Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ο Μάνος Τσαλαμανιός είναι παιδοψυχίατρος και ένας από τους πρώτους Έλληνες που εμβολιάστηκαν

Μιλάει στην Popaganda για το πώς ένιωσε κατά τη διάρκεια του εμβολιασμού, τι περιμένει τους επόμενους μήνες και τις επιπτώσεις όσων ζούμε στην ψυχική υγεία.
Φωτογραφίες: ΑΠΕ-ΜΠε

Ο Μάνος Τσαλαμανιός είναι ψυχίατρος παιδιών και εφήβων, διευθυντής του αντίστοιχου τμήματος του Ασκληπιείου Βούλας και τομεάρχης στο κομμάτι της ψυχικής υγείας του νοσοκομείου. Εμβολιάστηκε την Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου.

Αυτές είναι οι σκέψεις του σχετικά με τα εμβόλια:

Είχα ένα μικρό δισταγμό είναι η αλήθεια αλλά κατέληξα στο ότι είναι ό,τι καλύτερα μπορεί να κάνει κανείς ειδικά αν είναι υγειονομικός. Βλέπω καθημερινά πολλούς γονείς και παιδιά στα εξωτερικά ιατρεία, και παρότι προσπαθούμε να τηρούμε την οδηγία για λιγότερες συναντήσεις ξέρουμε ότι κλινικά είναι δύσκολο αυτό. Δεν μπορείς ξαφνικά να σταματήσεις να βλέπεις τα παιδιά που έχουν πολύ άγχος και έντονο φόβο και τους γονείς τους που για διάφορους λόγους βρίσκονται σε αδιέξοδο. Ειδικά εν μέσω κορωνοϊού η ψυχική υγεία παιδιών, εφήβων και γονιών έχει επιβαρυνθεί λόγω του φόβου της ασθένειας, του άγχους, του εγκλεισμού αλλά και άλλων παραγόντων όπως οικονομικές δυσκολίες ή και ανεργία που επήλθαν ως αποτέλεσμα των όσων συμβαίνουν εξ αιτίας της covid19.

Τηρούνται τα μέτρα προφανώς αλλά μέσω του εμβολίου προστατεύω και τον εαυτό μου, και τις οικογένειες που συναντώ και φυσικά και τους συναδέλφούς μου.

Όταν εμβολιάστηκα ένιωσα ένα πολύ ελαφρύ τσίμπημα στο χέρι και για ένα μισάωρο περίπου μια πολύ ελαφριά ζάλη. Μετά δεν είχα ούτε πόνο στο χέρι, ούτε κάποια άλλη αντίδραση.

Ο πατέρας μου, ως άτομο της τρίτης ηλικίας, θα φροντίσει να το κάνει μόλις η αντίστοιχη σύσταση για εμβολιασμό στους υπερήλικες.

Η πλειονότητα των υγιειονομικών θα κάνει το εμβόλιο, πιστεύω ότι θα είναι πολύ μεγάλο το ποσοστό των υγειονομικών που θα εμβολιαστεί μέσα στον επόμενο μήνα.

Τουλάχιστον στο δικό μου περιβάλλον, οι φίλοι που δεν είναι υγειονομικό προσωπικό μου λένε ότι μακάρι να ήταν γιατροί ή νοσηλευτές για να μην αργήσουν να το κάνουν. Ειδικά με άτομα που μιλάω που είναι λίγο πάνω από 50, που έχουν κάποια θέματα υπέρτασης ή άλλα ελαφριά υποκείμενα νοσήματα βλέπουν το εμβόλιο πολύ θετικά. Δεν είναι ότι λείπουν οι επιφυλακτικοί, το κατανοώ, όμως νομίζω τώρα θα πρέπει να προχωρήσουμε σε μαζικό εμβολιασμό για να μπορέσει να εξομαλυνθεί η κατάσταση μέχρι και το καλοκαίρι.

Τα μέτρα στο νοσοκομείο τηρούνται φυσικά στο ακέραιο αφού ο μαζικός εμβολιασμός είναι κάτι που σχετικά αργεί ακόμη, συν του ότι η ανοσία επιτυγχάνεται περίπου στον μήνα και αφού έχει ληφθεί η δεύτερη δόση.

Πρέπει να αναχαιτίσουμε τον κορωνοϊό γιατί αφήνει πίσω του πολυσύνθετες επιπτώσεις στις οποίες πρέπει σιγά σιγά να επικεντρωθούμε. Προσωπικά ως γιατρός της ψυχικής υγείας βλέπω τις σημαντικότατες επιπτώσεις που προκαλούν όλα όσα έφερε μαζί του ο κορωνοϊός. Τις επιπτώσεις τις καταγράφουμε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών σε μια έρευνα που τρέχει και στην υπόλοιπη Ελλάδα και κάποια στιγμή θα έχουμε τα δεδομένα προς παρουσίαση.

POP TODAY
ΤΕΧΝΕΣ
ΠΟΛΗ
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.