Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΡΕΠΟΡΤΑΖ

Σπαρτιάτες, Νίκη, Ελληνική Λύση: Πώς φτάσαμε ξανά στην είσοδο ακροδεξιών κομμάτων στη Βουλή;

Εθνικιστικό ντελίριο κατά των αμβλώσεων, των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων και των μεταναστών: Ένας πολιτικός αναλυτής και ένας συνταγματολόγος μας μιλούν για την άνοδο των τριών κομμάτων και για το πώς θα μπορούσε να ακυρωθεί η εκλογή των νεοναζί «Σπαρτιατών».
Εικονογράφηση: Κατερίνα Καραλή

Σπαρτιάτες, Νίκη, Ελληνική Λύση: Πώς φτάσαμε ξανά στην είσοδο ακροδεξιών κομμάτων στη Βουλή;

Οι κάλπες της 25ης Ιουνίου έκλεισαν βάζοντας στη Βουλή τρία κόμματα του ακροδεξιού φάσματος, το συνολικό ποσοστό των οποίων άγγιξε σχεδόν το 13% (12,77%). Οι Σπαρτιάτες «πρωταγωνίστησαν» στη θλιβερή αυτή έκβαση, με 4,67%, η Ελληνική Λύση ακολούθησε με 4,44% και η ΝΙΚΗ απέσπασε 3,69%. Περισσότεροι από 665.000 πολίτες, έδωσαν τη ψήφο τους στην ακροδεξιά και τον φασισμό, συγκεντρωτικά περισσότεροι από εκείνους που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ, το οποίο σε αυτές τις εκλογές εμπιστεύτηκαν 617.315 πολίτες.

Μόλις την επομένη των εκλογών, σκοταδιστικές απόψεις άρχισαν να βρίσκουν έδαφος στους τηλεοπτικούς δέκτες: Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό One, ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Παύλος Σαράκης, εξέφρασε τις απόψεις του κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, έχοντας δίπλα του το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη, που είναι ομοφυλόφιλος. Ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης κρατούσε μία φωτογραφία που έδειχνε μία αφίσα σε στάση λεωφορείου στην οποία φαινόταν ένα ζευγάρι γκέι ανδρών και το παιδί τους. «Αυτό δεν είναι δυνατόν να είναι πρότυπο για την ελληνική οικογένεια», είπε, με τον κ. Κασσελάκη να αντιδράει και να επισημαίνει στον βουλευτή πως σε ένα τέτοιο θέμα δεν μπορούν να υπάρχουν «απόψεις». «Πρόκειται για τη ζωή μου», τόνισε. «Δεν μπορείτε να γίνετε πρότυπο οικογένειας […] είμαστε εναντίον της υιοθεσίας παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια», απάντησε κατηγορηματικά ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης.

Αναφορικά με τις αμβλώσεις, ο Πρόεδρος του κόμματος, Κυριάκος Βελόπουλος, είχε δηλώσει στο debate των πολιτικών αρχηγών: «Είμαι με την Ελληνίδα μάνα. Μπορεί εγώ να διαφωνώ αλλά η Ελληνίδα μάνα πρέπει να μπορεί να κάνει ό,τι θέλει εκείνη. Η Ελλάδα πεθαίνει δημογραφικά και πρέπει να στηρίξουμε την Ελληνίδα μάνα – εκτός από ορισμένες περιπτώσεις όπως είναι οι βιασμοί», αφήνοντας να εννοηθεί πως ο ίδιος είναι υπέρ των αμβλώσεων μόνο στην περίπτωση της εγκυμοσύνης από βιασμό.

Φτάνοντας στο κόμμα Νίκη, αξίζει αρχικά να σημειωθεί πως πριν από μερικούς μήνες δεν υπήρχε – κυριολεκτικά – πουθενά, και δημοσκοπικά αναδύθηκε μόνο τον τελευταίο μήνα πριν τον πρώτο γύρο των εκλογών. Στις εξοργιστικές θέσεις του κόμματος για τις αμβλώσεις, οι οποίες τάσσονται υπέρ της ανατροπής στις Ηνωμένες Πολιτείες της απόφασης-ορόσημο για την αυτοδιάθεση των γυναικών, Roe v. Wade, διαβάζουμε ότι, «Το Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα NIKH χαιρετίζει με ικανοποίηση και αισιοδοξία την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των Η.Π.Α. η οποία ανέτρεψε την σχετική απόφαση στην υπόθεση “Roe v. Wade”, που αναγνώρισε ως συνταγματικό δικαίωμα της γυναίκας την άμβλωση, παραβλέποντας τα δικαιώματα του κυοφορούμενου ανθρώπου». Οι παρεμβάσεις του κόμματος φτάνουν μέχρι και στη σεξουαλική αγωγή, η οποία για τα μέλη του «έχει αποδεδειγμένα καταγράψει ολέθρια αποτελέσματα για τον ψυχισμό των παιδιών σε όσες χώρες εφαρμόστηκε».

Οι ρατσιστικές απόψεις του κόμματος εκδηλώνονται και στην περίπτωση του μεταναστευτικού ζητήματος, κάνοντας λόγο για επιβολή «ισλαμικής σαρίας»: «Επί δεκαετίες, κατά συρροήν παραβιάζονται τα σύνορά μας από παράνομους απρόσκλητους εποίκους, στους οποίους επιπλέον χαρίζεται ευτελώς η ελληνική ιθαγένεια. Οι τελευταίοι, ουδεμία σχέση έχουν με κατατρεγμένους δυστυχείς πρόσφυγες, απέναντι στους οποίους η ιερή ελληνική φιλοξενία είναι μέρος της Παράδοσής μας… Εγκαθιστούν, με τη σιωπηρή συνενοχή ή και ευλογία του πολιτικού συστήματος, σκληροπυρηνικά γκέτο στον τόπο προορισμού τους, επιβάλλοντας την ισλαμική σαρία».

Στην περίπτωση του νεοναζιστικού μορφώματος Σπαρτιάτες, ο πρόεδρος Βασίλης Στίγκας, στις πρώτες του δηλώσεις μετά την εκλογική νίκη, ευχαρίστησε τον κρατούμενο και καταδικασμένο για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, Ηλία Κασιδιάρη, για τη «σημαντική βοήθεια» που προσέφερε στο κόμμα, χαρακτηρίζοντάς την «καύσιμο» για την ώθηση που έλαβε ο σχηματισμός. Εντωμεταξύ, εκ των 12 βουλευτών του κόμματος, οι 10 έχουν άμεση σχέση με τον ίδιο τον Κασιδιάρη ή με το κόμμα του «Έλληνες», που δεν πήρε την άδεια του Αρείου Πάγου να κατέλθει στις εκλογές. Χαρακτηριστικά, ένας εκ των εκλεγμένων βουλευτών, ο Γιάννης Δημοτροκάλης, είχε συνυπογράψει την ίδρυση των «Ελλήνων», ενώ ο μέχρι πρότινος επικεφαλής της νεολαίας των «Ελλήνων», Κωνσταντίνος Φλώρος, εξελέγη επίσης με τους Σπαρτιάτες. 

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του dikastiko.gr, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Σπαρτιάτες, Χάρης Κατσιβαρδάς, είναι δηλωμένος ως ένας εκ των 8 δικηγόρων με τους οποίους έχει δηλώσει πως συνομιλεί ο κρατούμενος Κασιδιάρης, «καθώς επιλαμβάνονται νομικά του θέματα και προβλέπεται να έχει τηλεφωνικές συνομιλίες μαζί τους». Μάλιστα, ο δικηγόρος είχε επισκεφτεί στη φυλακή τον Κασιδιάρη στις 7 Απριλίου. Στο γραφείο δε του εκπροσώπου Τύπου, η κάμερα του Alpha κατέγραψε βιβλία με τον Παπαδόπουλο και τον Χίτλερ, καθώς και σβάστικες. 

Το κόμμα δεν παρέλειψε ακόμα να επιδείξει τις ομοτρανσφοβικές του απόψεις με αφορμή τη σημερινή 1η Πορεία Ορατότητας ΛΟΑΤΚΙ+ Κοινότητας Χανίων (αυτοοργανωμένο pride). Συγκεκριμένα, ο υποψήφιος των Σπαρτιατών, Κυριάκος Μπλαζουδάκης, ανήρτησε πριν από μερικές ημέρες μία χυδαία, βαθιά ομοφοβική ανακοίνωση στη σελίδα του στο Facebook (αργότερα την έσβησε), ως «ανακοίνωση πολιτών Κρήτης». Σε αυτή, δημοσιεύοντας σχετική αφίσα, καλούσε σε αντιδιαδήλωση για το αυτοοργανωμένο pride, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Θα είμαστε εκεί για να στηρίξουμε το φυσιολογικό όχι το άρρωστο και το ανώμαλο. Μακριά από τα παιδιά μας».

Πώς φτάσαμε ξανά στην είσοδο ακροδεξιών και νεοναζιστικών κομμάτων στη Βουλή;

Για την είσοδο των ακροδεξιών κομμάτων και νεοναζιστικών μορφωμάτων στη Βουλή, μίλησε στην Popaganda ο πολιτικός αναλυτής του aboutpeople.gr, Πέτρος Ιωαννίδης, αναλύοντας τους παράγοντες που ώθησαν μερίδα του εκλογικού σώματος να δώσει την ψήφο της σε κόμματα με ακραίες, ρατσιστικές, έως φασιστικές και φιλοναζιστικές απόψεις: «Καταρχάς, όλα αυτά τα κόμματα στήθηκαν ή βρήκαν πρόσφορο έδαφος την περίοδο του Μακεδονικού και της Συμφωνίας των Πρεσπών. Στη συνέχεια, την περίοδο της πανδημίας μεγάλωσαν ακόμα περισσότερο με το αντιεμβολιαστικό κίνημα και δημιούργησαν μεταξύ τους σχέσεις και δίκτυα. Ακόμα και ο πόλεμος στην Ουκρανία διαδραμάτισε ρόλο για την άνοδο των κομμάτων».

Αναφορικά με τη μέχρι πρότινος «αόρατη» Νίκη, ο κ. Ιωαννίδης διευκρίνισε πως διόλου τυχαίο είναι ότι καταγραφή της δύναμής της έγινε από όταν ξεκίνησε η συζήτηση για τον αποκλεισμό του κόμματος Κασιδιάρη και των παραφυάδων του νεοναζισμού ή αποκλεισμών κομμάτων όπως αυτό των Εμφιετζόγλου – Μπογδάνου ή της Λατινοπούλου.

Μιλώντας για τους Σπαρτιάτες, ο πολιτικός αναλυτής εξηγεί ότι, «Φαίνεται πως αποτελούν τη συνέχεια της Χρυσής Αυγής η οποία στις εκλογές του 2019 είχε λάβει 2,9 % – βρέθηκε δηλαδή πολύ κοντά στο να μπει και πάλι στη Βουλή. Μετά την καταδίκη της ΧΑ, ο Κασιδιάρης προσπάθησε να κατέβει στις εκλογές με τους Έλληνες, ο Άρειος Πάγος απαγόρευσε στο κόμμα να συμμετάσχει. Έχοντας όμως έτοιμο ένα δίκτυο, το ενεργοποίησε στην κατάλληλη στιγμή, με τους Σπαρτιάτες να περνούν κάτω από τα ραντάρ της δικαιοσύνης, και εν τέλει να παίρνουν 4,64% στον δεύτερο γύρο των εκλογών». Και προσθέτει: «Εκτιμώ ότι αποτελούν τη συνέχεια της Χρυσής Αυγής, από το 2019 και μετά. Πλέον δεν ζούμε στο 2012 που κάποιοι μπορεί να έλεγαν ότι δεν γνώριζαν τις ενέργειες της Χρυσής Αυγής. Πλέον ο κόσμος γνωρίζει πολύ καλά ποιοι είναι και τι έχουν κάνει, επομένως φοβάμαι πως η ψήφος είναι συνειδητή γι’ αυτό το κόμμα. Ξέρουν τι ψηφίζουν, δεν μπορεί κανείς να επικαλεστεί το ότι δεν ήξερε».

Ρωτώντας τον κ. Ιωαννίδη αν τα αποτελέσματα των εκλογών δείχνουν μια συντηρητικοποίηση του εκλογικού σώματος, ο ίδιος επισημαίνει: «Η πλειοψηφία της κοινωνίας είναι πλέον υπέρ των γάμων των ομοφυλοφίλων, για παράδειγμα, οπότε δεν μπορούμε να μιλάμε για συντηρητικοποίηση σε όλα. Ένα κομμάτι όμως ήταν και παραμένει συντηρητικό – κάτι στο οποίο στόχευσε ο Βελόπουλος και η Ελληνική Λύση, καταφέρνοντας να πάρει μια μερίδα και να μπει στη Βουλή. Πανευρωπαϊκά επίσης βλέπουμε ότι η ακροδεξιά έχει κάποιο πέρασμα στις νέες ηλικίες (17-34 ετών), κάτι το οποίο οφείλουν να δουν όλα τα κόμματα και να θέσουν ως στόχο να μετατοπίσουν τη μερίδα των νέων που στρέφεται στην ακροδεξιά».

Όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία των exit polls για τις μετακινήσεις των ψηφοφόρων, οι μεγαλύτερες εξ αυτών παρατηρούνται προς τους Σπαρτιάτες. Συγκεκριμένα, οι ψηφοφόροι που θα ψήφιζαν το κόμμα Έλληνες του Ηλία Κασιδιάρη, μοιράστηκαν σε άλλα κόμματα στις εκλογές της 21ης Μαΐου, αλλά κατευθύνθηκαν προς τους Σπαρτιάτες σε αυτές της 25ης Ιουνίου. Αναλυτικότερα, από τη ΝΔ μόλις το 1,8% των εκροών κατέληξε στους Σπαρτιάτες, ενώ ένα 1,1% κατέληξε στην Ελληνική Λύση. Οι ψηφοφόροι που επέλεξαν Ελληνική Λύση τον Μάιο και άλλαξαν κομματική προτίμηση στις εκλογές του Ιουνίου, επέλεξαν κατά προτεραιότητα τους Σπαρτιάτες με 15,8%, ενώ τη Νίκη με 2,9%. Τέλος, από τη Νίκη, το ποσοστό των εκροών που διάλεξαν τους Σπαρτιάτες ήταν 15,5% και την Ελληνική Λύση, 1,7%.

Τι πρέπει να γίνει για να ακυρωθεί η εκλογή των «Σπαρτιατών»

Στην Popaganda μίλησε και ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Κώστας Χρυσόγονος, σχετικά με το πώς θα μπορούσε να ακυρωθεί η εκλογή των Σπαρτιατών: «Η μόνη περίπτωση για να περιοριστούν τα κοινοβουλευτικά προνόμια του κόμματος που χαρακτηρίζεται ως “Δούρειος Ίππος” του Κασιδιάρη είναι να αλλάξει – έστω και τώρα – ο κανονισμός της Βουλής. Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο εάν ασκηθούν ενστάσεις και το αίτημα αξιολογηθεί από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο. Ο τελικός κριτής όλων των εκλογικών διαφορών είναι το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο κατόπιν ασκήσεως ενστάσεως από κάθε εκλογέα εναντίον βουλευτή της οικίας εκλογικής περιφέρειας». Η αντίστροφη μέτρηση για τις ενστάσεις ξεκινά εντός 15 ημερών από την ανακήρυξη των βουλευτών.

Ο κ. Χρυσόγονος τόνισε επίσης πως, «η ένσταση θα βασίζεται στο σκεπτικό ότι παραβιάζει τις διατάξεις του εκλογικού νόμου περί υποκρυπτόμενης ηγεσίας από πρόσωπο καταδικασμένο για εγκληματική οργάνωση. Από το Σύνταγμα προβλέπεται η παρεμβολή του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου μετά τις εκλογές. Το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο είναι αυτό που θα κρίνει αν τον ηγετικό πολιτικό ρόλο προς το εκλογικό σώμα, τον κατείχε ο κ. Στίγκας ή ο κ. Κασιδιάρης».

Μιλώντας για το τι ενδέχεται να γίνει σε περίπτωση που ασκηθεί ένσταση από εκλογείς εις βάρος και των δώδεκα βουλευτών των Σπαρτιατών, οι οποίες θα γίνουν δεκτές από το Ανώτατο Δικαστήριο, ο συνταγματολόγος επεσήμανε ότι, «θα εκπέσουν του αξιώματος και τότε το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο μπορεί να διατάξει επανάληψη της εκλογικής διαδικασίας είτε να κάνει ανακατανομή των εδρών. Είναι μια υπόθεση σύνθετη στην ελληνική έννομη τάξη. Για πρώτη φορά έχει εισαχθεί ο θεσμός της απαγόρευσης του πολιτικού κόμματος».

Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο για εκ νέου προσφυγή σε κάλπες, ο ίδιος κρίνει πως «κανείς δεν μπορεί να προδιαγράψει και να προκαταλάβει την κρίση του Ειδικού Δικαστηρίου, που θα αποφασίσει με ανεξαρτησία, κατά την κρίση του – θεωρώ όμως πως είναι το λιγότερο πιθανό σενάριο».

POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.