Picture of the week: Crisis wedding party

Ο γαμήλιος χορός είχε μια ιδιαιτερότητα αυτή τη φορά. Έπρεπε να γίνει δίπλα στις αντλίες ενός βενζινάδικου. Όχι, ο γαμπρός και η νύφη δεν τρελάθηκαν. Απλώς, ζουν στην Ελλάδα της κρίσης και, προκείμένου να εξοικονομήσουν χρήματα, πραγματοποίησαν το γαμήλιο γλέντι τους στο βενζινάδικο του γαμπρού με θέα τη φωτισμένη γέφυρα του Ρίου-Αντιρρίου. Αυτό μάλιστα, προκάλεσε το ενδιαφέρον ενός Βέλγου φωτογράφου Nick Hannes που έτυχε να περνάει από το σημείο και θέλησε ν’απαθανατίσει τη στιγμή προβάλλοντας στο εξωτερικό τον ασυνήθιστο γάμο και παράλληλα τα «νέα ήθη κι έθιμα» των καιρών, έστω κι ένα χρόνο μετά από το συμβάν. Η Guardian τη δημοσίευσε την περασμένη Παρασκευή και μάλιστα, την ανακήρυξε φωτογραφία της εβδομάδας.

Υποθέτω πως μόνο ο φωτογράφος θα χάρηκε γι’ αυτό το άτυπο βραβείο, μιας και οι άνθρωποι σίγουρα θα επιθυμούσαν ένα διαφορετικό μέρος για να διασκεδάσουν την ένωσή τους. Αν παρατηρήσετε τη φωτογραφία, θα δείτε πώς μερικοί «καλεσμένοι» καπνίζουν, λίγα μέτρα από τις αντλίες βενζίνης. Εντάξει, πιστεύω πως ο χώρος ήταν κλειστός και δεν υπήρχε κίνδυνος, αλλά αν αυτό από μόνο του δεν αποτελεί την καλύτερη ένδειξη του παραλογισμού της κατάστασης, τότε δεν ξέρω τι θα μπορούσε. Το κλίμα στο γλέντι ήταν χαρούμενο, αλλά ταυτόχρονα εμποτισμένο με αντι-μνημονιακά αισθήματα, για να το θέσουμε κόσμια, δείγμα του ότι οι άνθρωποι προσαρμόζονται (με το ζόρι) στις νέες συνθήκες και οποιαδήποτε κοινωνική εκδήλωση έχει πλέον τη σφραγίδα της κρίσης και της ζωής σ’αυτή.

*Η φωτογραφία του Nick Hannes περιέχεται στο φωτογραφικό λεύκωμα “The Other Hundred: 100 Places, Faces, Stories” που κυκλοφορεί από την Oneworld.