Με πάνω από 50 συναυλίες  και όλες τις δράσεις της street κουλτούρας το Street Mode Festival επιστρέφει και φέτος στην Θεσσαλονίκη. Ο Γιάννης Ευσταθίου, ένας από τους διοργανωτές του, μας μιλάει για το μεγαλύτερο φεστιβάλ που έγινε ποτέ στην Βόρειο Ελλάδα.

Ποιος λόγος θα ήταν επαρκώς σοβαρός για να σταματήσετε να κάνετε το Street Mode; Κανένας, είμαστε Married to the Game. Θα σταματήσουμε το Street Mode όταν κλείσει ο κύκλος του, σε μία κορύφωση όπου από εκεί και πέρα θα πρέπει να γίνει κάτι άλλο. Αλλά μέχρι τότε βλέπουμε, άλλωστε πρέπει πρώτα να πετύχει το φετινό. Όπως κάθε πολιτισμικό προϊόν το Street Mode ξεκίνησε να γίνεται για κάποιους λόγους, γιατί ήθελε να πει, να πετύχει και να αλλάξει κάποια πράγματα στον χώρο της μουσικής και της street κουλτούρας γενικότερα, όσοι το παρακολουθούν ξέρουν τι εννοώ. Είμαστε πολύ κοντά στην επιτυχία των στόχων μας, και το τελικό αποτέλεσμα θα καθορίσει και το επόμενο βήμα μας.

Street Mode Festival, Port of Thessaloniki – Greece

 Ποιος είναι ο βασικότερος λόγος για τον οποίον κάνετε το Street Mode; Με το Street Mode θέλουμε να αλλάξουμε το πνεύμα που επικρατεί στους δημόσιους φορείς για την εκμετάλλευση των χώρων της πόλης, κάθε χρόνο “παλεύουμε” για να μας δώσουν το λιμάνι (όχι τζάμπα) για να κάνουμε την μεγαλύτερη διαφήμιση του. Αυτά συμβαίνουν μόνο στην Τρ-Ελλάδα. Θα ήταν πιο εύκολο αν στο line-up μας είχαμε «λαϊκούς» τραγουδιστές; Θα ήταν πιο εύκολο αν ήμασταν από κάποιο κόμμα; Αυτήν την αυτονόητη απάντηση θέλουμε να αλλάξουμε, όσον αφορά το πολιτικό κομμάτι.

 Όσον αφορά την τέχνη, το Street Mode γίνεται για πολλούς λόγους, όπως είπα και πριν, για να προβάλει και να αλλάξει, όσο μπορεί προς το καλύτερο, διάφορες εκφράσεις της σύγχρονης τέχνης, κυρίως στην μουσική και στις δράσεις της street κουλτούρας (graffiti, breakdance κτλ). Ο βασικότερος λόγος φέτος είναι να δημιουργήσουμε για πρώτη φορά στην Θεσσαλονίκη ένα φεστιβάλ διεθνούς χαρακτήρα, σε επίπεδο προγράμματος και παραγωγής, για να δείξουμε μαζί με όλον το κόσμο του Street Mode (συμμετέχοντες και κοινό) ότι η ποιότητα και η δεξαμενή των καλλιτεχνών και το αποτέλεσμα αυτής της δουλειάς είναι κάτι τεράστιο, και μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς, ανάπτυξης και τουριστικό πόλο έλξης για την Θεσσαλονίκη.

 Θα δούμε Street Mode Festival και σε άλλες πόλεις της Ελλάδος; Τουλάχιστον στην Αθήνα; Όχι, προς το παρόν τουλάχιστον. Δεν ξέρω εάν ένα Street Mode είναι αυτό που χρειάζεται αυτή τη στιγμή η Αθήνα, από την άποψη ότι έχει πολλά άλλα, όχι παρόμοια αλλά αντίστοιχου μεγέθους φεστιβάλ, που προφανώς καλύπτουν τις ανάγκες της Αθήνας. Ωστόσο όλα μπορούν να γίνουν αν υπάρχουν οι κατάλληλες προδιαγραφές και οι κατάλληλοι άνθρωποι. 

 Οραματίζεστε την προσθήκη ακόμη περισσότερων δρώμενων στο Street Mode στο μέλλον; Αν ναι, ποιων; Όχι έχουμε ήδη τόσα πολλά που εγώ προσωπικά θα ήθελα να «φύγουν» κάποια. Οραματιζόμαστε κάποια πράγματα αλλά αν τα πω εδώ κινδυνεύουν να τα «κλέψουν» όσοι οραματίζονται να γίνουν σαν εμάς, δυστυχώς έχουμε πάντα να κάνουμε και με την κακή φύση του Έλληνα που αντιγράφει αντί να δημιουργεί κάτι δικό του. Ας τα κάνουμε πρώτα και ας τα κουτσο-κλέψουν μετά, όπως γίνεται μέχρι τώρα, ας μην χαλάμε την παράδοση.

Street Mode Festival, Port of Thessaloniki – Greece

 Έχεις 5 δευτερόλεπτα να μου πεις μία φράση που πρέπει να με πείσει να έρθω στο Street Mode αν δεν ξέρω τίποτα για αυτό. Επίλεξε τα λόγια σου προσεκτικά. Τρεις ημέρες που θα θυμάσαι για πάντα με χαμόγελο!

9th Street Mode Festival 1-2-3 Σεπτεμβρίου 2017 ΝΕΟΣ ΧΩΡΟΣ: Fix Open-Air & Complex (26ης Οκτωβρίου 15, Λιμάνι Θεσσαλονίκης) ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: Μπες από τώρα στο κλίμα του φεστιβάλ αγοράζοντας εισιτήρια σε καλύτερες τιμές (3ημέρου / 20€ – 2ημέρου / 15€ – Ημερήσιο / 10€). Ηλεκτρονικά στις ιστοσελίδες: Viva: https://goo.gl/28CyqA Εventbrite: https://goo.gl/419ruD Tickethour: https://goo.gl/Wtobft