gabinoteca_01

Βιομηχανικό prestige, με σιδερένιες λεπτομέρειες, αφράτες πολυθρόνες και καρό καναπέδες περνάει το μήνυμα του χαλαρού και fun εστιατορίου συνδυάζοντας γεύσεις υψηλής γαστρονομίας σε αρκετά (γι’ αυτό που προσφέρει) προσιτές τιμές. Πίσω από την ευχάριστη αυτή «είσοδο» στο γαστρονομικό χάρτη της Ελλάδας βρίσκεται ο κ. Καΐρης Δανιόλος και οι συνεργάτες του που ερωτεύτηκαν το Gabinoteca στη Μαδρίτη με την πρώτη ματιά και έκαναν τα αδύνατα δυνατά για να το φέρουν στα μέρη μας.

«Η ιδέα ξεκίνησε περίπου στα τέλη Νοεμβρίου» μου λέει ο κ. Καΐρης «όταν είδα μία παρουσίαση του παγκοσμίου φήμης Gabinoteca στη Μαδρίτη και μου έκανε αστραπιαία το κλικ. Έφυγα για την Ισπανία, συνάντησα τους δημιουργούς του, Hussi, Nino και Santy και ζήτησα το franchise τους μα στην αρχή νόμιζαν πως τους έκανα πλάκα. Χρειάστηκαν συζητήσεις επί συζητήσεων για να μου δώσουν το πράσινο φως, μέχρι επιτέλους να μου πουν το «ναι». Με ακολούθησαν στην Ελλάδα, έθεσαν αυστηρούς όρους και μας εμφύσησαν την φιλοσοφία τους. Ο σεφ Nino Redruello και η ομάδα του- ταγμένοι στη δουλειά τους- επιμελήθηκαν τα μενού, εκπαίδευσαν το προσωπικό -16 άτομα βρίσκονται για να καταλάβετε μόνο στην κουζίνα- και όλοι μαζί δημιουργήσαμε το ελληνικό Gabinoteca. Ένα εστιατόριο που κλείνει το μάτι πονηρά στις μοριακές τεχνικές, σε υποδέχεται με tapas madrileñas και καταρρίπτει την «υπερεκτίμηση» των πιάτων των γκουρμέ εστιατορίων που κυκλοφορούν στα πέριξ της Κηφισιάς».

gabinoteca_09
gabinoteca_04

«Οι προμηθευτές μας είναι επί το πλείστον από την Ισπανία -όρος βλέπετε για να έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα στις γεύσεις- οι μερίδες είναι 100 με 120 γραμμάρια, για να δοκιμάζει ο φιλοξενούμενος περισσότερες γεύσεις με τα ίδια λεφτά ενώ η ιδιαιτερότητα που με οδήγησε να το ερωτευτώ είναι η τσαχπίνικη παρουσίαση των πιάτων που φλερτάρει με την καινοτομία του do it yourself».

Ένα κουδουνάκι σε κάθε τραπέζι για να επικοινωνείς με τους σερβιτόρους (πρακτικό) και με αναμονή παραγγελίας maximum 10 λεπτών, σου έρχονται ευθύς φάκες, κουτάκια, γουδοχέρια, κορνέ, γλάστρες και βαζάκια γεμάτα γεύσεις -λαχταριστά ισπανικές- που μετατρέπουν το γεύμα σε παιχνίδι καθώς κάθε πιάτο σερβίρεται με το δικό του σκηνικό.

«Μια μη αυθεντική σαλάτα του Καίσαρα» σε combo -γλαστράκι με ολόφρεσκα μαρούλια, μπουκιές κοτόπουλου, στικς μελιτζάνας και σος παρμεζάνας – με υλικά που θα επιμεληθείς εσύ με το ψαλίδι για να φτιάξεις την σαλάτα που σε ευχαριστεί. Hamburguesa με μοσχαρίσιο ταρτάρ, έμενταλ και σάλτσα κάρυ (μπεργκεράκι αλά ισπανικά), «el potito» με πουρέ πατάτας, αυγά και μαύρη τρούφα, το σπάνιο πιάτο VIP ή αλλιώς Very Important prawns (ταρτάρ γαρίδας) που δεν σερβίρεται συχνά σε μαγαζιά ένεκα κόστους, taco pato (τάκος πάπιας, από τα αγαπημένα μου στο μαγαζί) και φυσικά καταπληκτικά τάπας el origen de la tapa- από τα οποία δοκίμασα την μπρουσκέτα με κόκκινη πιπεριά ψημένη σε ουίσκι, χτένια, μαγιονέζα σκόρδου και σαγκριά μήλου που ήταν φοβερή.

Papada y humo -χοιρινό καπνιστό, τρομερό και στην γεύση και στην παρουσίαση καθώς το ανοίγεις βγάζει καπνούς...

Papada y humo -χοιρινό καπνιστό, τρομερό και στην γεύση και στην παρουσίαση καθώς το ανοίγεις βγάζει καπνούς…


El origen de la tapa- μπρουσκέτα με κόκκινη πιπεριά ψημένη σε ουίσκι, χτένια, μαγιονέζα σκόρδου και σαγκριά μήλου, δεξιά- taco pato- τορτίγια καλαμποκιού με τραγανή πάπια.

El origen de la tapa- μπρουσκέτα με κόκκινη πιπεριά ψημένη σε ουίσκι, χτένια, μαγιονέζα σκόρδου και σαγκριά μήλου, δεξιά- taco pato- τορτίγια καλαμποκιού με τραγανή πάπια.

gabinoteca_05

Στο μενού βέβαια θα βρεις και απλά πράγματα όπως κροκέτες στο χρώμα του μελιού με χαμόν, μοσχάρι που ψήνεται με τις ώρες ζουμερό, λαβράκι και ένα ισπανικό τυρόψωμο που είναι δύσκολο να του αντισταθείς ενώ σε αντίστοιχη λογική κινούνται και τα γλυκά από τα οποία σου προτείνω να δοκιμάσεις το ονειρεμένο σάντουιτς με νουτέλα και το juan palomo που σερβίρεται σε ένα πιάτο-καμβά μαζί με ένα καλαθάκι σαντιγί, μπολάκια με φρούτα και μπράουνις, σιρόπι και ένα μικρό σιφόν για να φτιάξεις το δικό σου γλυκό όπως ακριβώς το έχεις ονειρευτεί.

Στη λίστα των κρασιών του υπάρχει μεγάλη ποικιλία ετικετών από τη Χιλή, την Ισπανία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Μαδέρα –με ιδιαίτερη προτίμηση στους ελληνικούς αμπελώνες ενώ φυσικά στον κατάλογο δεσπόζει η λευκή και κόκκινη σαγκριά –που είναι απίθανες και ξεχωριστές –αυτό θα τους το δώσω απλόχερα.

Αν πάλι είσαι φαν των κοκτέιλ, η «πλούσια τα ελέη» μπάρα του είναι εγγύηση με head bartender τον Δημήτρη Παπαϊωάννου που έχει ήδη κερδίσει 9 διαγωνισμούς bartending παγκοσμίως. Αφήσου στα χέρια του και μην ξεχάσεις να δοκιμάσεις -αν σου αρέσουν τα καυτερά- ένα latino fizz -κοκτέιλ με γλυκόξινο pisco, φρέσκο αγγούρι και μαρακούγια, νότες αγαύης, μπαχάρι, πιπερόριζα, καυτερή πιπεριά και άρωμα μαστίχας που θα σου αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις από αυτό το μαγαζί.

Gabinoteca, Δηλιγιάννη 56, Κεφαλάρι, τηλ. 210 8083.988. Ανοιχτό καθημερινά από τις 09.00 για καφέ. Η κουζίνα λειτουργεί 13:00-17:00 και 20:00-00:00. Στα ενδιάμεσα σερβίρονται σνακ. Το μπαρ λειτουργεί από τη 13:00.

Tortilla con brandada de bacalao- ομελέτα με πατάτες τηγανιτές και αφρό βακαλάου και Mr. Gabrales -φάκα με τυρί Αστούριας και περγαμόντο για να ελαφρύνεις τις γεύσεις.

Tortilla con brandada de bacalao- ομελέτα με πατάτες τηγανιτές και αφρό βακαλάου και Mr. Gabrales -φάκα με τυρί Αστούριας και περγαμόντο για να ελαφρύνεις τις γεύσεις.


El potito με πουρέ πατάτας, αυγό και μαύρη τρούφα.

El potito με πουρέ πατάτας, αυγό και μαύρη τρούφα.

gabinoteca_08
gabinoteca_03