popaganda_sexologist

Είναι δυνατόν, υπό τη σημερινή συγκυρία να υπάρξει προσέγγιση του Ισλάμ με το δυτικό πολιτισμό; Και μπορεί το σημείο σύγκλισης των δυο πολιτισμών να είναι το σεξ;  Δεν θα μπορούσε να είναι τίποτε άλλο θα έλεγε ο Φρόιντ, αλλά ας μη βιαστούμε ούτε που να σκεφτούμε ότι επειδή άνοιξε στην Τουρκία sex shop που απευθύνεται αποκλειστικά σε πιστούς μουσουλμάνους ή επειδή μία 24χρονη μουσουλμάνα αποφάσισε να εργαστεί ως σεξολόγος, οι δυο κόσμοι θα πέσουν αύριο στο κρεβάτι σε μία τεράστια συμφιλιωτική συνεύρεση.

Οι καιροί όμως είναι τέτοιοι που, ό,τι συμβαίνει στην ισλαμική επικράτεια που να αψηφά τα όρια της στεγνής ανάγνωσης του Κορανίου,αποκτά δικαιωματικά την ιδιότητα της είδησης.

Το Ισλάμ δεν είναι σίγουρα γνωστό για το πόσο απελευθερωμένα αντιμετωπίζει την σεξουαλικότητα, απεναντίας. Αντίθετη σε αυτή την άποψη είναι η 24χρονη μουσουλμάνα Fatima El-Hajj, η οποία  εδώ και δύο μήνες εργάζεται ως σεξολόγος στην Κοπεγχάγη. Η ίδια γνώριζε ελάχιστα για το σεξ και τη θέση του στη θρησκεία, ενώ της φαινόταν περίεργο γιατί οι Μουσουλμάνοι το αντιμετωπίζουν τόσο αρνητικά. «Δε μπορούσα να καταλάβω γιατί η θρησκεία μου έχει τόσο καταπιεστική άποψη γι’ αυτό. Είναι ανθρώπινο δικαίωμα για τον καθένα ξεχωριστά να απολαμβάνει τον έρωτα. Γιατί να μη μπορούν και οι Μουσουλμάνοι να γίνουν μέρος αυτού;», αναρωτιέται σε συνέντευξή της και εξηγεί στη συνέχεια ότι ένα tantra φεστιβάλ στο οποίο παραβρέθηκε έγινε η αφορμή να ασχοληθεί περισσότερο με το σεξ. «Έγινα θεραπεύτρια tantra, και ταυτόχρονα μελετούσα λογοτεχνία για τη σεξουαλικότητα στο Ισλάμ και ανακάλυψα έναν πλούτο πληροφοριών και λεπτομερειών για τις οποίες δεν είχα την παραμικρή ιδέα ότι υπήρχαν». Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι σύμφωνα με όσα διάβασε, κάποιος θεωρείται ευλογημένος αν ικανοποιήσει τον σύντροφο του– πάντα μέσα στο πλαίσιο του γάμου.

Η εργασιακή της εμπειρία τής έχει δείξει ότι ο μουσουλμανικός κόσμος είναι τόσο παραπληροφορημένος γύρω από το σεξ σε σημείο να θεωρείται από μερικούς ως κάτι κακό για την υγεία. Όπως λέει στο Vice το γραφείο της κατακλύζεται καθημερινά από πελάτες γεμάτους περιέργεια, ενώ ταυτόχρονα αντιμετωπίζει την προκατάληψη των ξενοφοβικών Δανών και των φανατικών Μουσουλμάνων.

Από την πλευρά του, ο ιδιοκτήτης του τουρκικού HelalSexShop.com, Χαλούκ Μουράτ Ντεμιρέλ δεν αντιμετωπίζει τέτοιου είδους προβλήματα. Όπως λέει ο ίδιος στο νέο αμερικανικό site Vocativ, το HelalSexShop.com  έχει κάθε μέρα 55000 επισκέπτες, το 45% των οποίων είναι γυναίκες. Πρόκειται, λέει ο Ντεμιρέλ, για ένα sexshop με καθαρά θρησκευτικά κριτήρια. Απευθύνεται μόνο σε παντρεμένα ζευγάρια,τα προϊόντα για άνδρες και γυναίκες εκτίθενται χωριστά, ενώ δεν διατίθενται δονητές, πoρνογραφικό υλικό ή προϊόντα που περιέχουν…χοιρινό! ( Όπως εξηγεί ο ίδιος κάποιες κρέμες ή σπρέι περιέχουν έλαια που προέρχονται από χοίρους).

popaganda_kamala_khan

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι δημιουργοί της πρώτης μουσουλμάνας ηρωίδας που σύντομα θα φιγουράρει στα κόμιξ της Marvel, ελπίζουν να μην αντιμετωπίσουν μεγάλες αντιδράσεις. Η δημιουργική ομάδα που εμπνεύστηκε από ένα ανέκδοτο την Kamala Khan έχει προετοιμαστεί για κάθε πιθανό ενδεχόμενο: ” Περιμένω κάποιες αρνητικές αντιδράσεις, όχι μόνο από ανθρώπους που είναι ενάντια στο Ισλάμ, αλλά ακόμη και από μουσουλμάνους που μπορεί να θέλουν να παρουσιαστεί ο χαρακτήρας μέσα από ένα διαφορετικό πρίσμα”, δηλώνει στους New York Times η Sana Amanta από τη Marvel. H Kamala Khan είναι μία έφηβη που ζει στο New Jersey. Η καταγωγή της είναι από το Πακιστάν και η ζωή της δεν είναι τόσο εύκολη καθώς δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο τους εχθρούς της, αλλά και τις προκαταλήψεις της οικογένειάς της. Μία από τις υπερδυνάμεις της Kamala που όταν θα “μεταφορφώνεται” σε ηρωίδα θα είναι Captain Marvel, είναι η αλλαγή μορφών και σύμφωνα με τον συγγραφέα του κόμικ, σκοπός της Marvel είναι η δημιουργία μιας υπερηρωίδας η οποία θα αντιπροσωπεύει τους εφήβους της Αμερικής που προσπαθούν να καταλάβουν ποιοι πραγματικά είναι μέσα ένα κλίμα απομόνωσης.