red-axes

Το Εβραϊκό ντουέτο των ταχέως ανερχόμενων Djs και παραγωγών Red Axes επιστρέφει στην Αθήνα ένα χρόνο μετά την περσινή θριαμβευτική τους εμφάνιση, καλεσμένοι και πάλι από το The Kids Are Allright, αυτή τη φορά στο ανανεωμένο six d.o.g.s, αυτό το Σάββατο 14 Ιανουαρίου. Η καλύτερη λοιπόν ευκαιρία για να γνωρίσουμε λίγο καλύτερα τους Niv και Dori.

Οι Dori Sadovnik και Niv Arzi, ξεκίνησαν να φτιάχνουν μουσική μαζί, με όχημα την new wave / post punk μπάντα ‘Red Cotton’. Μετά από τη διαμονή τους στο Άμστερνταμ, επέστρεψαν στο Τελ-Αβίβ και ξεκίνησαν ένα underground, ψυχεδελικό πάρτι ηλεκτρονικής μουσικής με τίτλο ‘Break It!’, το οποίο έφερε φρέσκια ενέργεια στην τοπική σκηνή. Από το 2009 και μετά, άρχισαν να κάνουν focus σε house, disco και techno ακούσματα και ξεκίνησαν να κυκλοφορούν μουσική ως Red Axes. Έχουν κυκλοφορήσει σε labels όπως Multi Culti, ESP Institute, Correspondant, Endless Flight, Disco Halal, Permanent Vacation, αμέτρητα remixes σε καλλιτέχνες όπως οι Moscoman, Michel Mininni, Andrew Weatherall, Autarkic αλλά και Λένα Πλάτωνος (για την πρόσφατη επανέκδοση του «Γκάλοπ» από την αμερικάνικη Dark Entries). Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τη δική τους punk/ indie/ new wave δισκογραφική Garzen Records, τις εμφανίσεις τους σε όλα τα μεγάλα φεστιβάλ του κόσμου, μεταξύ άλλων και στα περσινά Sonar και Burning Man και κυρίως τον χαρακτηριστικό deep-discο, cosmic, punk-funk, house και electro ήχο τους, τους έχουν αναδείξει σε σημαντικούς παίκτες της παγκόσμιας dance σκηνής.

red-axes-2

Τι μουσική παίζετε συνήθως στα DJ sets σας; Niv: Μου αρέσει να παίζω πολλά διαφορετικά στιλ μουσικής αλλά το σημαντικότερο για μένα είναι να παίζω πράγματα που αναστατώνουν τον εσωτερικό μου κόσμο. Όταν είμαι ενθουσιασμένος, τότε συνήθως η κατάσταση είναι πιο ιδιαίτερη σε ένα set. 

Dori: Original κομμάτια και edits.

Μιλήστε μας λίγο για το Live project σας. Niv: Έχουμε δύο διαφορετικά Live set αυτόν τον καιρό. Το ένα είναι οι δυο μας, παίζοντας αυτοσχεδιαστικές version του υλικού μας, το άλλο είναι μια τετραμελής μπάντα, με live drums και κιθάρες, το οποίο του δίνει μια πιο rock & roll αίσθηση.

Ποιες ήταν οι κύριες επιρροές σας καθώς μεγαλώνατε; Niv: Μεγάλωσα σε ένα σπίτι μουσικόφιλων, όχι ότι οι γονείς μου ήταν record diggers, αλλά γνώριζαν και αγαπούσαν τη μουσική. Θυμάμαι τη μουσική γύρω μου από πάντα, πατέρας μου συνήθιζε να μας παίζει κιθάρα και να μας τραγουδάει πριν κοιμηθούμε τα βράδια, κυρίως Beatles και ισραηλίτικες μπαλάντες. Αυτός ήταν η μεγαλύτερη επιρροή μου τότε. 

Dori: Ο αδερφός μου είναι μουσικός, οπότε είχαμε συνθεσάιζερ και πιάνο στο σπίτι. Μπάντες σαν τους Beatles και τους Doors, αλλά και ο Leonard Cohen ήταν οι κύριες επιρροές τότε.

Ποια η σχέση σας με την ισραηλίτικη μουσική παράδοση; Niv: Μου αρέσουν πράγματα σε κάθε είδος μουσικής, οπότε μου είναι δύσκολο να απαντήσω γενικά, αλλά υπάρχουν πραγματικά κάποιες πολύ ωραίες μελωδίες και τραγούδια στην Εβραϊκή παράδοση.

Το Ισραήλ είναι διάσημο για την uplifting trance σκηνή του. Ήσασταν ποτέ ακροατές και fans; Ποια η γνώμη σας για αυτό το είδος μουσικής; Niv: Μου αρέσει η λέξη trance και μερικές φορές παίζω trance δίσκους, συνήθως τους χαμηλώνω τα BPM, καθώς το original tempo είναι πολύ γρήγορο για μένα. Όπως είπα και προηγουμένος, είναι σημαντικό για μένα να βλέπω τον κάθε δίσκο χωριστά, δεν έχει σημασία τι είδος μουσικής είναι. 

Dori: Σαν παιδί έπαιζα τένις και ο προπονητής μου με πήγαινε σε trance parties, οπότε ήμουν στη «φάση», αλλά από τότε έχει περάσει πολύ καιρός, μεγάλωσα.

Τι ξέρετε για την Ελληνική παραδοσιακή μουσική; Είναι αλήθεια πως είναι τόσο δημοφιλής στο Ισραήλ; Niv: Πολλά Ελληνικά τραγούδια, διασκευάζονται στα Εβραϊκά και πολλοί καλλιτέχνες όπως ο Αri San, o Trifonas, είναι cult στο Ισραήλ. Μου αρέσει το μπουζούκι και οι μελωδίες σε αρκετά κομμάτια.

Μπορείτε να αναφέρετε κάποιους από τους αγαπημένους σας Djs και μουσικούς; Niv: Εγώ αντλώ μεγάλο μέρος της έμπνευσης μου από τη νεανική Ισραηλινή rock σκηνή, από μπάντες και καλλιτέχνες όπως White Screen, Haxxan, The Crotches, Ryskinder και Hila Ruach. Αυτός ήταν και ένας από τους βασικούς λόγους που ξεκινήσαμε την Garzen Records. Από Djs μου αρέσουν πολύ οι Manfredas και Uriah Klapter, είναι διαφορετικοί και έξυπνοι Djs, πάντα κάνουν καλά parties και έχουν μοναδικό, προσωπικό ήχο.

Θυμάστε τον πρώτο δίσκο που αγοράσατε; Niv: Ναι, ήταν ένας δισκος των Beastie Boys. Dori: The Notorious B.I.G. – Life after death

Ποιοι καλλιτέχνες και labels έχουν κερδίσει την προσοχή σας τελευταία; Niv: Υπάρχουν πολλοί, αλλά θέλω να σταθώ στο Σουηδικό label Hoga Nord από την Σουηδία και τον Autarcik από το Τελ Αβίβ, ο οποίος είναι ένας πολύ ταλαντούχος μουσικός και performer.

Έχετε ανεκπλήρωτα μουσικά όνειρα; Niv: Θέλω να μάθω να παίζω βιολί ή τρομπέτα. Dori: Όχι.

Τι να περιμένουμε από τους Red Axes στο άμεσο μέλλον; Niv: Να εξερευνούμε, να δημιουργούμε και να συνεχίζουμε να κάνουμε ότι αγαπάμε, με κίνητρο και ενθουσιασμό. 

Dori: Νέο άλμπουμ και νέα Live μπάντα.

Δώστε μας ένα Top-5 σας, αυτόν τον καιρό. Albion -En trance, Moscoman – Dalmar Arbon In The Club, Khidja – Haetrin, The Turbans – Minotaur (Thee oh Sees cover), The white screen – Ηa zipor ha levna 


 

2017_01_14redaxessq

14 Ιανουαρίου, six d.o.g.s