Τους καλοκαιρινούς μήνες, τα νησιά της Ελλάδας – και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια τα πιο απόμακρα- έρχονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και γίνονται ο νούμερο ένα τουριστικός προορισμός. Τι συμβαίνει όμως όταν έρχεται ο χειμώνας και τα δρομολόγια των ακτοπλοϊκών αραιώνουν σημαντικά; Οι κάτοικοι συνεχίζουν να μένουν και έρχονται αντιμέτωποι με τα προβλήματα της ακριτικής νησιωτικής ζωής.

Στις προσπάθειες μετατροπής της άγονης γραμμής σε «γόνιμή» συνεισφέρει αποφασιστικά τα τελευταία οκτώ χρόνια το μεγαλύτερο εκπαιδευτικό και πολιτιστικό πρόγραμμα, ειδικά διαμορφωμένο για τα νησιά της «άγονης γραμμής» του Αιγαίου, Άγονη Γραμμή Γόνιμη. Ο δημιουργός και συντονιστής Στέφανος Νόλλας μαζί με τους πρόθυμους συνεργάτες του, χαίρει της βοήθειας πλέον και του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πραγμάτωση αυτής της δύσκολης πρωτοβουλίας.

mousiki

Μαθήματα μουσικής

Χάρη στο πρόγραμμα, οι κάτοικοι συνολικά 27 νησιών, έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε δραστηριότητες που υπό άλλες συνθήκες θα ήταν ουτοπικές ή απαραίτητη η μετάβασή τους στο κοντινότερο «γόνιμο» νησί. Ιδιωτικοί και Δημόσιοι Φορείς, όπως το Ωδείο Φίλιππου Νάκα, το Studio Flamenco Pellizco, ο παγκόσμιος πρωταθλητής Kung Fu Γιώργος Διβάνης, η Εθνική Λυρική Σκηνή, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και πολλοί ακόμη, προσφέρουν ανιδιοτελώς μαθήματα στους κατοίκους δέκα νησιών για το 2014.

Χάλκη, Ηρακλειά, Σχοινούσα, Θηρασιά, Αρκιοί, Πάτμος, Λειψοί, Καστελόριζο, Κάρπαθος και Γαύδος θα υποδεχθούν τα μέλη του προγράμματος για πλήθος πρωτότυπων δραστηριοτήτων. Από μαθήματα ψηφιδωτού, Kung Fu, σεμινάρια φλαμένκο έως και εργαστήρια αυτόματου ελέγχου και ρομποτικής (σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο) και το Κινητό Πλανητάριο (Mini Planetarium) για μια μοναδική αστρική εμπειρία μικρών και μεγάλων.

piano

Ορισμένα προγράμματα βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη ενώ οι κάτοικοι και οι φορείς των ακριτικών νησιών δηλώνουν ευγνώμονες για την συμβολή του προγράμματος, χάρη του οποίου παίρνουν δύναμη να συνεχίσουν το δύσκολο έργο τους ενώ παράλληλα υποστηρίζονται από εκπαιδευτικό υλικό και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Εξάλλου είναι ήδη σημαντικός ο πολιτιστικός εμπλουτισμός των «άδειων» χειμερινών μηνών στα συγκεκριμένα νησιά.

Μαθήματα ψηφιδωτού

Μαθήματα ψηφιδωτού

Η Άγονη Γραμμή Γόνιμη  είναι ένα πρόγραμμα που μας θυμίζει ότι η ζωή συνεχίζεται και τους χειμώνες στα μικρά αυτά νησιά και ότι οι κάτοικοι δεν πρέπει να στερούνται των δραστηριοτήτων που έχουμε ως δεδομένες στα αστικά κέντρα.

*Για περισσότερες πληροφορίες http://agoni.gr/