popaganda_prenatal_yoga

Η εγκυμοσύνη δεν ισοδυναμεί πλέον με “ασθένεια” αλλά αποτελεί ένα φυσιολογικό γεγονός στη ζωής μιας γυναίκας το οποίο και αντιμετωπίζεται όχι σαν απειλή, αλλά σα μια ευχάριστη αλλαγή. Στο παρελθόν, οι περισσότερες γυναίκες όριζαν την εγκυμοσύνη ως μια περίοδο κατά την οποία έπρεπε να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές, να καταναλώνουν αβίαστα τροφές και να αυθυποβάλλονται αντιμετωπίζοντας τον εαυτό τους ως ασθενή,  σα μια πορσελάνινη κούκλα που ανά πάσα στιγμή ενδέχεται να σπάσει. Σίγουρα οι αλλαγές τόσο στο σώμα όσο και στην ψυχολογία της γυναίκας είναι σημαντικές και σε ορισμένες περιπτώσεις επίπονες, αλλά η ήπια άσκηση και ειδικότερα η γιόγκα εγκυμοσύνης έρχεται να σβήσει τις ενοχλήσεις, να προλάβει τους πόνους και να ανεβάσει την ψυχολογία. Μία μέλλουσα μητέρα μπορεί από το πρώτο τρίμηνο κιόλας να παρακολουθήσει μαθήματα γιόγκα, δεδομένου ότι η άθληση προϋπήρχε στην καθημερινότητά της, σε αντίθετη περίπτωση καλό θα ήταν να περιμένει να περάσει το πρώτο τρίμηνο και μετά τη σύμφωνη γνώμη του γυναικολόγου της να ξεκινήσει από την 13η κιόλας εβδομάδα της κύησης. Πόνοι στην πλάτη, στα ισχία και τη μέση, αϋπνία και αδικαιολόγητη κόπωση, πρήξιμο στα άκρα και τις αρθρώσεις, δυσκοιλιότητα, καούρες και ενοχλήσεις στην αναπνοή είναι ελάχιστα από τα συμπτώματα που θα εμφανιστούν σε κάθε εγκυμονούσα. Η γιόγκα εγκυμοσύνης θα προσφέρει δύναμη, στήριξη, ασφάλεια, γείωση και κατεπέκταση κουράγιο και αυτοπεποίθηση για να αντιμετωπιστούν οι αλλαγές στο σώμα σου και την ψυχοσύνθεση.  Επίσης, δίνει στις γυναίκες τη δυνατότητα να ανταλλάσουν εμπειρίες και συναισθήματα με άλλες εγκυμονούσες και ως ομάδα πλέον να συνδεθούν με το μωρό τους και να προετοιμαστούν για το μυστήριο της γέννας.

Με την έναρξη της εγκυμοσύνης, ο οργανισμός θα υποστεί πληθώρα φυσιολογικών μεταβολών. Η σταδιακά αναπτυσσόμενη οσφυϊκή λόρδωση, η οποία προκύπτει από τη αναπόφευκτη μετατόπισης του κέντρου βάρους της γυναίκας, είναι μια ουσιαστική μυοσκελετική αλλαγή. Ως αποτέλεσμα, ο πόνος στη μέση και το πιάσιμο των μυών είναι βέβαια επακόλουθα. Επιπλέον, από το πρώτο κιόλας τρίμηνο, και καθώς η κύηση προχωρά, οι μέλλουσες μητέρες θα έρθουν αντιμέτωπες με ορμονικά σκαμπανεβάσματα, αλλαγές στη διάθεσή τους, ίσως έντονη αύξηση θερμοκρασίας και συχνουρία. Ακόμη, η ανοδική πορεία των οιστρογόνων και της ρηλαξίνης, θα αυξήσουν την ελαστικότητα των συνδέσμων τους. Το ευχάριστο είναι ότι με αυτόν τον τρόπο θα επέλθει η χαλάρωση της λεκάνης και της οσφυϊκής μοίρας για έναν ανώδυνο τοκετό. Το δύσκολο είναι ότι θα δημιουργηθεί αστάθεια στην ιερολαγόνια άρθρωση με ενδεχόμενο κίνδυνο έναν εύκολο τραυματισμό.

Η συνεχής πρακτική της prenatal yoga μπορεί να συμβάλλει στην αποφυγή ενοχλήσεων αλλά και τραυματισμών, να μειώσει την κόπωση, να αποβάλλει τους πόνους στη μέση, τον αυχένα, την πλάτη και τα ισχία και να διευκολύνει τη νέα μητέρα να επιστρέψει πιο γρήγορα στο αρχικό σωματικό της βάρος. Επιπρόσθετα τα τακτικά μαθήματα γιόγκα θα βοηθήσουν το σώμα να παραμείνει εύκαμπτο, να συντηρήσει, ακόμα και να αυξήσει τη μυϊκή της δύναμη, με μηδενική πίεση στο έμβρυο αλλά και στις εύκαμπτες από τις αλλαγές αρθρώσεις. Η έντονη αύξηση θερμοκρασίας θα αντιμετωπιστεί με αναπνευστικές ασκήσεις που δροσίζουν την αναπνοή, οι καούρες και η δυσπεψία με asanas – στάσεις που συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία του στομάχου ενώ οι συνεχείς ασκήσεις που ενδυναμώνουν το περίνεο θα βοηθήσουν στην υψηλή θέση του πλακούντα, αλλά και στην αποφυγή των ραμμάτων στην συγκεκριμένη περιοχή.

Η εγκυμοσύνη δεν είναι κάτι περισσότερο από την ίδια τη φύση της γυναίκας, η prenatal yoga λοιπόν θα ευνοήσει τον καρδιακό παλμό και τη λειτουργική αναπνοή, θα αυξήσει τον αυτοέλεγχο και την επίγνωση, ενώ θα ενεργοποιήσει τις ενδορφίνες οι οποίες έρχονται να λειτουργήσουν ως ήπιο ηρεμιστικό το οποίο η ίδια η ανθρώπινη φύση ούτως ή άλλως απλόχερα προσφέρει. Τα μαθήματα prenatal yoga διαρκούν από 45’-90’, ανάλογα με το τρίμηνο της κύησης αλλά και τη φυσική κατάσταση της εκάστοτε μητέρας και -εφόσον όλα βαίνουν καθώς ορίζεται- μπορεί να συνεχιστεί μέχρι και την τελευταία εβδομάδα της εγκυμοσύνης. Άλλωστε μετά τη γέννα, και αφού περάσουν 40 ημέρες οι μητέρες μπορούν να επιστρέψουν στην αίθουσα της yoga για post-natal και baby yoga για την ενδυνάμωση και την ήπια επαναφορά του σώματός τους, την άμεση σύνδεση με το μωρό τους και την αποφυγή μόνιμων αλλαγών στο σωματότυπό τους.

Μαθήματα Prenatal Yoga διδάσκονται (ενδεικτικά): Στο ΟΑΚΑ www.roidks.gr και στο στούντιο kinisis www.studiokinisis.gr

Η Κατερίνα Γεωργοπούλου είναι πιστοποιημένηδασκάλα του Nysy Studios  και διδάσκει Hatha και Bhakti Flow Υoga, σε έγκυες (Prenatal Yoga) αλλά και σε παιδιά (Rainbow Kids Yoga).