popaganda_murakami

Μπορεί η Σουηδική Ακαδημία να υπερηφανεύεται οτι ποτέ στην 113 ετών ιστορία των βραβείων Νόμπελ δεν παρουσιάσθηκε η παραμικρή διαρροή κατά τη διάρκεια της επιλογής των υποψηφίων και του νικητή (μόνον αυτός το μαθαίνει –μόλις μισή ώρα πριν την επίσημη ανακοίνωση και εφόσον κατορθώσουν οι Σουηδοί ακαδημαϊκοί να τον πετύχουν στο τηλέφωνο), αυτό όμως δεν εμποδίζει τις φήμες να διαχέονται σε λογοτεχνικούς κύκλους και δημοσιογραφικά γραφεία όσο πλησιάζει η ημέρα της ανακοίνωσης.

Και ο πυρετός των υποθέσεων είναι τόσο υψηλός που ώθησε μια μεγάλη εταιρία στοιχημάτων, τη βρετανική (τι άλλο;) Ladbrokes να μπει δυναμικά στο παιχνίδι της λογοτεχνίας. Από το 2005 οι λάτρεις του στοιχήματος και του καλού βιβλίου μπορούν  να ποντάρουν, παράλληλα με το άλογο Da Moonsta και το σκύλο Nina nina (4 προς 1 στις κυνοδρομίες του Σέφιλντ για όποιον ενδιαφέρεται) και στον Χαρούκι Μουρακάμι, το αδιαφιλονίκητο φαβορί για το φετινό Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Το ενδιαφέρον είναι οτι στα 8 χρόνια ζωής του στοιχήματος, το Ladbrokes έχει πέσει μέσα στα 4. Και το ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι ότι, όπως εκμυστηρεύεται ο εκπρόσωπος τύπου της εταιρίας στο Bloomberg Businessweek, η επιτυχία οφείλεται “στη δυναμική της στοιχηματικής αγοράς. Ο τρόπος που στοιχηματίζουν οι παίκτες αλλάζει τις αποδόσεις για κάθε συγγραφέα έτσι ώστε αυτός που κερδίζει να είναι τελικά αυτός τον οποίο έχουν επιλέξει οι περισσότεροι”. Να το πουμε διαφορετικά: αντίθετα με την επικρατούσα αντίληψη, τις περισσότερες φορές οι Σουηδοί δεν πρωτοτυπούν, ούτε αιφνιδιάζουν όσους γνωρίζουν.

Όχι ότι λείπουν και οι εκπλήξεις: Ο Μάριο Βάργκας Γιόσα το 2010 παιζόταν 40 προς 1. Αν είχε ποντάρει 100 ευρώ στον εαυτό του θα είχε κερδίσει 4.000 ευρώ επιπλέον του ενός εκατομμυρίου που πήρε από το Νόμπελ.

Και φέτος τι γίνεται;

40 ώρες πριν την ανακήρυξη του Νόμπελ Λογοτεχνίας 2013, ο Ιάπωνας συγγραφέας του 1Q84 παιζόταν 5 προς 2. Δυνατά αουτσάιντερ είναι η σπουδαία Καναδή Άλις Μονρό που δήλωσε πρόσφατα ότι στα 82 της σταματάει το γράψιμο φτάνοντας την απόδοση στο 4/1, η Λευκορωσίδα δημοσιογράφος και συγγραφέας Σβετλάνα Αλεξίεβιτς (6/1 τις τελευταίες ημέρες) αλλά και ο Νορβηγός θεατρικός (κυρίως) συγγραφέας Γιον Φόσε, ο οποίος από 100/1 έφθασε το 9/1, υποχρεώνοντας τους υπεύθυνους της Ladrokes να κλειδώσουν το στοιχηματισμό στις 30 Σεπτεμβρίου καθώς παρατήρησαν μαζικά και υψηλά στοιχήματα από την πατρίδα του στο όνομά του.

Τους πρώτους 15 συμπληρώνουν η Τζόυς Κάρολ ‘Οουτς και ο Ούγγρος Πέτερ Νάντας (αμφότεροι 8/1) ο Νοτιοκορεάτης Κο Ουν (10/1), η αλγερινή Ασιά Ντζεμπάρ μαζί με τον Τόμας Πίντσον  στα 12/1, ο Σύρος ποιητής Άδωνις (14/1), ο Ισραηλινός  Άμος Οζ και ο Φίλιπ Ροθ με 16/1, ο  Κενυάτης Νγκούγκι Βα Τιονγκ Ο (20/1) και οι κολοσσοί Ουμπέρτο Έκο και Μίλαν Κούντερα με 25/1.

Όσον αφορά τους εκδοτικούς μας οίκους, περισσότερη αγωνία πρέπει να έχουν o Ψυχογιός με δυο συγγραφείς στους πρώτους 15 (ο ένας είναι ο Μουρακάμι), ο Καστανιώτης με τρεις, το Μεταίχμιο  με δύο, ο Κέδρος, η Άγρα, η Πόλις, ο Λιβάνης και η Εστία.

Και για όσους αναρωτιούνται πού βρίσκονται στη λίστα των στοιχημάτων άλλα μεγάλα ονόματα, ιδού: Ντον Ντε Λίλο, Σάλμαν Ρούσντι, Κόρμακ Μακ Κάρθι (40/1)Μπομπ Ντίλαν (50/1), Πέτερ Χάντκε  (66/1) ενώ στη μεγάλη λίστα των απόλυτων αουτσάιντερ (100/1) φιγουράρουν οι Τζόναθαν Φράνζεν, Πολ Όστερ, Τζέφρι Ευγενίδης, Ρίτσαρντ Φορντ, Πατρίκ Μοντιανό, Ιαν Μακ Γιούαν, Τζούμπα Λαχίρι, Κλάουντιο Μάγκρις και, σταθερά τα τελευταία χρόνια, ο μοναδικός εκπρόσωπος της Ελλάδας Βασίλης Αλεξάκης.

Το Βραβειο Νομπελ Λογοτεχνίας για το 2013 θα ανακοινωθεί την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου στις 13:00 ώρα Ελλάδας