Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΔΙΕΘΝΗ

Σίνζο Άμπε: Η ζωή του δολοφονημένου πρώην πρωθυπουργού της Ιαπωνίας

Σοκαρισμένη η παγκόσμια κοινότητα είδε το πρωί της Παρασκευής, τον πρώην πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε, να πέφτει νεκρός από τα πυρά ενόπλου στη Νάρα, σε προεκλογική εκστρατεία του.
Σίνζο Άμπε

Φωτογραφία: EPA/FRANCK ROBICHON

Η Ιαπωνία θρηνεί σοκαρισμένη τον πρώην πρωθυπουργό της χώρας, ο οποίος δολοφονήθηκε.

Σοκαρισμένη η παγκόσμια κοινότητα είδε το πρωί της Παρασκευής, τον πρώην πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε, να πέφτει νεκρός από τα πυρά ενόπλου στη Νάρα, σε προεκλογική εκστρατεία του.

Οι πιθανότητες επανεκλογής του Άμπε ήταν πολλές. Ο Άμπε παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία το 2020, εν μέσω της κρίσης του κορονοϊού. Όταν ο Άμπε ανακοίνωσε την παραίτησή του στα τέλη του 2020, έβαλε τέλος σε μια θητεία στην οποία επιδίωξε μια συντηρητική ατζέντα για την αποκατάσταση της οικονομίας, της στρατιωτικής και εθνικής υπερηφάνειας της χώρας.

Το νοσοκομείο που προσπάθησε να τον σώσει ανακοίνωσε πως ο Σίνζο Άμπε απεβίωσε στις 5:03 μ.μ. (11:03 ώρα Ελλάδας), περίπου πεντέμισι ώρες αφού πυροβολήθηκε. Ένας γιατρός είπε πως ο Άμπε πέθανε από ακατάσχετη αιμορραγία από δύο βαθιά τραύματα, το ένα από τα οποία στη δεξιά πλευρά του λαιμού του. Όταν μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, δεν είχε ζωτικές ενδείξεις.

Η αστυνομία ανακοίνωσε πως για την επίθεση κατά του Άμπε συνελήφθη ένας 41χρονος. Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NHK, ονομάζεται Τετσούγια Γιαμαγκάμι και είπε στην αστυνομία πως ήταν δυσαρεστημένος με τον Άμπε και ήθελε να τον σκοτώσει.

Ο Άμπε εκφωνούσε προεκλογική ομιλία έξω από σιδηροδρομικό σταθμό ήταν ήχησαν δύο πυροβολισμοί γύρω στις 11:30 (τοπική ώρα, 05:30 ώρα Ελλάδας). Μέλη της ασφάλειας εθεάθησαν να ακινητοποιούν ρίχνοντάς τον στο δρόμο έναν άνδρα που φορούσε γκρίζο μπλουζάκι και μπεζ παντελόνι.

 «Ακούστηκε ένα δυνατό μπαμ και μετά καπνός», είπε στο Ρόιτερς ο επιχειρηματίας Μακότο Ιτσικάουα, ο οποίος ήταν αυτόπτης μάρτυρας. Πρόσθεσε πως το όπλο είχε μέγεθος τηλεοπτικής κάμερας.

«Στον πρώτο πυροβολισμό κανένας δεν ήξερε τι γινόταν, αλλά μετά το δεύτερο πυροβολισμό, ειδικές αστυνομικές δυνάμεις τον έριξαν στο έδαφος».

Νωρίτερα το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo μετέδωσε μία φωτογραφία του Άμπε να κείτεται μπρούμυτα στο δρόμο με αίμα στο λευκό πουκάμισό του. Κόσμος ήταν συγκεντρωμένος γύρω του και κάποιος του έκανε καρδιακές μαλάξεις.

Οι υπηρεσίες άμεσης βοήθειας της Νάρα ανακοίνωσαν πως είχε τραυματισθεί στο δεξί μέρος το λαιμού και στην αριστερή κλείδα. Ο αδελφός του, ο υπουργός Άμυνας Νομπούο Κίσι, είπε ότι γίνονταν στον Άμπε μεταγγίσεις αίματος.

Μάλιστα, ο Άμπε ήταν εγγονός πρώην πρωθυπουργού της χώρας ενώ ήταν και ο νεότερος που έφτασε στο αξίωμα αυτό.

Ποιος ήταν ο Σίνζο Άμπε

Γεννήθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου του 1954 στην πόλη Ναγκάτο της περιφέρειας Γιαμαγκούτσι, αλλά σύντομα η οικογένειά του μετακόμισε στο Τόκιο. Η οικογένεια του Σίνζο Άμπε είχε σημαντική παρουσία στην πολιτική σκηνή της Ιαπωνίας. Ο παππούς του Καν Άμπε και ο πατέρας του Σίνταροου Άμπε υπήρξαν βουλευτές, ενώ η μητέρα του, Γιόκο Κίσι, ήταν κόρη του Πρωθυπουργού της Ιαπωνία Νομπουσούκε Κίσι.

Σπούδασε Πολιτική Επιστήμη στο ιδιωτικό Πανεπιστήμιο Σεϊκέι, απ’ όπου αποφοίτησε το 1977. Αργότερα εγκαταστάθηκε στην Αμερική όπου συνέχισε τις σπουδές του στις Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καλιφόρνιας (University of Southern California).

Τον Απρίλιο του 1979 ξεκίνησε να δουλεύει για λογαριασμό της βιομηχανίας παραγωγής χάλυβα Kobe Steel. Το 1982 παραιτήθηκε και ακολούθησε μια καριέρα σε κυβερνητικές και κομματικές θέσεις, όπως εκτελεστικός γραμματέας του Υπουργού Εξωτερικών, ιδιαίτερος γραμματέας του προέδρου του Γενικού Συμβουλίου του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, και ιδιαίτερος του γενικού γραμματέα του Κόμματος. Το 1993, μετά τον θάνατο του πατέρα του 2 χρόνια πριν, εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής, στην περιφέρεια Γιαμαγκούτσι.

Στις 20 Σεπτεμβρίου 2006, ο Άμπε εξελέγη Πρόεδρος του κυβερνώντος Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (LDP). Ως αποτέλεσμα, διαδέχθηκε τον Γιουνισίρο Κοϊζούμι στην πρωθυπουργία στις 26 Σεπτεμβρίου 2006 και έγινε ο νεότερος Πρωθυπουργός της χώρας και ο πρώτος που γεννήθηκε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο . Με 339 ψήφους επί συνόλου 475 στην Κάτω Βουλή και 136 επί συνόλου 240 στην Άνω Βουλή, ο συντηρητικός Άμπε εξελέγη πανηγυρικά πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, διαδεχόμενος τον Κοϊζούμι.

Ο νέος Ιάπωνας πρωθυπουργός προχώρησε στη θεσμοθέτηση ενός νέου υπουργείου, με αρμοδιότητα τις διαπραγματεύσεις με τη Βόρειο Κορέα σχετικά με τις απαγωγές Ιαπώνων πολιτών στις δεκαετίες του 1970 και του 1980. Τον Ιανουάριο του 2007 όρκισε τον πρώτο μεταπολεμικό Υπουργό Άμυνας.

Υπέβαλε ξαφνικά την παραίτησή του στις 12 Σεπτεμβρίου 2007 έπειτα από τη συνεχιζόμενη πολιτική κρίση. Διάδοχός του στην πρωθυπουργία εξελέγη στις 23 Σεπτεμβρίου 2007 ο Γιασούο Φουκούντα.

Μετά τη συντριπτική νίκη του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος στις εκλογές της 16ης Δεκεμβρίου 2012, έγινε εκ νέου πρωθυπουργός στις 26 Δεκεμβρίου. Ο κυβερνών συνασπισμός κατήγαγε νίκη και στις εκλογές για την ανάδειξη των μελών της Γερουσίας, οι οποίες διεξήχθησαν στις 21 Ιουλίου 2013.

Ο Άμπε κέρδισε και τις πρόωρες γενικές εκλογές του 2014 και εξελέγη ξανά πρωθυπουργός το Δεκέμβριο του 2014. Το κόμμα του διατήρησε την πλειοψηφία των δύο τρίτων στην Κάτω Βουλή, μαζί με τον εταίρο του, το Νέο Κόμμα Κομέιτο.

Στις 24 Δεκεμβρίου 2014 ο Άμπε επανεξελέγη πρωθυπουργός για 3η φορά από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, με 328 ψήφος επί συνόλου 470 ψηφισάντων.

Τον Σεπτέμβριο του 2015 επανεξελέγη στην ηγεσία του κόμματός του χωρίς αντίπαλο.

Έπειτα από τις πρόωρες γενικές εκλογές του 2017 στις 22 Οκτωβρίου, εν μέσω της κρίσης στη Βόρεια Κορέα, ο Σίνζο Άμπε διατήρησε τον αριθμό των εδρών για το κόμμα του στο κοινοβούλιο. Εξελέγη ξανά πρωθυπουργός (για 4η φορά) την 1η Νοεμβρίου 2017.

Στις 20 Σεπτεμβρίου 2018 ο Άμπε επανεξελέγη αρχηγός του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, προαλείφοντας την μακροβιότερη πρωθυπουργία στην ιαπωνική ιστορία.

Τον Ιούλιο του 2019 το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα του Άμπε κέρδισε την πλειοψηφία στις εκλογές για την Βουλή των Συμβούλων.

Συνέβαλε καθοριστικά στη ανάληψη της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020 από το Τόκιο, οι οποίοι αναβλήθηκαν κατά ένα χρόνο για το 2021 λόγω της πανδημίας COVID-19.

Στις 28 Αυγούστου του 2020 ανακοίνωσε πως αποφάσισε να παραιτηθεί από τη θέση του πρωθυπουργού για λόγους υγείας. Ο Άμπε έπασχε από ελκώδη κολίτιδα, ενώ λίγες ημέρες πριν την ανακοίνωση του είχε επισκεφθεί το νοσοκομείο, δύο φορές σε διάστημα μιας εβδομάδας. Ο Άμπε παρέμεινε στη θέση μέχρι την εκλογή του αντικαταστάτη του από το κόμμα.

Στις 8 Ιουλίου, ο Άμπε κατέρρευσε αφού πυροβολήθηκε δύο φορές στην πλάτη ενώ παρουσίαζε μια προεκλογική ομιλία κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό Γιαμάτο-Σαϊντάι-τζι στην πόλη Νάρα.

Μεταφέρθηκε σε τοπικό νοσοκομείο, το οποίο συνδέεται με το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Nάρα, μέσω ελικοπτέρου. Έξι ώρες αργότερα, το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Νάρα ανακοίνωσε ότι ο Άμπε υπέκυψε στα τραύματά του γύρω στις 5:03 μ.μ.

POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.