Ποια είναι τα τρία βιβλία που παρουσιάζονται από τις εκδόσεις Το Ροδακιό την Παρασκευή το βράδυ στο βιβλιοπωλείο Φωταγωγός; Ποιοι είναι οι δρόμοι που ακολούθησε ο συγγραφέας Ιερώνυμος Πολλάτος και πώς συναντιούνται με τους δρόμους του θεάτρου και της μουσικής;

Pollatos

Δέκα χρόνια στη γύρα. Πριν από 10 χρόνια ακριβώς (2004), ο Ιερώνυμος Πολλάτος κουβαλώντας ένα άλμπουμ με φωτογραφίες του Αγίου Όρους, έφερνε γύρα τους εκδοτικούς οίκους. Προσπαθούσε να  πείσει τους εκδότες, μ’ ένα κείμενο τεσσάρων σελίδων, να εκδώσουν έναν ταξιδιωτικό οδηγό για το Όρος. Όταν του υπέδειξαν πώς γράφεται ένα βιβλίο (δηλαδή ολόκληρο, και όχι δείγμα δουλειάς) ο Καστανιώτης έκανε την αρχή. Το Ροδακιό ήταν η συνέχεια με τα βιβλία Συνεχόμενοι λυγμοί (διηγήματα, 2007) και Ο σκοτεινός κύριος του Βέρτεκοπ (μυθιστόρημα, 2009). Φέτος, από το Ινστιτούτο Μελέτης της Ιστορίας και της Ιστορίας των Επιχειρήσεων, εκδόθηκαν τα διηγήματα Τα Καμίνια εντός.

Αυτά τα τρία τελευταία βιβλία θα μπορούσε να πει κανείς ότι έχουν κάτι κοινό: ο αναγνώστης καθώς διαβάζει ανακαλύπτει κάτι χαμένο, κάτι που έχει ανάγκη και του λείπει, χωρίς να μπορεί να ονομάσει, κι είναι ακόμα σα να βάζει κι αυτός το μάτι του στη φωτογραφική μηχανή του συγγραφέα και να σκοπεύει σ’ αυτό το μικρό που μπορεί να περνά απαρατήρητο, αλλά δεν είναι καθόλου ασήμαντο.

Όλοι οι ήρωες, σιωπηλοί και φωνακλάδες, σκοτεινοί και ολόφωτοι, ακραίοι και συχνά αιμάτινοι κυκλοφορούν στις σελίδες των βιβλίων,  κι ύστερα ξεκολλούν  κι έρχονται να μπερδευτούν ανάμεσά μας. Την Παρασκευή 16 Μαΐου στο βιβλιοπωλείο Φωταγωγός στις 8 το βράδυ ένας σκοτεινός κύριος από το Βέρτεκοπ, η  Στάμω από την Κεφαλονιά, και η Σοράγια από τα Καμίνια θα χορέψουν μαζί σας υπό τους ήχους του μπουζουκιού και της κιθάρας.

Οι ΠΕΡΙΠΛΑΝΩΔΙΕΣ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ Λ., οι ηθοποιοί ΝΙΚΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΤΣΑΡΙΝΗΣ και ο μουσικός ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΚΑΛΟΓΡΙΔΑΚΗΣ θα παρουσιάσουν δραματοποιημένα αποσπάσματα από τα βιβλία. Για το συγγραφέα ΙΕΡΩΝΥΜΟ ΠΟΛΛΑΤΟ θα μιλήσει ο ιστορικός ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΛΙΟΣ. Και η βραδιά κορυφώνεται με μουσικό πρόγραμμα στο οποίο πρωταγωνιστούν ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΡΔΑΤΟΣ και ο ΛΑΖΑΡΟΣ ΡΑΖΗΣ.

Συνεχόμενοι λυγμοί. Ιστορίες που μπορεί να φαίνονται ψεύτικες επειδή είναι αληθινές. Οι περισσότερες εξελίσσονται σε συγκεκριμένο νησί όπου ο συγγραφέας έβλεπε ή άκουγε να περνούν από μπροστά του οι ακραίοι χαρακτήρες των ανθρώπων. Τότε, ανύποπτος, έκλεβε τις ζωές τους. Αργότερα συνθέτει με τη μεγαλύτερη άνεση την πραγματικότητα με μια πραγματικότητα που έχει στη μνήμη του ή που έχει ερανιστεί από τις αφηγήσεις και τα ακούσματα της εφηβικής του ηλικίας.

Ο σκοτεινός κύριος του Βέρτεκοπ. Μια συναρπαστική ιστορία ελεύθερα συναπτόμενη με τα 150 χρόνια από το θάνατο του Διονυσίου Σολωμού. Εξελίσσεται σε τέσσερις διαφορετικές εποχές και καταλήγει να γίνει αναδρομή στην ενηλικίωση μιας χώρας, αλλά και ψυχογράφημα ενός σιωπηλού άντρα και πατέρα. Στα συντρίμμια της Ζακύνθου, ο Στάθης, φοιτητής ακόμα, συναντιέται με το έργο του Μεγάλου Ποιητή, που θα σημαδέψει την υπόλοιπη ζωή του. Στην ιλαροτραγική ατμόσφαιρα της Επταετίας, καθηγητής φιλολογίας πια, «ανακοινώνει» με τον πιο περίεργο και συνάμα επικίνδυνο τρόπο το περιεχόμενο μιας κλεμμένης σελίδας των χειρογράφων του Σολωμού. Στα χρόνια της σοσιαλιστικής αλλαγής θα αποπειραθεί, γράφοντας στο γιο του, να μιλήσει για τα ανείπωτα. Μετά τη «χρυσή» Ολυμπιάδα, ο γιος του ανήμπορου πλέον Στάθη διερευνά τη σκοτεινή πλευρά του πατέρα.

Τα καμίνια εντός. 14 + 1 διηγήματα με κέντρο δράσης μια γειτονιά στα Καμίνια του Πειραιά στις δεκαετίες 1950-1970. Οι ήρωες του βιβλίου, επαρχιώτες που έρχονται στις πόλεις αναζητώντας δουλειά, παλεύουν για το σήμερα και ίσως για ένα καλύτερο αύριο. Τα διηγήματα ξεκινούν με τον ερχομό ενός ανώνυμου ήρωα από το νησί και τελειώνουν με ένα έγκλημα που συντάραξε το πανελλήνιο. Η ιστορία μπλέκεται με τη μυθιστορία και αναπλάθει τις καθημερινές στιγμές των ανθρώπων της γειτονιάς αναπαράγοντας στερεότυπα και αναζητώντας το νήμα του αγώνα για την επιβίωση.

http://youtu.be/j075ApcKtb4

Φωταγωγός, Κολοκοτρώνη 59Β, εντός της στοάς.