Φωτογραφία: Αλέξανδρος Κωνσταντινίδης

Όπως λένε οι ίδιοι, από το 2007 επιλέγουν να εμφανίζονται, ύπουλα, τυχαία και σποραδικά ως τεφλόν, αλλά έχουν τιθασεύσει το χρόνο και «υπάρχουν» από το 1877. Η μπάντα που γνωρίζουμε εδώ και δέκα χρόνια όσοι ζούμε στον πραγματικό χρόνο, επιδίδεται πέρα από τη χρονομηχανή της, στη δημιουργία ατμοσφαιρικών post rock κομματιών με ελληνικό στίχο, όπως καταγράφηκαν στο ντεμπούτο τους, αλλά και στο δεύτερο δίσκο τους, Κομμάτια από τα Ερείπια που θα κυκλοφορήσει στις 30 Νοεμβρίου. Στο μεταξύ, όσο η μπάντα ετοιμάζεται να παρουσιάσει τη νέα της δουλειά στη σκηνή του six d.o.g.s. την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου, ο JJ Pallis μιλάει για δίσκους, συναυλίες και μουσικές στιγμές που συνέβησαν ή και όχι.  

https://www.youtube.com/watch?v=p1ny7EZKEGM

Ποιός είναι ο πρώτος δίσκος που αγόρασες; Πότε; Πού βρήκες τα λεφτά; Μεγάλωσα στη Μυτιλήνη της Λέσβου, αυτό σημαίνει ότι τα δύο δισκάδικα που υπήρχαν τότε δεν έδιναν και πολύ σημασία στην νεανική μουσική, πόσω μάλλον στη ροκ. Ο πρώτος δίσκος που αγόρασα νομίζω ήταν το Closer των Joy Division, 1500 δραχμές, κρυμμένο πίσω από κάτι cd με δημοτικά. Τα λεφτά, από χαρτζιλίκι, λογικά.

Ποιός είναι ο τελευταίος; Παίρνω αρκετούς δίσκους ως δώρα από φίλους, ο τελευταίος ήταν των Bazooka – Useless Generation. O τελευταίος που αγόρασα, βέβαια, ήταν η Επόμενη Μέρα των Λάμδα. 

Ποιοί είναι οι 3 δίσκοι που έχεις στη δισκοθήκη σου αλλά ντρέπεσαι γι’αυτό; Και ποιοι οι 3 που δεν έχεις και ντρέπεσαι ακόμη περισσότερο γι’ αυτό; Δεν ντρέπομαι για κανέναν. Όλοι ήταν, ή είναι, συνειδητή επιλογή σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή, για συγκεκριμένο σκοπό.

Ποιούς δίσκους έχεις δανειστεί από φίλους σου και δεν τους επέστρεψες ποτέ; Το Songs for the Deaf των Queens of the Stone Age, υπογεγραμμένο απ’ όλα τα τότε μέλη από Live στο Μιλάνο! Ουπς! 

Ποιά είναι η καλύτερη συναυλία που έχεις δει στη ζωή σου μέχρι σήμερα; Πάρα πολύ δύσκολη ερώτηση, καθώς παρακολουθώ σχεδόν κάθε βδομάδα και από ένα live. Απο πλευράς συναισθήματος και πόρωσης, Mudhoney στο Gagarin 2006, Grinderman στη Μαλακασα 2011, Sigur Ros στο Release Festival 2016. Από πλευράς αρτιότητας συναυλίας σε όλα τα επίπεδα, εκτελεστικό συγκροτήματος, ηχοληψίας, φώτα/show, με διαφορά των Nine Inch Nails στο Θέατρο Βράχων το 2009.

Ποιό είναι το πρώτο τραγούδι που σου έρχεται στο μυαλό όταν σκέφτεσαι sex, drugs και rock ‘n’ roll (το καθένα από αυτά ξεχωριστά); Δεν μπορώ να σκεφτώ όταν βρίσκομαι σε τέτοιες καταστάσεις, πόσο μάλλον για μουσική.

Είναι πρωί Κυριακής. Το κεφάλι σου κοντεύει να σπάσει από τον πονοκέφαλο και το στομάχι σου είναι σαν πλυντήριο στη λειτουργία του στυψίματος. Δυσκολεύεσαι να θυμηθείς όλα όσα συνέβησαν το προηγούμενο βράδυ. Τι μουσική θα βάλεις να παίζει για να έρθεις στα ίσια σου; Δεν πίνω σε βαθμό που να μην θυμάμαι την επόμενη ημέρα, sorry. Ένα πρωί Κυριακής θέλει ανάλαφρη northern soul, ή 90s indie pop.

Είσαι backstage, έτοιμος να ανέβεις στη σκηνή για μία συναυλία. Ξαφνικά σε ενημερώνουν ότι στο venue έχει έρθει ο Iggy Pop. Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που περνάει από το μυαλό σου; Δύο πράγματα: «Η γυναίκα μου έχει έρθει άραγε;», και «Κούρδισα;».

Μιας και τον έφερε η κουβέντα: David Bowie ή Iggy Pop; Μουσικολογικά, David Bowie. Προσωπικά, ο καθένας έχει την ξεχωριστή του θέση για διαφορετικούς λόγους.

Πόσες φορές στη ζωή σου μέχρι σήμερα έχεις μετανιώσει που παίζεις μουσική και δεν ζεις μία «κανονική» ζωή; Οτιδήποτε έχει να κάνει με τη μουσική είναι η κανονική ζωή μου. Μουσικολογία σπούδασα, έχω υπάρξει καθηγητής μουσικής, ραδιοφωνικός παραγωγός, συνθέτης, είμαι DJ, Booking agent και Tour manager σε αρκετες μπάντες, ελληνικές και ξένες και έχω παίξει με αρκετά συγκροτήματα ως μπασίστας, με τους τεφλόν ως αποκορύφωμα. Αυτή είναι η κανονική ζωή μου!

Βάλε τον εαυτό σου στη θέση του Rob Gordon στο High Fidelity. Το έτερόν σου ήμισυ σε έχει μόλις αφήσει σύξυλο, της σέρνεις τον εξάψαλμο από το παράθυρο και όταν το κλείνεις, βάζεις τέρμα τη μουσική. Ποιο τραγούδι ακούγεται; Πάλι πολύ δύσκολο να το σκεφτώ, πριν δύο μήνες παντρεύτηκα, ελπίζω να μην με αφήσει σύξυλο τόσο γρήγορα. Έ, αγάπη μου;

Τι μουσική άκουγες την τελευταία φορά που σου έκαναν παρατήρηση οι γείτονες για να χαμηλώσεις την ένταση; Δεν άκουγα, έπαιζα. Έκανα πρόβα με τους τεφλόν. Την προηγούμενη εβδομάδα νομίζω ή την προ-προηγούμενη. Μας κάνουν συχνά παρότι το στούντιο μας έχει πολύ καλή ηχομόνωση. Παίζουμε δυνατά!

https://www.youtube.com/watch?v=0GJtmtScRvE

Κρατάς στα χέρια σου το τιμόνι ενός Delorean. Ποιες τρεις από τις παρακάτω χωροχρονικές περιόδους θα ήθελες να επισκεφτείς και γιατί; 1) To 1962 στην Ύδρα, με τον Leonard Cohen. 2) Το 1968 στην Καλιφόρνια, με τον Neil Young. 3) To 1968 στην Ινδία με τους Beatles. 4) Το 1973 στη Νέα Υόρκη με τους New York Dolls. 5) Το 1977 στο Λονδίνο με τον Joe Strummer. 5) Το 1979 στο Manchester με τους Joy Division. 6) Το 1987 στη Θεσσαλονίκη με τον Γιάννη Αγγελάκα. 7) Το 1990 στο Seattle με τον Kurt Cobain. 8) Το 1993 στο Περιστέρι με τους Στέρεο Νόβα. Εάν το είχα θα πήγαινα σε όλες προφανώς. Εαν μου έλεγες ότι μετά από τρεις προορισμούς χαλάει, θα πήγαινα στον πιο μακρινό και θα προσπαθούσα να τα ζήσω όλα. Ιδανικά θα διαλεγα το 1723 στη Λειψία με τον Johann Sebastian Bach, το 1930 με τον Arnold Schoenberg, το 1972 στην Νέα Υόρκη με τους John Cage-Morton Feldman.

Ποιά μπάντα θα ήθελες να παίξει live στην κηδεία σου; Οι τεφλόν;

Με ποιον από τη «μεγάλη μπάντα του ουρανού» θα έκανες κολλητή παρέα;

Είναι τελικά ο Morrissey ο Μεγαλοδύναμος; Δεν υπάρχει μεγαλοδύναμος, είμαι άθεος.

Οι τεφλόν θα παρουσιάσουν ζωντανά τον δεύτερο δίσκο τους «Κομμάτια από τα Ερήπια» την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου στις 21:00 με ελεύθερη είσοδο
Περισσότεροι τεφλόν: Facebook / Youtube / Bandcamp / Soundcloud