Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaDESIGN

Το διαμέρισμα K60 είναι μια σύγχρονη ωδή στη Μεταπολεμική Αθήνα

Η ανακαίνιση της κατοικίας την οποία ανέλαβε η αρχιτέκτονας Ιωάννα Βλαχάκη αποτίει φόρο τιμής στον παππού του ιδιοκτήτη, ως μία πρωτοποριακή φιγούρα στη βελγική μοντέρνα αρχιτεκτονική.
Φωτογραφίες: Ιωάννα Βλαχάκη

Το K60, ένα διαμέρισμα 88 τ.μ. στην Αθήνα, μεταμορφώθηκε από την αρχιτέκτονα Ιωάννα Βλαχάκη για να τιμήσει τις μεταπολεμικές καταβολές του, ενώ αγκαλιάζει τη σύγχρονη λειτουργικότητα.

Ο σχεδιασμός αποτίει φόρο τιμής στον παππού του ιδιοκτήτη της κατοικίας, Marc Verkest (Konstrukto), μια πρωτοποριακή φιγούρα της βελγικής μοντέρνας αρχιτεκτονικής.

Το σχέδιο περιστρέφεται γύρω από το αρχικό κλιμακοστάσιο, δημιουργώντας την αίσθηση μιας κυκλικής ροής στους χώρους διαβίωσης. 

Οι χώροι ενοποιήθηκαν, αλλά με έναν σαφή, λεπτό διαχωρισμό μέσω της σχεδιαστικής ιδέας: την επανάληψη της κυκλικότητας στον custom σχεδιασμό επίπλων, τη μελέτη της απόδοσης των φυσικών πηγών φωτός, τη σκόπιμη χρήση του χρώματος και τις διακοσμητικές λεπτομέρειες παντού.

Διατηρήθηκαν τα αρχικά και ιστορικά πλέον στοιχεία του διαμερίσματος, όπως τα μωσαϊκά δάπεδα, οι μαρμάρινοι πάγκοι και τα ξύλινα πατώματα, ενώ ενσωματώθηκαν έπιπλα εμπνευσμένα από τον μοντερνισμό.

Το μάρμαρο Διονύσου αξιοποιείται στην κουζίνα και συνδυάζεται αρμονικά με το μωσαϊκό και σύγχρονα υλικά.

Η τραπεζαρία, διαθέτει ένα costum-made λακαρισμένο ξύλινο τραπέζι, το οποίο αποπνέει μια χαλαρή ατμόσφαιρα που υποστηρίζεται από διαφορετικές καρέκλες σε έναν χρωματικό συνδυασμό εμπνευσμένο από μοντέρνες αποχρώσεις αλλά και τα χαρακτηριστικά μπλε και κόκκινα χρώματα της γειτονιάς.

Η βιβλιοθήκη, που βρίσκεται στην τραπεζαρία, αποτελεί ένα από τα βασικά στοιχεία του χώρου.

Το σαλόνι και το γραφείο, λουσμένα στο φυσικό φως, συνδυάζουν μεταλλικά στοιχεία με cozy υφάσματα, ενώ ξεχωρίζει η μπλε τοιχογραφία.

Ο παππούς του ιδιοκτήτη, Marc Verkest (Konstrukto), ένας Βέλγος πρωτοπόρος της μοντέρνας αρχιτεκτονικής, που ενέπνευσε την όλη διαδικασία σχεδιασμού, τιμήθηκε με την τοποθέτηση χειροποίητων κομματιών και με ειδικές λεπτομέρειες στην κατασκευή.

Εν τω μεταξύ, διατηρώντας έναν φυσικό προσανατολισμό, οι χώροι διαβίωσης εκτείνονται προς τη φωτεινή πρόσοψη με νότιο προσανατολισμό και τις μπαλκονόπορτες που εκτείνονται σε όλο το μήκος του διαμερίσματος και βγαίνουν στη γενναιόδωρη βεράντα.

Οι πιο ιδιωτικοί χώροι τοποθετούνται στο βόρειο και πιο ήσυχο πίσω μέρος του διαμερίσματος.

Το υπνοδωμάτιο γίνεται προσβάσιμο μέσω ενός φωτεινού χώρου που χρησιμεύει ως πέρασμα πίσω από την κουζίνα. Πρόκειται για έναν γαλήνιο χώρο γεμάτο φυσικό φως.

Στο λουτρό, ένα νέο μωσαϊκό δάπεδο συμπληρώνει τον επιλεγμένο χρωματικό συνδυασμό, ενώ έχουν τοποθετηθεί ιδιαίτερες μεταλλικές λαβές και φωτιστικά που αποτίουν φόρο τιμής στη μεταπολεμική εποχή, συνδυάζοντας την ιστορία με το σύγχρονο design.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για την αρχιτέκτονα και το έργο εδώ

POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2023 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.