Screen Shot 2014-03-07 at 9.52.20 μ.μ.

Ποια είναι η ιστορία της Koku και πώς οδηγηθήκατε στην απόφαση να σπουδάσετε design και έπειτα να ιδρύσετε το δικό σας label; Υπάρχει κάποια οικογενειακή σχέση με τη μόδα; Η μόνη καλλιτεχνική φλέβα της οικογένειας προέρχεται από τον πατέρα μας που ζωγράφιζε. Κατά τ’ άλλα η επιλογή ήταν εντελώς τυχαία. Η Μαρία σπούδασε textile designer στο Central St. Martin’s, έκανε το master της στο Royal College of Art κι εγώ σπούδασα Accessories Design στο London College of Fashion. Μετά τις σπουδές, η Μαρία ανέλαβε κάποια projects σε οίκους μόδας ενώ εγώ εργάστηκα τρία χρόνια ως υπεύθυνη παραγωγής του σχεδιαστή παπουτσιών Rupert Sanderson. Εν τω μεταξύ η Μαρία επέστρεψε στην Ελλάδα και ξεκίνησε με κάποιες custom made δημιουργίες, χρησιμοποιώντας και πλεξιγκλάς, όπως μαξιλάρια και άλλα είδη, περισσότερο στον τομέα του digital print. Όταν επέστρεψα το 2009, ενωθήκαμε και αρχικά δουλεύαμε με μεμονωμένες παραγγελίες ιδιωτών. Εγώ ήθελα να εντάξουμε στη σειρά και τα αξεσουάρ και έτσι ξεκινήσαμε με μία συλλογή στην οποία ενσωματώσαμε και το πλεξιγκλάς που γενικά άρεσε πολύ. Η πρώτη μεγάλη παραγγελία ήρθε από το κατάστημα Μαγεία στη Μύκονο και στη συνέχεια το Rainbowwave του Λονδίνου, πρότεινε να αναλάβει τη συλλογή μας. Αυτό φυσικά ήταν εξαιρετικό καθώς βρεθήκαμε δίπλα σε παγκοσμίως αναγνωρισμένα brands και σε έναν χώρο που επισκέπτονται buyers από ολόκληρο τον κόσμο. Για παράδειγμα, από τον Απρίλιο τα αξεσουάρ μας θα βρίσκονται και στο www.netaporter.com και είμαστε πολύ χαρούμενες γι’ αυτό. Άλλωστε το 90% των προϊόντων μας, εξάγεται.

Παρ’ όλα αυτά επιμένετε στην 100% ελληνική παραγωγή; Ναι, η παραγωγή γίνεται αποκλειστικά στην Ελλάδα και ο σκοπός μας είναι να συνεχιστεί. Η μεγάλη διανομή στο εσωτερικό της χώρας είναι κάτι που δεν μας ενδιαφέρει, με την έννοια ότι συνεργαζόμαστε με κάποια επιλεγμένα καταστήματα, σε χώρους που μας εκφράζουν και δεν δίνουμε τόση σημασία στον όγκο.

8Y3B7230
8Y3B7420

Πόσο δύσκολο είναι να είσαι νέος επιχειρηματίας στην Ελλάδα σήμερα; Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν υπάρχει τρομερός επαγγελματισμός. Το περίεργο μάλιστα είναι ότι παρά την κρίση έχουμε δυσκολευτεί ιδιαίτερα να βρούμε συνεργάτες στο κομμάτι της παραγωγής, μερικές φορές είναι σαν να μην το πιστεύουν ότι θα τους δώσεις δουλειά και διστάζουν να συμμετάσχουν. Μένει να δούμε αν με την πάροδο του χρόνου θα καταφέρουμε να παραμείνουμε εδώ, σε περίπτωση που ο όγκος της παραγωγής αυξηθεί περισσότερο.

Τα σύμβολα του ματιού, του ψαροκόκαλου και ιδιαίτερα της νεκροκεφαλής, κυριαρχούν στη συλλογή σας.  Πράγματι, ως Ελληνίδες είμαστε προληπτικές, γι’ αυτό κανένα κομμάτι δεν φεύγει από εμάς χωρίς ένα αυτοκόλλητο για το «μάτι»! Αλλά και η νεκροκεφαλή ήταν στοιχείο της Koku από την πρώτη συλλογή του 2012 και το ενδιαφέρον είναι ότι είχε τρομερή απήχηση στη Σαουδική Αραβία, ενώ θα φανταζόταν κανείς ότι το κοινό εκεί είναι πιο συντηρητικό. Φυσικά θα υπάρχει και στη συλλογή του 2014, με κάποιες προσαρμογές.

Αν η Suzy Menkes έκανε ένα αφιέρωμα στην Koku, θα προτιμούσατε να σας αναφέρει ως δημιουργούς μόδας ή ως δημιουργούς στιλ; Τι ψηφίζετε ανάμεσα στα δύο; Μάλλον ψηφίζουμε το στιλ, μιας και δεν ακολουθούμε ιδιαίτερα τις τάσεις της μόδας. Πιστεύουμε ότι τα trends τα δημιουργεί και ο καθένας μόνος του για τον εαυτό του.

 Τι ετοιμάζετε για το καλοκαίρι του 2014; Για τη σεζόν αυτή, απευθυνθήκαμε στην έκθεση Premier Vision στο Παρίσι και προμηθευτήκαμε τα υφάσματά μας από εκεί. Κεντρικό στοιχείο είναι τα νέον-φωσφοριζέ χρώματα, τα οποία θα χρησιμοποιήσουμε και αυτό το καλοκαίρι με νέους συνδυασμούς. Το concept της Koku είναι η δημιουργία πρακτικών fashionable κομματιών, τα οποία θα μπορεί ο κόσμος να πάρει στην παραλία, να τα διπλώσει και να τα βάλει στη βαλίτσα του ή να έχουν πολλές χρήσεις, όπως τα τσαντάκια με το πλαστικό εσωτερικό μέσα στα οποία θα μπορεί κάποιος να βάλει το βρεγμένο μαγιό και μετά να τα κρατήσει μέχρι το βράδυ για να πάει για ποτό.

8Y3B7149
8Y3B7368

Τα αξεσουάρ Koku ταξιδεύουν ήδη σε ολόκληρο τον πλανήτη. Ποιο είναι το επόμενο όνειρο για το μέλλον; Ίσως κάποια στιγμή, ένα όμορφο, μικρό μαγαζί σε κάποιο νησί. Αυτό θα ήταν πολύ ωραίο.

Σημεία πώλησης των Koku Accessories, Bettina, Μαγεία (Αθήνα), Zali (Αντίπαρος), Kalokairi (Σκιάθος), Mezzo Mezzo (Κέρκυρα), Anemi (Φολέγανδρος), Esthir (Πάτμος), καθώς και στις ιστοσελίδες, www.koolfly.com, www.wecreateharmony.com και στο online shop, www.kokuaccessories.com.