Ο Γιώργος Τούλας, εκδότης του περιοδικού Παράλλαξη και ιδρυτής του ‘’Θεσσαλονίκη Αλλιώς’’ είναι ένας αγωνιστής πεισματάρης του ‘’δικαιούμαι ένα καλύτερο παρόν και μέλλον στην πόλη που ζω’’ και απαιτώ να το έχω τώρα. Το καλύτερο; Κάνει τα λόγια του πράξεις προς γνώση και συμμόρφωση των κρατικών και τοπικών αρχόντων

Screen Shot 2014-01-08 at 8.58.44 μ.μ.

Γιατί δημιούργησες το Θεσσαλονίκη Αλλιώς; Το Αλλιώς δημιουργήθηκε ως ένας εναλλακτικός τρόπος εορτασμού των είκοσι χρόνιων ενός free press, την άνοιξη του 2010 και εξελίχθηκε σε ένα αστικό πείραμα που κρατά τρία και μισό χρόνια τώρα έχοντας τριάντα μεγάλες και μικρές δράσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, περισσότερους από 150 χιλιάδες θεατές και συμμετέχοντες, πάνω από 250 εθελοντές που το πλαισίωσαν, και συνεργασίες με περισσότερους από 300 φορείς, ομάδες, συλλογικότητες, σχήματα ή μεμονωμένους δημιουργούς.

Tι το διαφορετικό έχει; Γιατί δεν έχει μια και μόνο στόχευση και κυρίως επειδή εξελίσσεται διαρκώς. Μας απασχολεί το περιβάλλον, ο δημόσιος χώρος, η δημιουργική οικονομία, τα σπουδαία μυαλά της Θεσσαλονίκης, οι άνθρωποι που χρειάζονται βοήθεια πιο πολύ από ποτέ, η ανάδειξη της σπουδαίας κληρονομιάς της πόλης.

Επόμενοι στόχοι; Μόλις ολοκληρώσαμε αυτές τις μέρες μια ανάπλαση και μια δράση στη Σχολή Τυφλών και ολοκληρώνουμε μια άλλη στο ιστορικό κτίριο του Κρατικού Ωδείου. Ακολουθεί μια μεγάλη δράση για το μέλλον της Θεσσαλονίκης, με σπουδαίους ξένους προσκεκλημένους, μια μεγάλη γιορτή για τη γραφιστική της πόλης τον Απρίλη με πολλές και διαφορετικές δράσεις, ένα εξάμηνο project ανάδειξης των παλαιών Ξυλάδικων, μιας περιοχής βιομηχανικής κληρονομιάς στον αστικό ιστό που παραμένει εγκαταλελειμμένη και άγνωστη, μια δράση που θα πάει την Τέχνη σε αναπάντεχα σημεία, ένα νέο αστικό πάρκο σε οικόπεδο που θα μας παραχωρηθεί από το δήμο και ένα πρόγραμμα σε νοσοκομεία.

Πιστεύεις ότι τα media σήμερα πρέπει να έχουν μια διαφορετική ματιά/προσέγγιση/τρόπο διαχείρισης γεγονότων; Πιστεύω πως ναι και για αυτό το κάναμε. Ο καιρός που περιοριζόμασταν μόνο στην κριτική, τις προτάσεις και τη θεωρία τελείωσε. Συμπληρώνοντας τα 25 χρόνια της parallaxi το φθινόπωρο του 2014 θα έχουμε αφήσει πίσω πια ως παρακαταθήκη και ένα μεγάλο έργο δράσεων στην πόλη.

Τι κάνει ένα ‘’μέσο’’ πετυχημένο’’; Η διάρκεια του, η πίστη του σε αρχές και αξίες, η ικανότητα του να ανανεώνεται, να δίνει φωνή σε νέα μυαλά, να αναδεικνύει και να προβάλλει τις καλές προσπάθειες, τις νέες ιδέες.

Παράλλαξη ή Αλλιώς; Τι είναι πιο πολύ ‘’εσύ’’; Και τα δύο. Η δημοσιογραφία είναι σαράκι αν την αγαπάς πραγματικά και την υπηρετείς χωρίς τις συμβάσεις, τις συνδιαλλαγές  και τις παραχωρήσεις με την εξουσία και τα διάφορα συμφέροντα που έχουν τόσο πολύ αλλοιώσει το νόημα και την ουσία της. Το Αλλιώς για μένα είναι πια τρόπος ζωής. Είναι γέννημα της εποχής της Κρίσης και νομίζω ότι θα με συντροφεύσει για χρόνια, καθώς μου άνοιξε δρόμους που δεν τους φανταζόμουν καν.

Ο Γιώργος Τούλας σε μία πρόταση; Θα έλεγα πεισματάρης. Με την καλή έννοια πάντα.

parallaxi 127
par188cover_low
par185_cover1