DESIGN

Όταν η άποψη του Σεντ-Εξιπερί για τα ταξίδια επηρέασε έναν αρχιτέκτονα και διαμόρφωσε μια κατοικία

Το 2L Apartment οργανώνεται σε δύο επίπεδα που διαφέρουν κι έχουν διαμορφωθεί με «γνώμονα τη λειτουργικότητα, το αναγκαίο και το χρήσιμο», επηρεασμένα από την άποψη του Γάλλου συγγραφέα για το πώς θα είμαστε ευτυχισμένοι όταν ταξιδεύουμε.
Νίκος Βαβδινούδης - Χρήστος Δημητρίου / studiovd.gr

«Αυτός που θέλει να ταξιδεύει ευτυχισμένος, ταξιδεύει με ελάχιστες αποσκευές» κατά τον Antoine de Saint-Exupery. Με τα ταξίδια να αποτελούν βασικό χαρακτηριστικό της καθημερινότητας μιας τριμελούς οικογένειας, ο αρχιτέκτονας Ανδρέας Πετρόπουλος ανασχεδίασε την κατοικίας τους ώστε να ταιριάζει στον τρόπο ζωής τους.

Με αφορμή τα παραπάνω λόγια του Γάλλου συγγραφέα, η μίνιμαλ αισθητική και «τα απολύτως απαραίτητα» αποτέλεσαν τα βασικά συνθετικά εργαλεία. «Όλοι οι χώροι σχεδιάστηκαν και οργανώθηκαν με γνώμονα τη λειτουργικότητα, το αναγκαίο και το χρήσιμο ώστε να μην περισσεύει χώρος για το περιττό και το παράταιρο», όπως εξηγεί ο αρχιτέκτονας. 

Η κατοικία 2L Apartment βρίσκεται στην πόλη της Καλαμάτας και οργανώνεται σε δύο επίπεδα. Στο πρώτο επίπεδο των 100 τετραγωνικών μέτρων σχεδιάστηκε ο βασικός χώρος διημέρευσης, μαζί με ένα μεγάλο υπνοδωμάτιο. Το καθιστικό οργανώνεται γύρω από την εστία του τζακιού η οποία επενδύεται με λευκό μάρμαρο και κυριαρχεί στον χώρο, ενώ πλαισιώνεται από μια μεγάλη σύνθεση από έντονες αποχρώσεις του γκρι και του ξύλου. 

Η κουζίνα ως χώρος καθημερινής χρήσης και συγκέντρωσης  της οικογένειας έχει πιο εσωστρεφή χαρακτήρα και πλαισιώνεται  από έντονα στοιχεία ξύλου.

Η μεγάλη τραπεζαρία, αντιστικτικά από την κουζίνα, τοποθετείται στο φως κάτω από τα  μεγάλα παράθυρα, δίνοντας μια αίσθηση φιλοξενίας και ανοίγματος προς τα έξω. 

Στο υπνοδωμάτιο το ξύλινο δάπεδο με τις κάθετες ξύλινες επενδύσεις πλαισιώνουν το κρεβάτι «δημιουργώντας μια αίσθηση του οικείου. Τα μεγάλα γραμμικά παράθυρα φέρουν άπλετο μεσογειακό φως και οι μεγάλες κουρτίνες λειτουργούν ως απαραίτητο φίλτρο για την ιδιωτικότητα».

Το κεντρικό  λουτρό οργανώνεται σε τρεις ζώνες, ενώ η υλικότητα από μάρμαρο και ξύλο παραμένει ενιαία. «Το μάρμαρο σε μεγαλύτερη έκταση, διατηρεί το μυσταγωγικό χαρακτήρα που είχε ανέκαθεν με το υγρό στοιχειό, ενώ το ξύλο ως πιο θερμό υλικό, τοποθετείται στις επιφάνειες που έρχονται σε επαφή με τον χρήστη».

«Στο υπνοδωμάτιο το ξύλινο δάπεδο με τις κάθετες ξύλινες επενδύσεις πλαισιώνουν το κρεβάτι δημιουργώντας μια αίσθηση του οικείου. Σε όλο το πρώτο επίπεδο κυριαρχούν οι αποχρώσεις του μπεζ και του γκρι που σε συνδυασμό με την έντονη παρουσία του ξύλου, του αρχιτεκτονικού φωτισμού και της μοντέρνας επίπλωσης δημιουργούν μια κομψή λιτότητα και ένα φιλόξενο αποτέλεσμα», περιγράφει ο Ανδρέας Πετρόπουλος.

Το δεύτερο επίπεδο των 50 τετραγωνικών μέτρων σχεδιάστηκε ως μια μικρή ανεξάρτητη κατοικία για το τρίτο και μικρότερο μέρος της οικογένειας. Η πρόσβαση γίνεται μέσω μιας εσωτερικής σκάλας από ανοιχτόχρωμο ξύλο. Στον κεντρικό χώρο τοποθετείται η κουζίνα ενώ στο βάθος βρίσκεται  ο χώρος μελέτης και ψυχαγωγίας. 

Το μεγάλο ύψος του χώρου επέτρεψε την τοποθέτηση του κρεβατιού σε ένα επίπεδο ψηλότερα, δημιουργώντας με την υλικότητα και τις διαστάσεις μια αναφορά στις ταξιδιωτικές κουκέτες. Ο χώρος κάτω από το κρεβάτι  λειτουργεί ως απαραίτητος αποθηκευτικός χώρος. Το λουτρό, παραμένει λιτό και φωτεινό, ενώ κυριαρχεί το λευκό χρώμα και το ξύλο. 

Σε αυτόν τον ανεξάρτητο χώρο, το δάπεδο και η οροφή από ανοιχτόχρωμο ξύλο, πλαισιώνουν τους λευκούς τοίχους  και τα μεγάλα φωτεινά ανοίγματα, παραπέμποντας στα lofts. «Το αποτέλεσμα επιχειρεί να εκφράσει τις ανάγκες του νεαρού χρήστη διατηρώντας  μια αίσθηση φρεσκάδας και μοντέρνας διάθεσης που εμπλουτίζεται από τα έντονα φωτεινά χρώματα και τα επιμέρους διακοσμητικά στοιχεία».

Κατά τον αρχιτέκτονα, «αν προϋπόθεση για ένα ευτυχή ταξιδιώτη είναι η λιτότητα στα αντικείμενα που τον συνοδεύουν τότε και η οικία των ταξιδιωτών – ικανοποιώντας τις σύγχρονες ανάγκες και ανέσεις- οφείλει να διαμορφώνεται υπό το ίδιο πνεύμα, αντανακλώντας την φιλοσοφία των κατοίκων της»

Περισσότερες πληροφορίες για το αρχιτεκτονικό γραφείο θα βρείτε εδώ
POP TODAY
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2020 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.