darren-wilson-ferguson-pd

«Εβραίες αδερφές» και «πιθήκους» χαρακτηρίζουν οι υποστηρικτές του αστυνομικού Darren Wilson όσους, λευκούς ή μαύρους, ζητούν δικαίωση για το θάνατο του Michael Brown. Την ώρα που η Αμερική βρίσκεται σε μία έντονη περιδίνηση κοινωνικών αναταραχών, που προκλήθηκε από την απόφαση του Σώματος Ενόρκων να απαλλάξει τον Darren Wilson από κάθε κατηγορία που σχετιζόταν με το θάνατο του 18χρονου Michael Brown, εμείς ψάξαμε και σας παρουσιάζουμε μια άλλη Αμερική, μία Αμερική που δεν παραπέμπει συνειρμικά στα ιδανικά της «Χώρας της Ελευθερίας.»

Ο Darren Wilson, ο οποίος στις 9 Αυγούστου τραυμάτισε θανάσιμα τον Αφροαμερικάνο Michael Brown, χαίρει της ένθερμης υποστήριξης πολλών Αμερικανών πολιτών διάφορων κοινωνικών στρωμάτων, καθώς και κάποιων έντυπων και διαδικτυακών μέσων ενημέρωσης που παρουσιάζουν μια πολύ ευνοϊκή, για αυτόν, ερμηνεία των γεγονότων που οδήγησαν στο θάνατο του άτυχου νεαρού.

ferguson_riot_police_line

 Ιδιαίτερος υποστηρικτής του Αμερικάνου αστυνομικού εμφανίζεται η τοπική εφημερίδα St. Lewis Post-Dispatch. Το εν λόγω μέσο ενημέρωσης, σε αντίθεση με ό,τι υποστηρίζουν τα έντυπα ευρείας κυκλοφορίας, διατείνεται ότι η επίσημη έρευνα που διατάχθηκε για την εξακρίβωση των γεγονότων αποδεικνύει ότι ο Darren Wilson βρισκόταν σε αυτοάμυνα τη στιγμή που πυροβόλησε τον Michael Brown. Αυτό – πάντα σύμφωνα με την εφημερίδα- προκύπτει από το γεγονός ότι ο Brown πυροβολήθηκε εξ’ επαφής, πράγμα που σημαίνει ότι πιθανότατα επιχείρησε να πάρει το όπλο από τα χέρια του αστυνομικού. Η παραπάνω απόδοση των γεγονότων έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την περιγραφή των επεισοδίου από τους αυτόπτες μάρτυρες, ενώ «εμπλουτίζεται» με πληροφορίες που θέλουν τον Brown έναν Αφροαμερικάνο του περιθωρίου που επιδίδεται συχνά σε μικροκλοπές και κάνει χρήση μαριχουάνας. Άλλωστε, με τα πιο πρόσφατα δημοσιεύματά της, η εφημερίδα δείχνει να ανησυχεί περισσότερο για τη σωματική ακεραιότητα του λευκού Εισαγγελέα Robert McCulloch και του αρχηγού της Αστυνομίας Tom Jackson, καθώς επίσης και για πιθανές ζημιές από διαδηλώσεις των Αφροαμερικάνων, που μπορεί να «μολύνουν» το πνεύμα Γιορτής των Ευχαριστιών, που γιορτάζει αυτές τις ημέρες η παραδοσιακή αμερικανική οικογένεια.

Robert McCulloch

Robert McCulloch

Τον 28χρονο αστυνομικό, βέβαια, προσέτρεξαν να υποστηρίξουν και ακροδεξιές τοπικές εφημερίδες και web forums όπως το Vandal News Network (VNN) και το Stormfront (SF). Αυτά τα διαδικτυακά μέσα χαρακτηρίζουν μάλιστα τους αφροαμερικανούς πολίτες «πιθήκους» και «αράπηδες», ενώ προχωρούν και στη διαπίστωση ότι οι λευκοί δεν έπρεπε να τους αφήσουν να βγουν από τα δουλικά χωράφια του Νότου. Από την άλλη πλευρά επιτίθενται στους διαδηλωτές που ζητούν δικαιοσύνη για τον Brown, χαρακτηρίζοντάς τους «εβραίες αδερφές» και «ηλίθιους λευκούς». Μάλιστα ένας σχολιαστής αναρωτιέται: «Αν κάποιος από εμάς ήταν περικυκλωμένος και είχε μόνο μία σφαίρα, θα τη φύτευε σε έναν αράπη κακοποιό ή σε ένα λευκό αντιρατσιστή;». Από τον ακροδεξιό παροξυσμό δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι Κου Κλουξ Κλαν, οι οποίοι χαρακτήρισαν τον Wilson ήρωα, λέγοντας ότι η Αμερική έχει ανάγκη από περισσότερους λευκούς αστυνομικούς. Άλλωστε, η ακροδεξιά οργάνωση έχει ήδη ξεκινήσει έρανο υπέρ του Wilson, ενώ έχει δηλώσει ότι τα μέλη της στο Ferguson θα προστατεύσουν τις επιχειρήσεις των λευκών από πιθανές καταστροφές των μαύρων.

video-kkk-ferguson

 Αν κάποιος πιστεύει ότι οι υποστηρικτές του Wilson περιορίζονται στα μικρομεσαία στρώματα, κάνει λάθος. Ήδη, ο πρώην Δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Rudy Giuliani, υποστήριξε σε δημόσιες εμφανίσεις του τον Wilson, υπονοώντας ταυτόχρονα ότι οι περισσότεροι από τους αυτόπτες μάρτυρες ήταν γνωστοί του Brown και επομένως έχουν προβεί σε ψευδείς καταθέσεις. Ταυτόχρονα ζήτησε από τον εισαγγελέα να «τιμωρήσει» αυτούς τους αφροαμερικανούς πολίτες για ψευδομαρτυρία.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ανάμεσα στους υποστηρικτές του αστυνομικού βρίσκονται και άλλα δημόσια πρόσωπα, όπως ο ροκ σταρ Ted Nugent, ο οποίος χαρακτήρισε τους Αφροαμερικάνους ως μαύρους Κου Κλουξ Κλαν, καθώς και η αρθρογράφος της βρετανικής εφημερίδας The Sun, Katie Hopkins, που ζήτησε να απονεμηθεί μετάλλιο στον Wilson γιατί διετέλεσε. Αίσθηση προκάλεσε και η τοποθέτηση του τραγουδιστή Pharrel Williams, που δήλωσε μέσω Twitter ότι ο Brown ήταν αρκετά εριστικός και ότι η κλοπή που διέπραξε πριν από το θάνατό τον ενόχλησε ιδιαίτερα.

Αν οι τελευταίοι χρησιμοποίησαν το θάνατο του νεαρού Brown για να κερδίσουν δημοσιότητα, αυτό δεν ισχύει για όλους τους προηγούμενους υποστηρικτές του Wilson, οι οποίοι μας μαθαίνουν κάτι απλό αλλά σημαντικό: Ότι η αμερικανική κοινωνία ίσως να μην έχει ακόμα εισέλθει στη μεταρατσιστική εποχή της.