Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΦΕΣΤΙΒΑΛ

Women In Comedy: Το πρώτο all-female stand-up comedy φεστιβάλ στην Ελλάδα

14 αγαπημένες και ανερχόμενες stand up comedians θα απολαύσουμε στις 6 Σεπτεμβρίου, στο Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη». Οι συμμετέχουσες μιλούν στην Popaganda για τη σημασία αυτού του φεστιβάλ.
Women In Comedy

Το stand-up comedy φεστιβάλ Women in Comedy έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα με ένα απολαυστικό all-female line up, την Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Βράχων Βύρωνα «Μελίνα Μερκούρη», ενώ θα προηγηθεί και μια στάση στη Θεσσαλονίκη, τη Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Κήπου (με ελαφρώς διαφοροποιημένο line up από εκείνο της Αθήνας).

Με την υποστήριξη του Women In Comedy UK που πραγματοποιείται εδώ και 11 χρόνια στο Manchester της Μεγάλης Βρετανίας, η ελληνική εκδοχή του φεστιβάλ φιλοδοξεί να αναδείξει τις γυναίκες καλλιτέχνιδες του χώρου του stand-up comedy στην Ελλάδα. Αποτελεί μια γιορτή ορατότητας των γυναικείων κωμικών ταλέντων με σκοπό τη στήριξη, την ενδυνάμωση και την προώθηση της συμμετοχής των γυναικών, θηλυκοτήτων και non binary ατόμων στα κωμικά καλλιτεχνικά δρώμενα. 

14 καλλιτέχνιδες, γνωστές και αγαπημένες stand-up comedians αλλά και νέες, ανερχόμενες και πολλά υποσχόμενες, οι Χρύσα Κατσαρίνη, Ήρα Κατσούδα, Δήμητρα Νικητέα, Χριστίνα Βούλγαρη, Ειρήνη Ξυγκάκη, Μελίνα Κόλια, Ηλέκτρα Αγγελετοπούλου, Αθηνά Κεφαλοπούλου, Αλεξάνδρα Παπαντωνίου, Μαρία Κουφομανώλη, Ρούλη Μπουραντά, Έμιλυ Ντάνου, Κωνσταντίνα Δαούτη και Λίνα Θωμοπούλου, θα ανέβουν στη σκηνή για να μας κάνουν να γελάσουμε μέχρι δακρύων… και άλλες κλισέ αλλά αληθινές ατάκες. 

Την ημέρα του φεστιβάλ, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα με το εισιτήριό τους, εκτός από τις παραστάσεις, να παρακολουθήσουν workshops και να επισκεφθούν ενημερωτικά stands σχετικά με έμφυλα θέματα στην πρώτη γιορτή ορατότητας του ελληνικού stand up comedy.

Λίγο πριν όλα αυτά συμβούν, 11 συμμετέχουσες μοιράστηκαν με την Popaganda τη σημασία αυτού του φεστιβάλ για τις ίδιες, αλλά και όσα θα μας παρουσιάσουν στις 6 Σεπτεμβρίου.

Χρύσα Κατσαρίνη

Ανυπομονώ να παίξω σε ένα τόσο αγαπησιάρικο και αλληλο-υποστηρικτικό line up, γεμάτο με γυναίκες κωμικούς. Ανυπομονώ να ακούσω το υλικό νέων γυναικων στον χώρο του stand up, αλλά και παλαιότερων αγαπημένων μου. Νιώθω πως θα είναι μια πολύ wholesome εμπειρία. Επίσης όταν θα με ρωτάνε «γιατί είστε λίγες οι γυναίκες στην κωμωδία;», θα μπορώ πλέον να απαντήσω «τι λίγες παιδί μου; Κάναμε ολόκληρο φεστιβάλ».

Ήρα Κατσούδα

ΗΡΑ ΚΑΤΣΟΥΔΑ

Τα φεστιβάλ είναι πάντα κάτι ιδιαίτερο γιατί έχουμε την ευκαιρία να είμαστε όλ@ οι συνάδελφοι μαζί, να γελάσουμε και να κάνουμε backstage. Πόσο μάλλον αυτό το φεστιβάλ, που σκοπό έχει να σπάσει τα στερεότυπα και να δώσει ορατότητα στην θηλυκή εκπροσώπηση της κωμωδίας. Θα παρουσιάσω ένα μικρό κομμάτι από το υλικό μου, και ελπίζω να είστε εκεί για να το παρακολουθήσετε. Τα λέμε εκεί, φιλιά.

Αλεξάνδρα Παπαντωνίου

Δεν έχω ιδέα τι να δηλώσω σε αυτή τη δήλωση. Εγώ, σαν άλλη μυκονιάτισσα τουρίστρια, σε αυτό το φεστιβάλ έρχομαι για τη ζωή και όχι για τις πληροφορίες. Γιατί οι πληροφορίες είναι θλιβερές σε ό,τι αφορά την ισότητα, την ορατότητα, την έμφυλη βία. Το τραύμα γεννάει κωμωδία. Κι εδώ υπάρχει μπόλικο.

Ηλέκτρα Αγγελετοπούλου

Ηλέκτρα Αγγελετοπούλου

Το να συμμετέχω σε αυτό το φεστιβάλ για εμένα είναι πολύ σημαντικό καθώς θα έχω την ευκαιρία να παίξω με φίλες και κωμικούς που θαυμάζω, και παράλληλα να είμαι μέρος μιας δράσης που έχει ως σκοπό την ορατότητα των θυληκοτήτων στον χώρο του stand up. Έβλεπα καιρό αντίστοιχα φεστιβάλ στο εξωτερικό και πιστεύω είναι σημαντικό να γίνονται τέτοιες ενέργειες και στην Ελλάδα. Θα παρουσιάσω ένα πολύ σύντομο κομμάτι της κωμωδίας μου: σεξ, τα 35 και πόνος, γενικά :).

Ρούλη Μπουραντά

Ρούλη Μπουραντά

Ακόμη μου φαίνεται εξωπραγματικό που κάνω κωμωδία, αφού σαν γυναίκα έπρεπε πάντα να προσέχω τι λέω και να είμαι καθώς πρέπει, γι’ αυτό και μεγαλώνοντας δεν πίστευα ότι η κωμωδία είναι για μένα. Ευτυχώς μέσα από την κωμωδία βρήκα ένα υπέροχο community από γυναίκες, κωμικούς και κοινό που με έκαναν να νιώσω λιγότερο μόνη. Ανυπομονώ να μοιραστώ τη σκηνή με κωμικούς που αγαπώ και θαυμάζω και ελπίζω κι άλλες πολλές κοπέλες να δουν ότι χωράνε στην κωμωδία. Είμαι κωμικός αυτοβελτίωσης, με αυτοβιογραφικά κείμενα, και σχολιάζω το σεξ και τις σχέσεις από τη γυναικεία σκοπιά χωρίς ντροπές και «τι θα πει ο κόσμος».

Μαρία Κουφομανώλη

Το φεστιβάλ αυτό είναι χαρά, είναι γιορτή, είναι σημείο συνάντησης και αλληλογνωριμίας, είναι γεγονός στο οποίο η κάθε μία από εμάς θα δώσει τη σκυτάλη στην οπτική της άλλης και το αποτέλεσμα θα είναι ένα ψηφιδωτό από γέλια κάθε λογής. Εγώ, θα προσπαθήσω να παρουσιάσω τη δική μου οπτική.

Χριστίνα Βούλγαρη

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΒΟΥΛΓΑΡΗ

Το Women in Comedy festival είναι μια ευκαιρία που έχουμε να συνυπάρξουμε όλες μαζί. Πάνω αλλά και κάτω από την σκηνή. Αυτή είναι για εμένα η κύρια σημασία του φεστιβάλ. Με ενθουσιάζει η ιδέα ότι θα βρεθώ στην σκηνή με γυναίκες που εργάζονται στην κωμωδία, είτε 10 χρόνια είτε 10 μήνες. Και ταυτόχρονα, να παίξω για όλες εκείνες που θέλουν αλλά δεν έχουν αποφασίσει ακόμα να δοκιμάσουν να ανέβουν στην σκηνή, για όλα τα άτομα που μπορεί αυτή να είναι η πρώτη παράσταση που θα δουν στην ζωή τους και θα την θυμούνται σαν μια παραστασάρα, αλλά κυρίως για όσα άτομα δεν μπορούν να δουν τους εαυτούς τους στην ποπ κουλτούρα της Ελλάδας.

Λίνα Θωμοπούλου

Women In Comedy-Λίνα-Θωμοπούλου

Η σημασία του φεστιβάλ φαίνεται μόνο και μόνο αν κοιτάξει κανείς τα σχόλια που έχει δεχτεί κατά τη διάρκεια της προώθησής του. Σχόλια που δείχνουν ότι (δυστυχώς) η φράση «γυναίκα κωμικός» είναι ακόμα εκεί για να μας γειώνει. Μου είναι πολύ σημαντικό, λοιπόν, ένα φεστιβάλ το οποίο έχει σκοπό την ανάδειξη των θηλυκοτήτων στην κωμωδία και στο οποίο θα μοιραστώ τη σκηνή με κωμικούς που εκτιμώ βαθύτατα. Το κείμενο που θα παρουσιάσω αφορά κυρίως προσωπικά βιώματα, ανησυχίες και σκέψεις. Όσα έρθετε, θα μάθετε για το άγχος μου, την ηλικία μου και την παράξενη σχέση μου με τα stories.

Κωνσταντίνα Δαούτη

Women In Comedy-Κωνσταντίνα Δαούτη

Ανυπομονώ για το φεστιβάλ, γιατί για μένα είναι ένας μικρός εορτασμός! Σαν ένα πάρτι, που πας με τις φίλες σου, και μπορείς να πεις και να κάνεις ό,τι θέλεις, χωρίς να αγχώνεσαι πως ξαφνικά από το πουθενά θα πεταχτεί ένας τύπος και θα αρχίσει να στην πέφτει και να στην λέει (όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά), μέχρι να σε κάνει να φύγεις. Ε, αυτό αλλά με αστεία, πάνω σε μια σκηνή! Προσωπικά, μεταξύ άλλων θα μιλήσω για πράγματα που έπρεπε να έχω πει στην ψυχολόγο μου, για την γάτα μου και την εμμονή μου να αγοράσω έπιπλα απ’ το marketplace.

Έμιλυ Ντάνου

Έμιλυ Ντάνου

Χαίρομαι πολύ που θα συμμετέχω στο φεστιβάλ. Σκέφτομαι πόσο σημαντική είναι η ορατότητα των φωνών μας στο χώρο και ότι η παρουσία μας σε δράσεις και παραστάσεις δίνουν έναυσμα σε άλλες θηλυκότητες είτε να ασχοληθούν ενεργά με την κωμωδία είτε να παρακολουθούν περισσότερο, καθώς θα δουν ότι όχι μόνο χωράνε αλλά και ακούγονται. Επίσης, θα περάσουμε τέλεια. Θα μιλήσω για το origin story μου (ακούγεται πιο κουλ από το «πως μεγάλωσα»).

Δήμητρα Νικητέα

Women In Comedy - Δήμητρα Νικητέα

Στεναχωριέμαι βαθύτατα που θα παίξω σε ένα φεστιβάλ μόνο με γυναίκες κωμικούς γιατί τόσα χρόνια έχω μάθει να απαντάω σε σεξιστικά σχόλια, να μου εξηγεί κάποιος αντρας πως να το κάνω καλύτερα, και τώρα που θα είναι όλα ωραια και ήρεμα, δεν θα το αντέξω, παίζει να δημιουργήσω εγώ την αναστάτωση, θα κάθομαι και θα ψελλίζω «πως είναι να εισαι γυναίκα κωμικός», θα πιάσω τη Μελίνα μετά το act να της πω ότι «αυτό που κάνεις το κάνει καλύτερα ενας άντρας κωμικός της γενιάς σου, όποτε άστο» και μετά θα δωσω το budget στον κοντινότερο άντρα, αν δεν βρεθεί, σε κάποιον άσχετο. Φιλανθρωπία. Εγώ θα μιλήσω για κάτι ευχάριστο να ελαφρύνει λίγο η ψυχη μας: για τα απαίσια σχολικά χρόνια, για το συνταγματάρχη πατέρα μου και για την κατάθλιψη.

Αθηνά Κεφαλοπούλου

Αθηνά Κεφαλοπούλου

Ανυπομονώ πολύ για το φεστιβάλ διότι παρουσιάζουμε ένα κωμικό «μωσαϊκό» με κάποιες από τις αγαπημένες μου κωμικούς που με ξεκαρδίζουν και μου δίνουν έμπνευση κάθε φορά που παίζουμε μαζί. Από εμένα μπορείτε να αναμένετε αστεία για το άγχος μου για την υγεία των άλλων, το botox, και το πως διαχειρίζομαι τη ζέστη μετά από 12 χρόνια στο χιόνι (spoiler alert: όχι καλά – φέρτε παγάκια σας ικετεύω).

Women In Comedy GR
Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου, Θέατρο Βράχων Βύρωνα “Μελίνα Μερκούρη”
Οι πόρτες ανοίγουν στις 19:30 
Εισιτήρια: Γενική: 15€ –  14€ μέσω του fero.gr
Φοιτητικό/ανέργων: 12€  – AMEA: δωρεάν είσοδος
Περισσότερες πληροφορίες εδώ
POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2023 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.