Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popaganda ΤΑΞΙΔΙ
Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Κατσής/ FOSPHOTOS
18.01.2019

Οι Πρέσπες Πέρα Από Τις Συμφωνίες

Πολλές φωτογραφίες και λίγα λόγια για έναν τόπο που σε μαγεύει με τα μοναδικά του τοπία και τα σκηνικά που μοιάζουν σαν να βγήκαν από ταινία του Θεόδωρου Αγγελόπουλου.

«Η μνήμη όπου κι αν την αγγίξεις πονάει» έγραφε ο Γιώργος Σεφέρης. Ταξιδεύοντας στις Πρέσπες νιώθεις ακριβώς αυτό, ότι υπάρχουν κομμάτια της ιστορίας που διαφεύγουν από τους τουριστικούς οδηγούς και τις συναρπαστικές διηγήσεις των ταξιδιωτών. Aν  τολμήσεις να τα ακουμπήσεις νομίζεις ότι θα θρυμματιστούν στα χέρια σου και θα ματώσουν. Κάτι σα θαμμένα μυστικά στα χαλάσματα εγκαταλελειμμένων οικισμών και τις θολές αναμνήσεις των ανθρώπων.

Όλη η περιοχή είναι το γεωγραφικό περίγραμμα μιας ουλής ενός καθόλου λησμονημένου τραύματος. Κουβαλάει ένα ασήκωτο ιστορικό βάρος. Πόλεμοι, βυζαντινές ίντριγκες, θρησκευτικός αποκρυφισμός, επιδρομές, Μακεδονικό, διχόνοιες, ασθένειες , Εμφύλιος, διώξεις, εποικισμοί και στο βάθος μια αδικαιολόγητη και βαριά εγκατάλειψη. 

Εσωτερικός τοίχος καφενείου στο χωριό Ανταρτικό

Το ψάρεμα αποτελεί μια από τις παραδοσιακές απασχολήσεις της περιοχής

Στους οικισμούς της περιοχής υπάρχουν πολλά εγκαταλελειμμένα και μισογκρεμισμένα σπίτια.

Γύρω από τις λίμνες ορθώνονται τέσσερις ορεινοί όγκοι.

Χαρακτηριστικό σημείο του Αγίου Αχίλλειου που βρίσκεται στη Μικρή Πρέσπα.

Οι Πρέσπες αυτή την εποχή είναι καλυμμένες από χιόνι στη μεγαλύτερη τους έκταση.

Παράλληλα είναι κι ένας τόπος απαράμιλλης ομορφιάς και σπάνιας οικολογικής αξίας. Το μεγαλύτερο μέρος του «Εθνικού Πάρκου Πρεσπών» συγκαταλέγεται στο δίκτυο “Natura 2000”. Γύρω από το σύμπλεγμα των δύο λιμών , της Μικρής και της Μεγάλης Πρέσπας που περιβάλλονται από επιβλητικούς ορεινούς όγκους, ζουν πάνω από 40 είδη θηλαστικών , 260 είδη πτηνών, 15 είδη ιχθύων ,ενώ υπάρχουν περισσότερα από 1300 είδη φυτών. Στη Μικρή Πρέσπα ξεχωρίζει το νησάκι του Αγίου Αχίλλειου με τους 21 κατοίκους και τις βυζαντινές εκκλησίες.

Το χειμώνα που δεν κυκλοφορεί ψυχή μόλις σουρουπώσει, έχει μια  απόκοσμη ηρεμία που προκαλεί σαγήνη και ανατριχίλα μαζί. Το μοναδικό που ακούς είναι η ανάσα σου. Η σκέψη καθαρίζει από τα στοιχεία αστικής τοξικότητας.  Δεν είναι τυχαίο ότι αυτή η συνοριακή γωνιά αποτελούσε το αγαπημένο κάδρο του Θόδωρου Αγγελόπουλου, αποδίδοντας με το δικό του εξαίσιο βλέμμα τη σπαρακτικότητα της.  Ταυτίστηκε όσο κανένας άλλος με τη βαλκανικότητα της και βίωσε βέβαια το 1990 κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας «Το μετέωρο βήμα του πελαργού» όλο το δηλητήριο που ρίχτηκε με το κιλό σε μια – καθαγιασμένη από τη φύση-  ατμόσφαιρα.

Εμφυλιοπολεμικό σύμβολο κρεμασμένο σε ξενοδοχείο της περιοχής.

Νυχτερινό στιγμιότυπο σε ερημικό δρόμο στον Άγιο Γερμανό.

Το χωριό Βροντερό των Πρεσπών.

Ένα παραδοσιακό καφενείο της περιοχής.

Η θέα από μαγαζί του Αγίου Αχίλλειου.

Ενδεικτικό σημείο που συνυπάρχουν σύγχρονες κατοικίες με χαλάσματα στο χωριό Ανταρτικό

Το χειμώνα η κίνηση στην περιοχή είναι περιορισμένη. Ωστόσο υπάρχουν ανοιχτά μαγαζιά με καλό φαγητό

Στις Πρέσπες γράφτηκε η τελευταία πράξη του Εμφυλίου και το ΚΚΕ έχει οικοδομήσει σχετικό μνημείο προς τιμή του Δημοκρατικού Στρατού

Νυχτερινή άποψη δρόμου στο χωριό Άγιος Γερμανός.

Οι θρύλοι  στοιχειώνουν την περιοχή. Κάθε πέτρα έχει κι ένα παραμύθι να μοιραστεί , έτσι όπως ανακατεύτηκαν στο πέρασμα του χρόνου αληθινά συμβάντα και μυθοπλαστικές διηγήσεις.   Κι ίσως μπερδεμένα να ακούγονται πιο μαγικά, από τα παλιά ασκητάρια στις σπηλιές έως τον Πίπη που γλίτωσε από τα ναυάγια και πνίγηκε στη λίμνη, από το γάμο του Ζαχαριάδη μέχρι τη Ντάνα «Το Κορίτσι της Πρέσπας» του Αντώνη Σαμαράκη, από τις ξεχασμένες σφαίρες στο βουνό μέχρι την προτομή του Πέτρου Κόκκαλη που στέκεται στιβαρή σε μια ολόλευκη σιωπή.

Σ’ αυτό το υδάτινο σταυροδρόμι τριών κρατών, Ελλάδας, Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας,  επέλεξαν τον Ιούνιο του 2018 ο Ζόραν Ζάεφ και ο Αλέξης Τσίπρας να υπογράψουν τη συμφωνία που θα συζητηθεί στη Βουλή. Και που ξέρεις; Μπορεί κάποια στιγμή τα νερά της λίμνης να γαληνέψουν.

POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2023 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.