Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΣΚΑΝΕΡ

Παρκούρ στο Παρίσι για να σβήσουν τα φώτα

Μέλη μιας κολεκτίβας παρκούρ στο Παρίσι ξεχύνονται τα βράδια σε τοίχους και προσόψεις καταστημάτων για καλό σκοπό.
Φωτογραφίες: EPA/MOHAMMED BADRA

Ένας ακτιβιστής από την ομάδα παρκούρ «On The Spot» πηδάει για να σβήσει τα φώτα ενός καταστήματος στο Παρίσι, Γαλλία, 06 Αυγούστου 2022. EPA/MOHAMMED BADRA

Το Παρίσι, η πιο διάσημη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα στα πέρατα του κόσμου, είναι γνωστό και ως η Πόλη του Φωτός. Θα μπορούσε κάποιος να θεωρήσει ότι τον χαρακτηρισμό αυτό δεν τον έχει κερδίσει άδικα, αφού το Παρίσι αποτέλεσε την κοιτίδα του Διαφωτισμού, το φωτεινό πνεύμα του οποίου έθεσε τα θεμέλια των σύγχρονων δυτικών δημοκρατιών.

Δεν θα είναι όμως λάθος αν κάποιος θεωρήσει ότι το Παρίσι είναι επίσης η πιο φωταγωγημένη πόλη στην Ευρώπη και από τις πιο φωτεινές στον κόσμο, λόγω των εκθαμβωτικά φωτισμένων λεωφόρων και γεφυρών του. Από τις τριάντα επτά μεγάλες γέφυρες στο Παρίσι, οι τριάντα τρεις φωτίζονται με πλήρη δόξα κάθε ηλιοβασίλεμα. Πέρα από τις γέφυρες και τις μπουλεβάρ, υπάρχουν πάνω από τριακόσιες τοποθεσίες στο Παρίσι που φωταγωγούνται, από υπερπολυτελή ξενοδοχεία και εκκλησίες, αγάλματα και σιντριβάνια, μέχρι εθνικά κτίρια και μνημεία. Και φυσικά, στο μέτρημα δεν μπαίνουν τα αμέτρητα εμπορικά καταστήματα, ιδρύματα και πολυεθνικές επιχειρήσεις με τις βιτρίνες και τις ρεκλάμες τους να παραμένουν φωτισμένες κάθε νύχτα.

Κάποιοι, στους άνυδρους καιρούς που ζούμε, αυτό το θεώρησαν ανούσια σπατάλη ενέργειας και αποφάσισαν να το αλλάξουν.

Στο πλαίσιο του κινήματος «Lights Off», η κολεκτίβα παρκούρ On The Spot με έδρα το Παρίσι χρησιμοποιεί τις γυμναστικές της ικανότητες για να σκαρφαλώνει σε τοίχους και προσόψεις κτηρίων, για να απενεργοποιεί τις πινακίδες των καταστημάτων τη νύχτα και για να αυξήσει την ευαισθητοποίηση του κόσμου του Παρισιού σχετικά με την εξοικονόμηση ενέργειας και τη μείωση της φωτορύπανσης. 

Δύσκολα το Παρίσι θα χάσει τον θρόνο του ως την πιο λαμπερή πρωτεύουσα, αλλά τέτοιες δράσεις ίσως βοηθήσουν να αποκτήσει έναν ακόμη τίτλο: αυτόν μιας παγκόσμιας μητρόπολης με κλιματική ενσυναίσθηση.

Ο Kevin Ha και άλλοι ακτιβιστές από την ομάδα παρκούρ «On The Spot» ετοιμάζονται να σβήσουν τα φώτα ορισμένων καταστημάτων στο Παρίσι, Γαλλία, 06 Αυγούστου 2022.

Ο Kevin Ha, από την ομάδα παρκούρ «On The Spot», ποζάρει για μια φωτογραφία στο Παρίσι, Γαλλία, 06 Αυγούστου 2022.

Δύο φωτογραφίες σε σύνθεση, που δείχνουν έναν ακτιβιστή από την ομάδα παρκούρ «On The Spot» να σβήνει τα φώτα ενός καταστήματος χρησιμοποιώντας το πόδι του. Παρίσι, Γαλλία, 06 Αυγούστου 2022.

*Διάβαστε ΕΔΩ τι ΔΕΝ είναι το παρκούρ

POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.