Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ο Σιράζ Σαφτάρ δολοφονήθηκε ενώ πήγαινε στη δουλειά του

Στις 12/8, ο 23χρονος εργάτης από το Πακιστάν μαχαιρώθηκε από 4 νεαρούς στον Περισσό. Κατευθυνόταν στη λαϊκή αγορά όπου εργαζόταν. Η Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδας, η ΚΕΕΡΦΑ και φίλοι του Σιράζ, εκφράζουν ανησυχίες για την ύπαρξη ρατσιστικών κινήτρων.

Τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου, ο 23χρονος Σιράζ Σαφτάρ, μετανάστης εργάτης από το Πακιστάν, κίνησε με το μηχανάκι για τη δουλειά του. Εργαζόταν ως φορτοεκφορτωτής σε λαϊκή αγορά. Ενώ βρισκόταν στον Περισσό, κοντά στο γήπεδο της Ριζούπολης, δέχτηκε επίθεση από τέσσερις άντρες νεαρής ηλικίας, οι οποίοι τον μαχαίρωσαν. Σύμφωνα με μαρτυρίες συναδέλφων του που βρέθηκαν στο σημείο, η Αστυνομία ήρθε μετά από 25 λεπτά και το ασθενοφόρο μετά από μισή περίπου ώρα. Ο Σιράζ είχε ήδη χάσει πολύ αίμα. Ψυχορραγούσε στον δρόμο, όπου άφησε την τελευταία του πνοή.

Η επίθεση, σύμφωνα με την έως τώρα έρευνα της αστυνομίας, έγινε από τέσσερις ημεδαπούς, ηλικίας 18, 19 και 20 ετών, οι οποίοι μαχαίρωσαν τον μετανάστη τέσσερις με πέντε φορές. Οι φερόμενοι ως δράστες της δολοφονίας, συνελήφθησαν στις 18 Αυγούστου, κατόπιν ενταλμάτων σύλληψης. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό ποιο από τα χτυπήματα προκάλεσε τον θάνατο του Σιράζ – ούτε τα ακριβή αίτια της επίθεσης. Οι ίδιοι, είπαν πως επιχείρησαν να τον ληστέψουν, ωστόσο, το κινητό τηλέφωνο και τα προσωπικά αντικείμενα του θύματος, βρέθηκαν δίπλα του μετά την επίθεση.

Συνάδελφοί του 23χρονου που τον βρήκαν να ψυχορραγεί μίλησαν στην Εφημερίδα των Συντακτών. Ο Μπατ και ο Ιμράν αντίκρισαν αιμόφυρτο τον Σιράζ στον τόπο του εγκλήματος, στον δρόμο απ’ όπου περνούν και οι ίδιοι για να φτάσουν στη λαϊκή. «Τον ρώτησα τι έγινε, ποιος σ’ το έκανε; Αλλά δεν μπορούσε να μιλήσει», είπε ο Μπατ. «Περιμέναμε μισή ώρα για το ΕΚΑΒ», συνέχισε ο Ιμράν. «Κάθε πρωί σηκωνόταν τέσσερις η ώρα για να πηγαίνει να φορτώνει και να ξεφορτώνει στην αγορά. Δεν είχε περιθώριο να χάσει ένα μεροκάματο. Του είπαμε να κάτσει σπίτι, δεν έχει δουλειά μέσα Αυγούστου, είχαν φύγει οι περισσότεροι. “Πού να κάτσω σπίτι, αδελφέ; Θα πάω να βγάλω ένα μεροκάματο, ό,τι βγει. Πέντε-δέκα ευρώ”, μας απάντησε. Έστελνε κάποια λεφτά και στους γονείς του πίσω στην πατρίδα», ανέφερε ο ίδιος στην Εφ. Συν.

Αυξημένες οι επιθέσεις σε βάρος μεταναστών μετά την είσοδο της ακροδεξιάς στη Βουλή

Τη θλίψη και την ανησυχία της για τη δολοφονία Πακιστανού εργάτη, εκφράζει η Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδας «ΕΝΟΤΗΤΑ», καταγγέλλοντας την αύξηση των επιθέσεων με ρατσιστικά κίνητρα στις γύρω περιοχές. Ακόμα, η ΕΝΟΤΗΤΑ τονίζει ότι θα πρέπει να εξεταστεί εξονυχιστικά το υλικό από τις κάμερες που βρίσκονται κοντά στην τοποθεσία της δολοφονίας.

Μιλώντας επίσης στην «Εφ.Συν.», ο πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας, Τζαβέντ Ασλάμ, υπογράμμισε το ενδεχόμενο ρατσιστικού κινήτρου, λέγοντας, «Ζητάμε να μάθουμε γιατί δολοφονήθηκε ο εργάτης. Θέλουμε να μάθουμε εάν είναι ναζιστικό έγκλημα ή κάτι άλλο και πώς θα σταματήσουν οι ρατσιστικές επιθέσεις. Εμείς θέλουμε να τιμωρηθούν οι δολοφόνοι, να υπάρξει δικαιοσύνη».

Επιπλέον, επεσήμανε με τη σειρά του την αύξηση των επιθέσεων σε βάρος μεταναστών που σημειώνεται μετά την είσοδο ακροδεξιών κομμάτων και νεο-ναζιστικών μορφωμάτων στη Βουλή. «Στο Περιστέρι μαχαιρώθηκε ο Γουλάμ, στα Πετράλωνα μαχαιρώθηκε ο Φεάδ, στα Σεπόλια ο Φιάζ. Κι έχουμε πάνω από 10 περιστατικά λεκτικής βίας», είπε, και υπογράμμισε πως «στο παρελθόν στη συγκεκριμένη περιοχή είχαν καταγραφεί πάνω από 40 επιθέσεις στις 4-5 το πρωί, την ώρα δηλαδή που οι εργαζόμενοι φτάνουν στις λαϊκές».

Μιλώντας και στο in.gr, ο κ. Ασλάμ γνωστοποίησε ότι «ο Σιράζ Σαφτάρ βρισκόταν στην Ελλάδα για περίπου πέντε χρόνια. Ξυπνούσε κάθε μέρα περίπου στις 3:30 για να πάει στη δουλειά του στη Λαϊκή. Ήταν άνθρωπος εργατικός και ποτέ δεν είχε σχέσεις με άσχημα πράγματα. Αυτό που ακούγεται για ‘ξεκαθάρισμα λογαριασμών’ δεν ισχύει. Τα ξημερώματα της 12ης Αυγούστου ο Καϊσέρ, με τον οποίο έμεναν και δούλευαν μαζί, είχε πάει στην τουαλέτα και όταν βγήκε ο Σιράζ είχε φύγει από το σπίτι. Αρχικά νόμιζε ότι είχε πάει σε διπλανή καφετέρια για να πάρει καφέ, όπως έκανε μερικές φορές. Όταν πήγε εκεί για να τον βρει και να ξεκινήσουν μαζί για τη δουλειά με το μηχανάκι του, ανησύχησε γιατί δεν τον είδε. Τον πήρε τηλέφωνο, αλλά δεν το σήκωσε. Τότε σκέφτηκε ότι ίσως να ξεκίνησε με τα πόδια, καθώς η δουλειά ήταν σχετικά κοντά».

Πριν από δύο περίπου μήνες, η κοινή γνώμη παρουσιάστηκε συγκλονισμένη με τα εκλογικά αποτελέσματα της 25ης Ιουνίου, τα οποία οδήγησαν τους Σπαρτιάτες, τη Νίκη και την Ελληνική Λύση στη Βουλή. Μιλώντας στην Popaganda, ο ο πολιτικός αναλυτής του aboutpeople.gr, Πέτρος Ιωαννίδης, είχε αναλύσει τους παράγοντες που ώθησαν μερίδα του εκλογικού σώματος να δώσει την ψήφο της σε κόμματα με ακραίες, ρατσιστικές, έως φασιστικές και φιλοναζιστικές απόψεις. Αναφερόμενος συγκεκριμένα στους Σπαρτιάτες, είχε εξηγήσει ότι, «Φαίνεται πως αποτελούν τη συνέχεια της Χρυσής Αυγής η οποία στις εκλογές του 2019 είχε λάβει 2,9 % – βρέθηκε δηλαδή πολύ κοντά στο να μπει και πάλι στη Βουλή. Μετά την καταδίκη της ΧΑ, ο Κασιδιάρης προσπάθησε να κατέβει στις εκλογές με τους Έλληνες, ο Άρειος Πάγος απαγόρευσε στο κόμμα να συμμετάσχει. Έχοντας όμως έτοιμο ένα δίκτυο, το ενεργοποίησε στην κατάλληλη στιγμή, με τους Σπαρτιάτες να περνούν κάτω από τα ραντάρ της δικαιοσύνης, και εν τέλει να παίρνουν 4,64% στον δεύτερο γύρο των εκλογών».

Παράλληλα, εκείνο το διάστημα, ευρύς διάλογος είχε ανοίξει για το τι πρέπει να γίνει για να ακυρωθεί η εκλογή των «Σπαρτιατών». Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Κώστας Χρυσόγονος, είχε σχολιάσει στην Popaganda επί τούτου: «Η μόνη περίπτωση για να περιοριστούν τα κοινοβουλευτικά προνόμια του κόμματος που χαρακτηρίζεται ως “Δούρειος Ίππος” του Κασιδιάρη είναι να αλλάξει – έστω και τώρα – ο κανονισμός της Βουλής. Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο εάν ασκηθούν ενστάσεις και το αίτημα αξιολογηθεί από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο. Ο τελικός κριτής όλων των εκλογικών διαφορών είναι το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο κατόπιν ασκήσεως ενστάσεως από κάθε εκλογέα εναντίον βουλευτή της οικίας εκλογικής περιφέρειας». Η αντίστροφη μέτρηση για τις ενστάσεις ξεκινά εντός 15 ημερών από την ανακήρυξη των βουλευτών. Καμία ωστόσο εξέλιξη δεν υπήρξε, και αυτή τη στιγμή οι Σπαρτιάτες απολαμβάνουν τα δικαιώματά τους ως νόμιμα εκλεγμένο κόμμα. Συνάμα, ο καταδικασμένος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης, κατέθεσε προ μερικών ημερών, την υποψηφιότητά του για τον δήμο Αθηναίων.

Η ΚΕΕΡΦΑ αποκλείει το ενδεχόμενο ληστείας – Κινητό τηλέφωνο και προσωπικά αντικείμενα βρέθηκαν δίπλα στον νεκρό

Για τη δολοφονία του Σιράζ, εξέδωσε ανακοίνωση και η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ), αναφέροντας ότι ο 23χρονος εντοπίστηκε νεκρός στις 4 το πρωί, ξημέρωμα του Σαββάτου (12/8), κοντά στον σταθμό του ΗΣΑΠ στον Περισσό και στο γήπεδο της ΑΕΚ. Η ΚΕΕΡΦΑ αποκλείει το ενδεχόμενο να συνδέεται η επίθεση με ληστεία, καθώς δίπλα στον νεκρό εντοπίστηκαν προσωπικά του αντικείμενα και το κινητό του τηλέφωνο, και ζητά απονομή δικαιοσύνης.

Η ΚΕΕΡΦΑ υπενθυμίζει επίσης ότι, στην ίδια περιοχή που χτυπήθηκε ο Σεράζ, έχουν δεχτεί επιθέσεις παλιότερα από περιπολίες ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής, αρκετοί ακόμα μετανάστες που εργάζονταν σε λαϊκές, ενώ πιο πρόσφατα υπήρξε μαχαίρωμα μετανάστη στη συνοικία Κόκκινος Μύλος. Στην περιοχή είχε σημειωθεί και φασιστική επίθεση το 2021 εναντίον μελών της ΚΝΕ και του ΣΕΚ.

«Είχαν στοχοποιήσει ξανά εργαζόμενους στις αγορές στήνοντας καρτέρια τα χαράματα. Μας προκαλεί σοκ ότι δολοφονήθηκε με μαχαιριά στην καρδιά θυμίζοντας τις δολοφονίες του Λουκμάν και του Φύσσα», αναφέρει η ΚΕΕΡΦΑ και προσθέτει: «Οι φασίστες έχουν αποθρασυνθεί από την είσοδο των “Σπαρτιατών” του Κασιδιάρη στη Βουλή και την εξαγγελία συμμετοχής του ως υποψηφίου για τον Δήμο της Αθήνας». 

Κοινό αίτημα, η απόδοση δικαιοσύνης για τον αδικοχαμένο Σιράζ

Απαντήσεις για την δολοφονία του μετανάστη από το Πακιστάν, ζητά ο υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ευκλείδης Τσακαλώτος, τονίζοντας ότι το περιστατικό ξυπνά «μνήμες βγαλμένες από το πιο σκοτεινό παρελθόν. Από τις ημέρες δολοφονίας του Σαχζάτ Λουκμάν και του Παύλου Φύσσα».

«Τον έλεγαν Σιράζ Σαφτάρ, ήταν 23 χρόνων, μετανάστης από το Πακιστάν. Βρέθηκε μαχαιρωμένος τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου στον Περισσό, την ώρα που πήγαινε για το μεροκάματο στη λαϊκή αγορά όπου δούλευε ως φορτοεκφορτωτής. Τον βρήκαν φίλοι του να ψυχορραγεί στον δρόμο, λίγα λεπτά μετά το δολοφονικό χτύπημα», σημειώνει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. 

«Χωρίς δεύτερες σκέψεις και αστερίσκους: η δικαίωση του δολοφονημένου Σιράζ, µας αφορά όλους. Γιατί το μέτωπο απέναντι στο φασισμό, το ρατσισμό, την ξενοφοβία χτίζεται καθημερινά. Γιατί η ασφάλεια στις γειτονιές µας είναι ζητούμενο. Γιατί, τελικά, κανείς µας δεν έχει το δικαίωμα να κλείνει τα µάτια», αναφέρει στην ανάρτησή του στο Facebook, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Οι φίλοι του αδικοχαμένου Σιράζ και μέλη της Πακιστανικής Κοινότητας, τον αποχαιρέτησαν σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Ιωνία στις 18/8. Στην τελετή αποχαιρετισμού βρέθηκε και ο Πέτρος Κωνσταντίνου, δημοτικός σύμβουλος Αθήνας και συντονιστής του ΚΕΕΡΦΑ. Κοινό αίτημά τους, είναι να αποδοθεί δικαιοσύνη, να διερευνηθεί το πιθανό ρατσιστικό κίνητρο, και να μην υπάρξει καμία συγκάλυψη του εγκλήματος

POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.