισή της θα επέλθει στον μισό χρόνο.

BIG 10-8-2014 airplane-mode_04

Τύποι δόνησης

Ένα από τα χαρακτηριστικά που μπορούμε να παραμετροποιήσουμε στο iPhone είναι και ο ρυθμός με τον οποίο αυτό θα δονείται. Λεπτομέρεια αλλά ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια! Από την εφαρμογή Contacts επιλέγουμε την επαφή που θέλουμε και κατόπιν, από το Edit πάμε στο Vibration όπου και διαλέγουμε μοτίβο. Μπορούμε, αν το επιθυμούμε, να δημιουργήσουμε και το δικό μας.

Γρήγορη τελεία

Για εκείνους που έχουν κάνει την ανταλλαγή μηνυμάτων, ασχέτως υπηρεσίας, επάγγελμα στο iPhone, υπάρχει μια συντόμευση που θα τους γλιτώσει πολύ χρόνο. Με ένα διπλό πάτημα του spacebar, το κινητό θα βάλει τελεία, αφήνοντας παράλληλα και ένα κενό διάστημα αμέσως μετά και επιτρέποντάς μας έτσι να ξεκινήσουμε μια νέα πρόταση –με το πρώτο γράμμα κεφαλαίο φυσικά. «Λέει», έτσι;