Εικόνα φυτείας, New Hanover, Παπούα Νέα Γουινέα, 19 Απριλίου 2016.

Σύμφωνα με έκθεση της διεθνούς NGO Global Witness, Home Legend, ένας προμηθευτής υλικού της εμπορικής εταιρείας των ΗΠΑ ”Home Depot”, σταμάτησε τις εξαγωγές «εξωτικού ξύλου», που προερχόταν από την Παπούα Νέα Γουινέα, μετά την παρουσίαση ερευνητικών στοιχείων της NGO σε μια αναφορά με τίτλο «Βρώμικο Εμπόριο» που αποκάλυπτε ότι τα τελευταία χρόνια το ένα τρίτο της ξυλείας που εξήχθη από την Παπούα Νέα Γουινέα προερχόταν από επιχειρήσεις που παραβίαζαν τα δικαιώματα των ιδιοκτητών γης, σύμφωνα με τον τοπικό νόμο, και εξαιτίας των οποίων δεκάδες άνθρωποι έχασαν την γη τους από τους υλοτόμους. Το μεγαλύτερο μέρος της ξυλείας μεταφέρεται στην Κίνα, όπου αρχικά προωθείται και τελικά επιστρέφεται για πώληση στις ΗΠΑ, ένα εμπόριο αξίας περίπου 15 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως. 

Ο Paul Pavol είναι ένας από τους δεκάδες ανθρώπους που έχασαν την γη τους λόγω της υλοτομίας. 

Φωτογραφία από την ”Global Witness” που απεικονίζει τον Paul Pavol στο χωριό Mu, περιοχή Pomio, Νέα Βρετανία, Παπούα Νέα Γουινέα, 6 Σεπτεμβρίου 2016.

Φωτογραφία από την ”Global Witness” που απεικονίζει εναέρια την εικόνα των ανατολικών συνόρων των φοινικόδεντρων στην περιοχή Pomio, Ανατολικά της επαρχίας της Νέας Βρετανίας, Παπούα Νέα Γουινέα, Σεπτέμβριος 2016.

Φωτογραφία από την ”Global Witness” που απεικονίζει εναέρια την εικόνα φυτειών καουτσούκ στο κέντρο του New Hanover, περιοχή Νέας Ιρλανδίας, Απρίλιος 2016.

Φωτογραφία από την ”Global Witness” που απεικονίζει την μεταφορά ξύλων στην Παπούα Νέα Γουινέα, 3 Απριλίου 2016.