Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

10 και 1 Εκθέσεις Που Συζητά Όλος Ο Πλανήτης

Η Ξαβιέρα Κουβαρά που εργάζεται στην οργάνωση και την παραγωγή του Πρόγραμματος Σύγχρονης Τέχνης στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, επιλέγει τις πιο ενδιαφέρουσες εκθέσεις που τρέχουν αυτόν τον καιρό σε Νέα Υόρκη, Λονδίνο και Παρίσι.

Νέα Υόρκη, Λονδίνο, Παρίσι. Τρεις μητροπόλεις που σφύζουν από πολιτισμική ζωή και κάθε εποχή του χρόνου θα βρει κανείς δεκάδες εκθέσεις που τρέχουν και μπορεί να απολαύσει, για όλα τα γούστα. Αυτό τον καιρό, η μοντέρνα τέχνη έχει την τιμητική της και στις τρεις πόλεις, από την ποπ αρτ μέχρι την αρχιτεκτονική. 

Nέα Yόρκη

Andy Warhol, From A to B and back again / Whitney Museum

Έως 31 Μαρτίου 2019

H πρώτη αναδρομική έκθεση του Warhol από το 1989, σε διοργάνωση του Ιδρύματος των ΗΠΑ, αναθεωρεί το έργο ενός από τους πιο εφευρετικούς, ισχυρούς και επιδραστικούς Αμερικανούς καλλιτέχνες. Με βάση πλήθος νέων υλικών, ερευνών και υποτροφιών που προέκυψαν από τον πρόωρο θάνατο του καλλιτέχνη το 1987,  η έκθεση αποκαλύπτει νέες περιπλοκότητες σχετικά με τον καλλιτέχνη που μέχρι σήμερα γνωρίζαμε και συστήνει έναν Warhol για τον 21ο αιώνα.

Τip: Ακούστε εδώ 12 επιλεγμένα τραγούδια από 6 δίσκους με εικονογραφήσεις του Warhol.

Sarah Lucas, Au Naturel / New Museum

Έως 20 Ιανουαρίου 2019

Αρχικά συνδεδεμένη με τη γνωστή ομάδα καλλιτεχνών των Young British Artsits (YBAs), η Sarah Lucas συγκαταλέγεται σήμερα ανάμεσα στις πιο σημαντικούς καλλιτέχνες του Ηνωμένου Βασιλείου. Mε περισσότερα από 150 έργα φωτογραφίας, γλυπτικής και εγκατάστασης στους τρεις ορόφους του New Museum της Νέας Υόρκης, η έκθεση εξετάζει τους τρόπους με τους οποίους τα έργα της Lucas ασχολούνται με κρίσιμες διαμάχες γύρω από το φύλο και την εξουσία, αλλά και με την «κληρονομιά»  του σουρεαλισμού – από την έξυπνη χρήση και μετα-χρήση των καθημερινών αντικειμένων που κάνει η καλλιτέχνης έως την εξερεύνηση της σεξουαλικής ασάφειας και την ένταση μεταξύ του οικείου και του παράλογου.

Τip: Διαβάστε εδώ εκτεταμένο άρθρο των New York Times για την καλλιτέχνιδα και την έκθεσή της στο New Museum.

Bruce Nauman, Disappearing Acts / MoMA, & MoMA PS1

Έως 18 Φεβρουαρίου 2019 στο ΜοΜΑ και 25 Φεβρουαρίου στο ΜοΜΑ PS1

Περιλαμβάνοντας την πλήρη πορεία του Nauman και παρουσιάζοντας συνολικά 165 έργα του, η έκθεση δίνει τη ευκαιρία στον επισκέπτη να γνωρίσει την κυριαρχία του καλλιτέχνη πάνω σε ένα ευρύ φάσμα μέσων, από το σχέδιο, τα prints, τη φωτογραφία και τη γλυπτική έως το neon, την περφόρμανς,  το φιλμ και το βίντεο, καθώς και τα αρχιτεκτονικά κλιμακωτά περιβάλλοντα.

Τip: Παρακολουθήστε εδώ τη συζήτηση του Glenn Lowry, διευθυντή του ΜοΜΑ, με την Kathy Halbreich, επιμελήτρια του Laurenz Foundation και σύμβουλο του Glenn Lowry.

Martha Rosler, Irrespective / Τhe Jewish Museum

Έως τις 3 Μαρτίου, 2019

Η έκθεση παρουσιάζει γνωστά έργα, αλλά και κάποια που σπάνια εκτίθενται, των τελευταίων 5 δεκαετιών της δουλειάς της Martha Rosler. Εγκαταστάσεις, σειρές φωτογραφιών, γλυπτά και βίντεο αντιπροσωπεύουν τη συνεχώς εξελισσόμενη πρακτική μίας καλλιτέχνιδος  που αντιδρά στις πολιτικές εξελίξεις. Η δουλειά της Rosler έχει χαρακτηριστεί από μια ευφυή αυστηρότητα κι ένα έντονο πνεύμα, μαζί με μια αίσθηση επείγουσας ανάγκης σχετικά με κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα που παραμένουν κρίσιμα όπως τότε που πρωτοεμφανίστηκαν.

Tip: Ακούστε εδώ το audio guide της έκθεσης.

Λονδίνο

Anni Albers / Tate Modern

Έως 20 Ιανουαρίου 2019

H πρώτη μεγάλη έκθεση της Anni Albers στο Ηνωμένο Βασίλειο φωτίζει τη δημιουργική διαδικασία της καλλιτέχνιδος, καθώς και την αφοσίωσή της στην τέχνη, στην αρχιτεκτονική και στο ντιζάιν. Μέσα από περισσότερα από 350 αντικείμενα – από εξαιρετικά μικρής κλίμακας «εικονογραφημένα υφάσματα»  μέχρι μεγάλες ταπισερί και υφάσματα που σχεδίασε για μαζική παραγωγή, καθώς και τα μεταγενέστερα τυπώματα και σχέδιά της – ο επισκέπτης θα μπορέσει να συνειδητοποιήσει γιατί η Albers έχει επηρεάσει βαθιά πολυάριθμους καλλιτέχνες ανά τον κόσμο.

Τip: ​Πάρτε μια γεύση της έκθεσης της Anni Albers με ένα μεσημεριανό γεύμα δύο πιάτων στο εστιατόριο της Tate Modern. Kλείστε θέση εδώ.

Klimt / Schiele: Drawings from the Albertina Museum / Royal Academy 

Έως 3 Φεβρουαρίου 2019

Ευκαιρία να θαυμάσετε σπάνια και εύθραυστα σχέδια των Gustav Klimt και Egon Schiele, που προσφέρουν μια πιο ιδιαίτερη ματιά στη μεταξύ τους καλλιτεχνική σχέση αλλά και στη διαφορετική δημιουργική διαδικασία που ακολουθούσαν. Η έκθεση είναι αποτέλεσμα μιας εμβληματικής συνεργασίας της Royal Academy με το Alrbertina Museum της Βιέννης και σηματοδοτεί την εκατοστή επέτειο από το θάνατο των δύο καλλιτεχνών.

Tip: Στις 26 Ιανουαρίου μπορείτε να παρακολουθήσετε στο RA Late μία αναπαράσταση της σκηνής της πρωτοποριακής τέχνης της Βιέννης. Κλείστε θέση εδώ.

Modern Couples: Art, intimacy and the avant-garde / Barbican Center

Έως 27 Ιανουαρίου 2019

Εξερευνήστε τη μοντέρνα τέχνη και τη μοντέρνα αγάπη.  «Μοντέρνα ζευγάρια» αποκαλύπτουν πώς οι σχέσεις μπορούν να γίνουν ένα γόνιμο πεδίο δημιουργικότητας. Μέσα από τα διασημότερα ζευγάρια στο χώρο της μοντέρνας τέχνης, όπως οι Frida Kahlo και Diego Rivera, Maria Martins και Marcel Duchamp, Georgia O’Keeffe και Alfred Stieglitz, η έκθεση διερευνά δημιουργικές σχέσεις μέσα από τη ζωγραφική, τη γλυπτική, τη φωτογραφία, το ντιζάιν και τη λογοτεχνία.

Τip: Παρακολουθήστε στις 11 Ιανουαρίου την κωμικό και συγγραφέα Elf Lyons σε ένα μοναδικό θέαμα stand-up, αναπαράστασης και χιουμοριστικών σκετς στην γκαλερί. Κλείστε θέση εδώ.

Yayoi Kusama, THE MOVING MOMENT WHEN I WENT TO THE UNIVERSE / Victoria Miro

Έως 21 Δεκεμβρίου 2018

Η μεγάλη αυτή έκθεση για την Yayoi Kusama παραθέτει νέα ζωγραφικά έργα της, συμπεριλαμβάνοντας κάποια από την εμβληματική σειρά My Eternal Soul, μία ζωγραφισμένη χάλκινη κολοκύθα και γλυπτά λουλουδιών, όπως κι ένα μεγάλης κλίμακας Infinity Mirrored Room, που δημιουργήθηκε ειδικά για αυτή τη δωδέκατη παρουσίαση της δουλειάς της στην γκαλερί Victoria Miro.

Tip: H έκθεση είναι ήδη sold out. Aναζητήστε εδώ τη νέα ταινία για την Yayoi Kusama – ένα ταξίδι που ξεκινά από τη συντηρητική ανατροφή της στην Ιαπωνία  και φτάνει μέχρι την κατάκτηση της φήμης της στην Αμερική τη δεκαετία του 1960.

Παρίσι

Tadao Andō / Centre Pompidou

Έως 31 Δεκεμβρίου 2018

Μεγάλη αναδρομική έκθεση για τον Ιάπωνα αρχιτέκτονα Tadao Andō, ​​μία από τις επιδραστικές προσωπικότητες της σύγχρονης αρχιτεκτονικής και νικητής του διάσημου βραβείου για την αρχιτεκτονική Pritzker το 1995. Μέσα από 50 ολοκληρωμένα αρχιτεκτονικά πρότζεκτ, η έκθεση παρακινεί τον επισκέπτη να ανακαλύψει τις δημιουργικές αρχές που διέπουν τη δουλειά του Tadao Andō, όπως τη χρήση σκυροδέματος με λεία υφή, την κυριαρχία απλών γεωμετρικών γραμμών, την ένταξη φυσικών στοιχείων όπως το φως και το νερό, αλλά και και τη σημασία που αποδίδει ο ίδιος στην ένταση της βιωματικής εμπειρίας που γεννάται από την αρχιτεκτονική.

Tip: Aνακαλύψτε εδώ τον κατάλογο που εκδόθηκε στα πλαίσια της έκθεσης.

Jean-Michel Basquiat (1960-1988) /  Fondation Louis Vuitton

Έως 14 Ιανουαρίου 2019

Η έκθεση καλύπτει όλη τη – σύντομη αλλά ριζοσπαστική – πορεία του καλλιτέχνη, από το 1980 μέχρι το 1988, εστιάζοντας σε 120 καταλυτικά έργα του. Περιλαμβάνει έργα που εκτίθενται για πρώτη φορά στην Ευρώπη όπως το Obnoxious Liberals (1982), In Italian (1983), και Riding with Death (1988), όπως και πίνακες ζωγραφικής που είχαν εκτεθεί μόνο ενόσω ζούσε, στις πρώτες τους εκθέσεις, όπως  τα Offensive Orange (1982), Untitled (Boxer) (1982), και Untitled (Yellow Tar and Feathers) (1982).

Τip: Στις 23 Νοεμβρίου, προβάλλεται η ταινία Downtown 81, που υμνεί τη δημιουργική κοινότητα του Lower East Side της Nέας Υόρκης. Κλείστε θέση εδώ ή αναζητήστε την.

MIRÓ / Grand Palais, Galeries nationales

Έως 4 Φεβρουαρίου 2019

Συγκεντρώνοντας 150 έργα, αυτή η αναδρομική ιχνηλατεί την εξέλιξη του μεγάλου Ισπανού δημιουργού τόσο τεχνικά όσο και αισθητικά. Ο Miró δημιουργεί μέσα από τα όνειρα και ανοίγει τις πόρτες σ᾽έναν ποιητικό κόσμο.

Tip: Αναζητήστε το ντοκιμαντέρ Joan Miró, Le feu intérieur.

Η Ξαβιέρα Κουβαρά εργάζεται στην οργάνωση και την παραγωγή του Πρόγραμματος Σύγχρονης Τέχνης στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στην Αθήνα.
POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2023 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.