Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΓΕΥΣΗ

Materia Prima: Το κρασί βρήκε την πιο casual εκδοχή του στην Πλατεία Μεσολογγίου

Αγάπα τους «αναρχικούς» οινοπαραγωγούς, μαγειρεύει νόστιμα με υλικά από το deli του και βγάζει τραπέζια στην τελευταία κρυφή πλατεία του Παγκρατίου. Το νέο wine bar - bistro της πόλης δεν έχει τίποτα στημένο κι απευθύνεται σε όλους.
Φωτογραφίες: Νατάσα Πανταζοπούλου/FOSPHOTOS

Ο Μίλαν Νέσταρεκ είναι ένας είναι νέος, αντισυμβατικός και πολλά υποσχόμενος οινοπαραγωγός, παίζει στο τερέν των φυσικών κρασιών που διαμορφώνονται από «μικροσφάλματα» κι έχουν πολύ ξεχωριστά χαρακτηριστικά. Ο Νέσταρεκ κινείται ακριβώς στην κόψη, αφήνει τα κρασιά του να εκτεθούν, να αποκτήσουν οξειδωτικά στοιχεία, το τελικό αποτέλεσμα λάμπει από κάθε άποψη. Είναι ένας από τους ανθρώπους που θαυμάζει ένας λάτρης και ειδήμων του κρασιού στην Αθήνα, μεταφέροντάς το πάθος του από την Τσεχία σε δύο ψηλά ποτήρια στο Παγκράτι.

Tο 2008 ο Μιχάλης Παπατσίμπας βρέθηκε στο Οινοscent, αντικαθιστώντας έναν φίλο που έφυγε για Αγγλία. Το κρασί του άρεσε έτσι κι αλλιώς κι αποφάσισε να περάσει περισσότερες ώρες μαζί του. Έπειτα από 8 περίπου χρόνια στην οδό Βουλής, έχοντας εντρυφήσει πια στο αντικείμενο τόλμησε το πρώτο οινικό εγχείρημά του στο Κουκάκι.

Kαθώς φτιάχνει συχνά βαλίτσες για να εξερευνήσει τον κόσμο του κρασιού, το όνομα Materia Prima προέκυψε έπειτα από ένα ταξίδι στο ηφαίστειο της Αίτνας στη Σικελία. Αναφέρεται προφανώς στο «κίνημα» των φυσικών κρασιών, ο ίδιος πιστεύει και παρατηρεί ότι αν έχεις ποιοτική πρώτη ύλη το πιθανότερο είναι ότι θα καταλήξεις με κάτι καλό, με μια ωραία φιάλη. «Αν δώσεις καλή πρώτη ύλη στους φίλους σου, στις σχέσεις σου, σε όσα ασχολείσαι, οι πιθανότητες είναι υπέρ σου για να καταλήξεις με κάτι όμορφο. Αν αρχίσεις να τα χειραγωγείς δεν έχεις ξεκινήσει καλά. Το ίδιο ισχύει στο φαγητό και το κρασί, ειδικά στο αμπελουργικό κομμάτι και στην οινοποίηση».

Οι οινοποιοί που συμπεριφέρονται σαν αγρότες, που έχουν στενή επαφή με το χωράφι τους και του αφιερώνουν αμέτρητες ώρες καταφέρνουν να περνάνε αυτή τους την αφοσίωση και σε όσα βγάζουν, γι΄αυτό και τα τελευταία χρόνια απολαμβάνουμε κρασιά με πολύ έντονες προσωπικότητες, κρασιά «με γωνίες» και τα πιο ασυνήθιστα highlights. Όπως εξηγεί κι ο ιθύνων νους του Materia Prima,  ένα βιομηχανικό κρασί τις περισσότερες φορές είναι νόστιμο, είναι καλό στη βάση του και οφείλει να μην έχει λάθη. «Όμως, όταν κάτι είναι τέλειο δεν έχει τα στοιχεία που θα σε ιντριγκάρουν. Μπορούμε να ταυτιστούμε πιο εύκολα με κάτι που έχει μικροατέλειες, μας κάνει να νιώθουμε πιο άνετα».

 

Το Materia Prima του Μιχάλη Παπατσίμπα ξεκίνησε από το Κουκάκι και τώρα έχει και το δικό του deli στο Παγκράτι.

Μαγειρεύει με όλα σε φέρνει και ανακαλύπτει στην Ελλάδα κι όχι μόνο…

Είναι το νέο wine bar-bistro που αναδεικνύει με τον πιο ωραίο τρόπο το πάθος που έχουν οι άνθρωποί του για το ποιοτικό κρασί.

Πέρασαν τρία χρόνια απ’ όταν άνοιξε τον πρώτο του μαγαζί στην οδό Φαλήρου, αλλά για το e-shop του χρειαζόταν ένα γραφείο. Τελικά κατέληξε στο να δημιουργήσει ακόμα ένα wine bar στην τελευταία πλατεία του Παγκρατίου που παραμένει κάπως κρυφή, την Πλατεία Μεσολογγίου που διατηρεί ακόμα το local στοιχείο, απευθύνεται ακόμα στους κατοίκους της γειτονιάς και στα παιδιά τους που μπορούν να παίξουν εκεί. 

Το νέο Materia Prima μετρά πάλι λίγα τετραγωνικά όμως τώρα χωρίζεται σε δύο χώρους -που χωρίζονται από μια είσοδο πολυκατοικίας των ’70s- και σε πολλά κομμάτια: έχει ένα deli από το οποίο μπορείτε να προμηθευτείτε εκλεκτά σε γεύση τυριά και αλλαντικά (τα οποία ανανεώνονται συνέχεια) για το σπίτι, ένα μικρό αλλά γουστόζικο μπαρ και τραπεζάκια στην ήρεμη και σκιερή πλατεία, χώρο γευσιγνωσίας  αλλά κι ένα κελάρι με χαλίκι. Εκεί βρίσκεται η κάβα του που θέλει να προσελκύσει τόσο τους μυημένους όσο κι εκείνους που έχουν την όρεξη και την περιέργεια να μάθουν περισσότερα για το κρασί που, ας μην κρυβόμαστε, είναι τάση που ήρθε για μείνει στην Αθήνα. 

Το κρασί είναι τάση που ήρθε για να μείνει.

Και στο Materia Prima μπορούν να το γνωρίσουν και να το απολαύσουν όλοι.

Το πιο ελκυστικό χαρακτηριστικό του νέου wine bar – bistro της πόλης είναι το γεγονός ότι απευθύνεται σε όλους και το εννοεί. Η ομάδα του είναι πραγματικά φιλόξενη, ο Μιχάλης φημίζεται για το πηγαίο χαμόγελο και την θετική του αύρα, χαρακτηριστικά τα οποία μετράνε σε ένα μαγαζί που θα χρειαστεί να μας κατευθύνουν και να μας εξηγήσουν κάποια πράγματα για όσα πίνουμε, σε ένα μέρος που ο διάλογος είναι κομμάτι της εμπειρίας. Στο Materia Prima θα σας αφηγηθούν πολύ ενδιαφέρουσες ιστορίες που κρύβει το κρασί, αν θέλετε φυσικά να τις ακούσετε, θα συναντήσετε την πιο casual εκδοχή του κρασιού και τίποτα στημένο. 

Οι ετικέτες του είναι εστιασμένες στα φυσικά κρασιά, στους πιο «αναρχικούς» παραγωγούς, σε αυτούς που σηκώνουν μια συζήτηση για τη φιλοσοφία τους, που μπορεί το κρασί τους να μην είναι ίδιο κάθε χρονιά αλλά να έχει μια ταυτότητα που ξεχωρίζει. Παρόλα αυτά, ακόμα κι αν δεν είστε, γνώστες το Materia Prima πιστεύει κι επενδύει κυρίως στο κομμάτι του νόστιμου κρασιού. «Το κρασί έχει ένα τρομερό προσόν, σου προσφέρει ένα σύντομο ταξίδι, μπορείς να πιεις ένα Λίγηρα, μια Τασμανία και σου φτιάχνει εικόνες που τις γεύεσαι». 

Αναζητήστε τον Μιχάλη Παπατσίμπα γιατί το κρασί σηκώνει κουβέντα.

Στο ποτήρι έχει περίπου 30 ετικέτες που αλλάζουν συνέχεια αφού από την κάβα του μπορεί να αντλήσει γύρω στις 300 αν και ο αριθμός δεν είναι συγκεκριμένος γιατί πάνω απ’ όλα το Materia Prima είναι ζωντανό και γεμάτο ανθρώπους που «πορώνονται» με αυτό που κάνουν. Θα αρχίσουν να διαβάζουν για έναν οινοπαραγωγό, θα ξεκινήσουν με δύο ετικέτες του και θα φέρουν άλλες δέκα από την εκάστοτε περιοχή του εγχώριου ή του διεθνούς αμπελώνα.

«Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία δεν είναι ο αριθμός των ετικετών που φιλοξενεί το κάθε μαγαζί αλλά το στυλ των κρασιών που πρεσβεύει κι αυτό δεν μπορείς να το εξηγήσει κανείς εύκολα με λόγια. Ο κόσμος που κυκλοφορεί στα wine bars έχει αρχίσει να καταλαβαίνει και να σχηματίζει γνώμη για το τι κρασιά αρέσουν στους ανθρώπους που δουλεύουν σε αυτό. Για μένα το πιο σημαντικό είναι να αναζητήσεις τον Μιχάλη, τον Διονύση, τη Βασιλίκη, την Ελπίδα, τον κόσμο που δουλεύει στο κάθε μαγαζί και θα σου μιλήσει για όσα τον έχουν ενθουσιάσει».

Από την κουζίνα του Materia Prima βγαίνουν μετρημένα πιάτα, όλα προσεγμένα και πεντανόστιμα.

Όπως αυτή η άψογη πατατοσαλάτα με την καπνιστή πέστροφα…

…το choripan,

τα ζυμαρικά που στο Materia Prima φτιάχνονται είτε χειροποίητα είτε έρχονται από το deli.

Η λίστα είναι μοιρασμένη σε κατατοπιστικές ενότητες, όπως η “classic never goes out of style” που περιλαμβάνει διάσημες ποικιλίες, οι οποίες εδραιώθηκαν σε συγκεκριμένες περιοχές κι έθεσαν τον πήχη ψηλά για κάθε οινοπαραγωγό στον κόσμο. Παράλληλα, σε αυτή τη λίστα θα ανακαλύψετε τη μεγάλη ποικιλομορφία σε κλίμα, εδαφος και υψόμετρο της Ελλάδας, θα διαπιστώσετε ότι τα ροζέ κρασιά έχουν κάνει την υπέρβαση τα τελευταία χρόνια κι είναι έτοιμα να πείσουν και τους πιο απαιτητικούς, θα ανακαλύψετε μόνοι σας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των κρασιών που ευδοκιμούν σε ηφαιστειογενή εδάφη, θα βρείτε όχι και τόσο γνωστές ποικιλίες, θα γνωρίσετε τα φυσικά κρασιά που αντικατοπτρίζουν την αρμονία ανάμεσα στον άνθρωπο και τη φύση.

Στόχος είναι αυτή η λίστα να αποτελέσει τον πιο ευχάριστο και χαλαρό τρόπο εκμάθησης. Όταν βρείτε τι σας ταιριάζει, το ιδανικό στόμα και τα αρώματα που σας συγκινούν, μπορείτε να επισκεφθείτε μόνοι σας στο κελάρι με το στρωμένο χαλίκι, να επιλέξετε ένα μπουκάλι (ή παραπάνω) και να επιστρέψετε στην πλατεία για να τα συζητήσετε με εκείνους που τα επέλεξαν. Ή απλά να τα απολαύσετε. 

Από τους πιο μυημένους…

… μέχρι όσους δεν γνωρίζουν πολλά γι’ αυτό το κομμάτι της γεύσης,

όλοι μπορούν να βρουν αυτό που τους ταιριάζει στη νέα άφιξη της πόλης που αγαπά το κρασί.

Το κρασί τραβάει φαγητό και στο Materia Prima είναι μια πεντανόστιμη έκπληξη, αφού η Ελεάνα Γραφάκου και η Δώρα Χρήστου που έχουν διαμορφώσει τις μετρημένες προτάσεις χρησιμοποιούν κομμάτια από το deli και πολύ συχνά προσφέρουν τα δικά τους χειροποίητα ζυμαρικά. Το χούμους και το καπνιστό τους βούτυρο είναι εκπληκτικά για να συνοδεύσουν το ψωμί σας, η πατατοσαλάτα με την καπνιστή πέστροφα και το choripan πεντανόστιμα, όπως και το κοτόπουλο με ραντίτσιο και παρμεζάνα. Έχει πραγματικά ποιοτικό και προσεγμένο φαγητό, ωραία πιάτα που θα σας κάνουν να αισθανθείτε οικεία. 

Το Μateria Prima σας περιμένει από το πρωί με καλό καφέ, για να κάνετε τα ψώνια σας, για να χαλαρώσετε στα τραπέζια του όπως όλοι όσοι το έχουν ανακαλύψει, δεν θα δείτε παρέα να φεύγει στο ένα ποτήρι, το κρασί άλλωστε ευνοεί την κουβέντα. 

Μateria Prima
Πλατεία Μεσολογγίου 3, Παγκράτι, 210 7255171
POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2022 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.