DESIGN

Όταν η κίνηση των αυτοκινήτων πάνω στην Εθνική Οδό ενεπνεύσε ένα αρχιτεκτονικό γραφείο δημιουργήθηκε ένα κτίριο που θέλουμε να επισκεφθούμε

Οι ADD Architecture Studio σχεδίασαν τα κεντρικά γραφεία ενός ελληνικού fashion brand, με μια όψη που το βράδυ ενεργοποιείται και μετατρέπεται σε ένα φωτεινό θέαμα.

 

Xρησιμοποιώντας σαν έμπνευση την κίνηση των αυτοκινήτων πάνω στην Εθνική Οδό, oι ADD Architecture Studio σχεδίασαν τα κεντρικά γραφεία του ελληνικού fashion brand “Devotion Twins”, το πρώτο μεγάλο και ολοκληρωμένο τους αρχιτεκτονικό project.

Το κτίριο στη συμβολή των οδών Λάμπρου Κατσώνη και Πλαταιών δεν μοιάζει σαν αυτά που συναντά κανείς πάνω στην Εθνική Οδό. Το στοιχείο που ξεχωρίζει με την πρώτη ματιά είναι η κατασκευή της όψης που αποτελείται από οριζόντιους και κάθετους άξονες οι οποίοι ενσωματώνουν το logo της εταιρείας.

«Μέσα στη μέρα η επιδερμίδα από χάλυβα κοιτάζει σιωπηλά την πόλη ενώ το βράδυ ενεργοποιείται και μετατρέπεται σε ένα φωτεινό θέαμα με σαφή αναφορά στη δυναμική κίνηση των αυτοκινήτων πάνω στην Εθνική Οδό», εξηγούν οι αρχιτέκτονες.

Η ενσωμάτωση του περιβάλλοντος αστικού τοπίου δεν ήταν το μόνο στοίχημα που κλήθηκαν να κερδίσουν οι ADD Architecture Studio, ο Αργύρης Χρονόπουλος και ο Διονύσης Κουτσιουμάρης,  στο σχεδιασμό των κεντρικών γραφείων του ελληνικού fashion brand.

«Βασικός στόχος ήταν η δημιουργία χώρων που συνδυάζουν προγραμματικά την γραμμή παραγωγής των ρούχων με ένα αποκλειστικά σχεδιασμένο concept showroom καθώς και τα γραφεία των εργαζομένων».

Η μελέτη φωτισμού έπαιξε κεντρικό ρόλο στο design, καθώς οι χώροι και το φως λειτουργούν συμπληρωματικά αναδεικνύοντας το ένα το άλλο. Χαρακτηριστική είναι η σχεδιαστική χειρονομία της όψης του κτιρίου που δεν λειτουργεί μόνο σαν δήλωση αισθητικής αλλά υπηρετεί και τις ανάγκες εξωτερικού φωτισμού του κτιρίου καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. To φως αποτελεί πάντα κεντρικό στοιχείο στο σχεδιασμό χώρων αλλά και της ατμόσφαιρας που θέλει να δημιουργεί το αρχιτεκτονικό γραφείο. 

Τόσο το ισόγειο όσο και ο ημιώροφος είναι αφιερωμένοι στο σχεδιασμό και στην παραγωγή των ρούχων. Στον εσωτερικό χώρο του κτιρίου, ο επισκέπτης αντικρίζει μία φωτοδιαπερατή γυάλινη επιφάνεια η οποία αποκρύπτει διακριτικά τους χώρους της παραγωγής και εξασφαλίζει την αίσθηση της ηρεμίας και ανάτασης. Η υποδοχή με το διπλό ύψος σχεδιάστηκε ώστε να διαχωρίζεται προγραμματικά αλλά με σαφήνεια η είσοδος και κίνηση των επισκεπτών στο κτίριο από το χώρο παραγωγής.

To showroom καταλαμβάνει έναν ολόκληρο όροφο και αποτελείται από το χώρο των συναντήσεων και αυτόν του δειγματισμού. Ο σχεδιασμός του βασίστηκε πάνω στο concept «δωμάτιο μέσα σε δωμάτιο», με το διαχωρισμό να εκφράζεται τόσο γεωμετρικά με ένα λεπτό μαύρο χαλύβδινο πλαίσιο με κρυφό φωτισμό όσο και μέσα από τις χρωματικές και τις υλικές αντιθέσεις.

Ο «μαύρος» χώρος για τις συναντήσεις χαρακτηρίζεται από λείες επιφάνειες και ατμοσφαιρικούς κρυφούς φωτισμούς, ενώ το βασικό υλικό που έχει χρησιμοποιηθεί στο «λευκό» χώρο του δειγματισμού είναι πλάκες αδρής επεξεργασίας που καλύπτουν το πάτωμα και τους τοίχους στο χώρο όπου βρίσκονται οι κρεμάστρες. Ο χώρος της υποδοχής λειτουργεί και σαν αίθουσα προβολής με ανάλογο φωτιστικό σενάριο.

«Η εμπειρία της εισόδου στο χώρο του showroom προσφέρει ένα σχεδόν εξωπραγματικό καλωσόρισμα. Το custom-made φωτιστικό πλαίσιο λειτουργεί σαν ένα ατμοσφαιρικό κατώφλι σε μία χρυσή είσοδο που οδηγεί στο “μαύρο” χώρο του showroom. Το φως καθρεφτίζεται πάνω στο ατσαλένιο πάτωμα δημιουργώντας μία σχεδόν παραμυθένια αίσθηση και προκαλώντας τον επισκέπτη να περάσει μέσα από την λαμπερή είσοδο. Το αποτέλεσμα είναι ο επισκέπτης να βυθίζεται σε ένα σταδιακό ταξίδι που ξεκινά από το σκοτάδι και καταλήγει στο φως, βιώνοντας κατά κάποιο τρόπο τη μεταμορφωτική εμπειρία που έχει η επαφή με ένα γοητευτικό, καλοσχεδιασμένο ρούχο. Οδηγός του σε αυτό το ταξίδι είναι η δυναμική γραμμικότητα ενός χρυσού κυλίνδρου που κρέμεται από την οροφή και απαλύνει το χάσμα μεταξύ λευκού-μαύρου ενδυναμώνοντας και αναδιαμορφώνοντας την αίσθηση της προοπτικής του χώρου», όπως περιγράφουν τον σχεδιασμό τους οι ADD.

Περνώντας στο «λευκό» χώρο, δύο αιωρούμενες κρεμάστρες αγκαλιάζουν τον κύλινδρο, σεβόμενες το ρόλο του ως βασικό σχεδιαστικό πρωταγωνιστή. Οι κρεμάστρες και τα χαλύβδινα δοκάρια που στηρίζουν τα φωτιστικά σποτ δημιουργούν ένα πλέγμα τριών διαστάσεων όπου το φως γίνεται μεταλλικές γραμμές, οι μεταλλικές γραμμές γίνονται επίπεδα και τα επίπεδα μεταμορφώνονται πάλι σε γραμμές φωτός. Την ίδια στιγμή δύο επιδαπέδιες κρεμάστρες λειτουργούν τόσο σαν χρηστικά αντικείμενα όσο και σαν πηγή φωτισμού καθώς έχουν τη δυνατότητα να περιστρέφονται γύρω από τον εαυτό τους δημιουργώντας ένα “χορευτικό” θέαμα γεμάτο φως και χρωματιστά υφάσματα.

Κάθε αντικείμενο στους χώρους του κτιρίου έχει σχεδιαστεί από τους ADD Architecture Studio για το συγκεκριμένο πρότζεκτ. «Χαρακτηριστικό είναι το τραπέζι των meeting που αγγίζει το πάτωμα μονάχα στη μία του πλευρά – ένα παράδειγμα λεπτής ισορροπίας που συνεισφέρει στην ατμοσφαιρική γαλήνη του “μαύρου” χώρου». Η ίδια προσοχή και επιμονή στη λεπτομέρεια συνεχίζεται και στο σχεδιασμό του χώρου των γραφείων: Το τριγωνικό γλυπτό της σκάλας από το οποίο ξεκινά μία δυναμική και αδιάκοπη γραμμή έμμεσου φωτός η οποία οδηγεί στον κύριο γραφειακό χώρο και τον ορίζει.  

Το custom made καθιστικό που αιωρείται δίχως εμφανή στήριξη και λειτουργεί σαν διαχωριστικό ανάμεσα στον κύριο χώρο και τη γραμματεία. Ο κρυφός φωτισμός στα ράφια που τα κάνει να μοιάζουν με μαύρες, αποκολλημένες από τους τοίχους, φωτεινές επιφάνειες. Όλα ξεχωριστά και όλα σχεδιασμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να συνδέονται μεταξύ τους, συνθέτοντας ένα ενιαίο χωρικό λεξιλόγιο.

«Με τον ίδιο τρόπο, το γραφειακό δάπεδο από τσιμεντοκονία σε διακριτικό χρώμα παντρεύεται οπτικά με τα φυτά του εξωτερικού χώρου, δημιουργώντας έτσι μία αίσθηση συνέχειας ανάμεσα στο μέσα και στο έξω, ενώ παράλληλα συμπληρώνει τον καμβά των συστατικών ενός χαλαρωτικού χώρου εργασίας».

Οι ADD είναι ένα αρχιτεκτονικό design γραφείο με έδρα την Αθήνα που έχει σαν στόχο τη δημιουργία μοναδικών εμπειριών χώρου μέσα από το σχεδιασμό κτιρίων, εσωτερικών χώρων και αντικειμένων. Οι ADD αντιλαμβάνονται κάθε έργο σαν μία εξαιρετική ευκαιρία για να ανακαλύψουν την κρυμμένη δυνατότητα που ταιριάζει στο εκάστοτε προγραμματικό σενάριο, είτε πρόκειται για showroom, concept store ή ιδιωτικές κατοικίες και custom made έπιπλα.

Οι ιδρυτές Αργύρης Χρονόπουλος και Διονύσης Κουτσιουμάρης συναντήθηκαν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Η συνεργασία τους ξεκίνησε στα φοιτητικά τους χρόνια και είχε σαν αποτέλεσμα να κερδίσουν το Ευρωπαϊκό Μετάλλιο Αρχιτεκτονικής αλλά και να είναι υποψήφιοι για το Mies Van Der Rohe -Young Talent Architecture Award.

Από την ίδρυσή του το 2016, το ADD Architecture Studio έχει κερδίσει το βραβείο Silver A’ Design Award 2017 – 2018 για το σχεδιασμό του “Reverse Pickup” φωτιστικού και το BIG SEE Interior Design Awrad 2018 για το concept store “L’ Escalier”. Ο Αργύρης και ο Διονύσης έχουν υπάρξει επίσης το νεότερο αρχιτεκτονικό δίδυμο που έχει επιλεγεί για να εκθέσει έργο του στην 9η Μπιενάλε Νέων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων. Πρόσφατα οι ADD έλαβαν το πρώτο βραβείο στην κατηγορία Golden A’ Design Award με το φωτιστικό πολλαπλών χρήσεων “Reverse Sunlock”. 

Περισσότερες πληροφορίες για το αρχιτεκτονικό γραφείο θα βρείτε εδώ
POP TODAY
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2019 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.