Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Πολύχρωμος «βανδαλισμός» από τον The Dreamer στα πλαίσια του Occupy Atopos

Ο Σωτήρης Τρέχας επαναπροσδιορίζει την έκθεση UNLOCKED και τη θεματική της μεταμορφώνοντας το κτίριο της Atopos σε μια προσωπική pop dreamland.
Φωτογραφίες: Κατερίνα Σαμαρτζή / FOSPHOTOS
Ο Σωτήρης Τρέχας aka Τhe Dreamer

Ο Σωτήρης Τρέχας aka Τhe Dreamer

Το 2013 ξεκίνησε η  έρευνα γύρω από τo UNLOCKED, ένα project επιχειρεί να «ξεκλειδώσει» την απεικόνιση του Γυμνού Σώματος στη μετα-φωτογραφική, ψηφιακή εποχή, μια ιδέα του καλλιτεχνικού διευθυντή της Atopos cvc, Βασίλη Ζηδιανάκη. Η έρευνα αυτή έλαβε διάφορες εκφάνσεις και εκδοχές όπως ένα πρόγραμμα εκθέσεων, ομιλιών, workshops, performances και artist residencies και αποκορύφωμα το ομώνυμο βιβλίο μεγέθους 512 σελίδων. 

Το χαρακτηριστικό logo του The Dreamer

Το χαρακτηριστικό logo του The Dreamer

The Dreamer x UNLOCKED

The Dreamer x UNLOCKED

Στο πλαίσιο της έρευνας για την έκδοση UNLOCKED ο οργανισμός Atopos cvc εγκαινίασε, τον Οκτώβριο του 2014 το artist residency Occupy Atopos. Οι συμμετέχοντες residents «καταλαμβάνουν» την έδρα της Atopos cvc και παρουσιάζουν τη δουλειά τους γύρω από το γυμνό ανθρώπινο σώμα με βασικό μέσο τη φωτογραφία, το σχέδιο, το video, τη ζωγραφική, το collage ή και τις εγκαταστάσεις. Έκτος κατά σειρά καλλιτέχνης του residency και μετά τις συμμετοχές των David Marinos, Clo’e Floirat, Κωστή Φωκά, Ren Hang και ΝAR, είναι ο The Dreamer, κατά κόσμον Σωτήρης Τρέχας, artist, φωτογράφος και συνιδρυτής του Neon Raum. Ο Σωτήρης μετά από πολλές συζητήσεις πάνω στη μόδα και την τέχνη πήρε «λευκή επιταγή» από τον Ζηδιανάκη, να καταλάβει την Atopos και να γεμίσει το χώρο που στεγάζεται ο πολιτιστικός οργανισμός, με χρώμα και pop διάθεση. Όσοι είναι εξοικειωμένοι με έργα του The Dreamer, υποψιάζονται ήδη ότι πρόκειται για ένα μεγάλο «σπλατς!» από παστέλ χρώματα και αναφορές από τα όχι και τόσο μακρινά 90’s. Ωστόσο η πρώτη ατομική έκθεση του Σωτήρη, στην Atopos, δεν είναι μόνο ο πιο πολύχρωμος «βανδαλισμός» που θα έχετε δει ποτέ, ο καλλιτέχνης καλείται να επαναπροσδιορίσει την έκθεση UNLOCKED βάζοντας τη δική του σφραγίδα (που πιθανώς έχει για σύμβολο ένα αρκουδάκι).

«Μετά από πάρα πολλές κουβέντες περί τέχνης και μόδας, ο Βασίλης Ζηδιανάκης, με τον οποίο είμαστε πλέον φίλοι, μου πρότεινε να κάνω εδώ την πρώτη μου ατομική έκθεση. Είχαμε κατασταλάξει στο θέμα και το στήσιμο της ατομικής έκθεσης, αλλά κάτι δεν μας πήγαινε καλά… Οπότε, λέω στον Βασίλη “Γιατί δε με καλείς, να ξαναφτιάξω την έκθεση;”. Τον έβαλα να δώσουμε τα χέρια και του λέω “Θα με αφήσεις να βάψω ό,τι θέλω;” και μου λέει “Ε, περίπου!”. Μαζί εξελίξαμε τη σκέψη αυτή και καταλήξαμε στο να αλλάξει όσο το δυνατόν λιγότερο η έκθεση, έτσι επεμβαίνω στο χώρο και κυρίως στην ιδιαίτερη εγκατάσταση, με τις αλουμινένιες πλάκες που χρησιμοποιήθηκαν κατά την εκτύπωση του βιβλίου. Έτσι παρόλο που είναι ατομική έκθεση, μοιάζει και με μια μορφή συνεργασίας. Μου αρέσουν  επίσης και πολύ τα επίπεδα σε ένα έργο, όποτε πιστεύω ότι μιλάμε για μια πρωτότυπη μορφή κολάζ». 

Το αρχικό στήσιμο της έκθεσης UNLOCKED

Το αρχικό στήσιμο της έκθεσης UNLOCKED

The Dreamer touch

The Dreamer touch

Έκρηξη χρωμάτων στο κλιμακοστάσιο

Έκρηξη χρωμάτων στο κλιμακοστάσιο

Το όμορφο κτίριο όπου στεγάζεται η ATOPOS, κτισμένο το 1912, νεοκλασικού χαρακτήρα, μα και με κάποια στοιχεία μοντερνισμού να ξεπηδούν από εδώ και από κει με την πάροδο των χρόνων, είναι ένας ιδιαίτερος χώρος. Μπορεί να αντέξει, τόση έκρηξη χρώματος; Πώς νιώθει ο καλλιτέχνης, επεμβαίνοντας σε αυτό; «Ο χώρος σου δίνει από μόνος του την έμπνευση, τι να αλλάξεις και τι να αφήσεις ίδιο. Υπάρχουν πράγματα που δεν θα πείραζα με τίποτα, όπως ας πούμε η κουζίνα, που είναι μια από της πιο όμορφες που έχω δει στην Αθήνα». 

Χρώμα παντού

Χρώμα παντού

Pop αναφορές. Μήπως όμως σου κλείνουν λίγο πονηρά το μάτι;

Pop αναφορές. Μήπως όμως σου κλείνουν λίγο πονηρά το μάτι;

Το project του UNLOCKED έχει φέρει στο φως πάρα πολλές και διαφορετικές μεταξύ τους καταστάσεις και απεικονίσεις του ανθρώπινου σώματος. Σέξι, πιο ωμές, διαστρεβλωμένες, ρομαντικές, σκληρές. Το στιλ του The Dreamer είναι εντελώς διαφορετικό, από ό,τι έχει φιλοξενήσει η ATOPOS μέχρι σήμερα. Η pop πλευρά των δημιουργιών του είναι κάτι, που ούτε και ο ίδιος αποποιείται. Πώς ήρθε λοιπόν σε διάλογο το ύφος του, με το σύνολο το έκθεσης στην οποία επεμβαίνει;  «Για εμένα η σεξουαλικότητα και το γυμνό είναι δύο θέματα που είναι πολύ κοντά, αλλά δεν ταυτίζονται παράλληλα. Κάτι το οποίο είναι γυμνό, δεν είναι απαραίτητα σέξι και το αντίστροφο. Αντίστοιχα, τα κρυφά μηνύματα που μπορεί να έχει μια εικόνα έχουν να κάνουν με την πρώτη ιδέα που παίρνεις, αλλά και με τη δεύτερη σκέψη που κάνεις. Οπότε αυτό που σε εσένα φαίνεται ποπ, μπορεί σε κάποιον να φαίνεται ανώμαλο. Αυτό μου αρέσει πολύ, το ότι ο καθένας το ερμηνεύει όπως θέλει», λέει ο Σωτήρης και δίνει παράλληλα τον πιο επιτυχημένο οδηγό στησίματος έκθεσης: «Με τι φτιάχτηκε αυτή η έκθεση; Πολλές ώρες δουλειάς, ντάου, μπογιά μεταξοτυπίας, σπρέι και σουβλάκια».

Σωτήτης Τρέχας

Σωτήτης Τρέχας

Τα σουβλάκια δεν εικονίζονται...

Τα σουβλάκια δεν εικονίζονται…

Υλικά...

Υλικά…

Ο Σωτήρης Τρέχας καταλαμβάνει την Atopos αυτή την Τετάρτη, 18 Μαΐου. Στον κάτω χώρο, θα εγκαινιαστεί και ένα δωμάτιο το οποίο δεν περιλαμβάνονταν στο αρχικό στήσιμο της έκθεσης, όπου το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει, πρότερα έργα του The Dreamer, κατανοώντας έτσι καλύτερα και την επεξεργασία που έγινε πάνω στην UNLOCKED. Οι επισκέπτες επίσης, θα μπορούν να προμηθευτούν μία συλλεκτική έκδοση του UNLOCKED με τυπωμένα στο χέρι εξώφυλλα από τον καλλιτέχνη, που δεν άφησε ούτε και το βιβλίο χωρίς να επέμβει με χρώμα, καθώς, όπως φαίνεται δε μπορεί να βλέπει λευκές επιφάνειες. Τις αντιμετωπίζει αυτομάτως ως καμβά. Τέλος, οι 100 πρώτοι που θα έρθουν την ημέρα των εγκαινίων θα πάρουν συλλεκτικές μεταξοτυπίες από τα καινούρια σχέδια που έφτιαξε για την έκθεση.

Info: Εγκαίνια Τετάρτη 18 Μαΐου 2016 (Με αφορμή τoν εορτασμό της Διεθνoύς Ημέρας Μουσείων) // 19:00-23:00 (παρουσία καλλιτέχνη) Διάρκεια έκθεσης: 24 Ιουνίου 2016. Ανοιχτά κάθε Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή 11:00-19:00. Τις υπόλοιπες μέρες κατόπιν στα 210 5242004 και 210 8838151. ATOPOS CVC, Σαλαμίνος 72, Μεταξουργείο
POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2022 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.